Βίος και πολιτεία ενός επιφανούς τζιχαντιστή από την Κρήτη. Τζον Γεωργελάς Ο Ελληνο-αμερικανός εκπρόσωπος του Ισλαμικού Κράτους.

Είναι ο νέος επικεφαλής για την αγγλόφωνη προπαγάνδα του Ισλαμικου Κράτους. Το ISIS έχει χαρακτηριστεί ως τρομοκρατική οργάνωση από τα Ηνωμένα Έθνη, την Ευρωπαϊκή Ένωση, τις ΗΠΑ, την Τουρκία, τον Καναδά, τη Ρωσία και πολλές άλλες χώρες.

Ο 33χρονος Κρητικής καταγωγής Τζον Γεωργελάς δεν ήταν ένα από τα παιδιά που έψαχνε να βρει τη μοίρα του στην Αμερική, αλλά ήταν από εκείνα που βρήκαν τον δρόμο τους στην πιο ύπουλη τρομοκρατική ομάδα του κόσμου, το Ισλαμικό Κράτος, γράφει ο Γκρέιαμ Γουντ για το «The Atlantic».

Ο Γεωργελάς άφησε το Τέξας και την ελληνική του καταγωγή από την Κρήτη, για να γίνει Γιάχια, που στα αραβικά σημαίνει Τζον, και στη συνέχεια Αμπου αλ Χασάν αλ Μουχατζίρ (αλ Μουχατζίρ σημαίνει μετανάστης), ο νέος επικεφαλής για την αγγλόφωνη προπαγάνδα του Ισλαμικού Κράτους.
Ο Γιάχια ανέλαβε τα νέα του καθήκοντα μετά τον θάνατο του Αμπού Μοχάμεντ αλ Αντνάνι, ο οποίος σκοτώθηκε σε επίθεση μη επανδρωμένου αεροσκάφους στη Συρία, όπως ανακοίνωσε η τρομοκρατική οργάνωση.

Σύμφωνα με το «The Atlantic», κάθε λέξη στη βιογραφία του Γιάχια είναι προσεκτικά επιλεγμένη. «Ο ίδιος ονομάστηκε Γιάχια, Yahya, που είναι το όνομα της Μεσογείου. Οι ρίζες του είναι από την Κρήτη και γεννήθηκε περίπου το 1983-4, ως Χριστιανός. Το Ισλάμ το ασπάστηκε το 2001-2. Ταξίδεψε αναζητώντας τη γνώση και την εργασία στον δρόμο του Αλλάχ. Τώρα κατοικεί στην ύπαιθρο του Χαλεπίου».

Πριν ενταχθεί στο Ισλαμικό Κράτος, ο Γιάχια θέλησε να μάθει περισσότερα για την ελληνική ορθοδοξία, ωστόσο, αργότερα έκανε τη δική του «επανάστασή» του, με χρήση ουσιών. Κάποια στιγμή, το 2001 (πριν τη Γιορτή των Ευχαριστιών, λίγο μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου) προσηλυτίστηκε στο Ισλάμ. Λίγο αργότερα, ενημέρωσε τους δικούς τους πως βρίσκεται στη Δαμασκό, όπου μάθαινε αραβικά.

Το 2003 στο Λονδίνο, συναντήθηκε με τη γυναίκα του Τάνια, την οποία είχε γνωρίσει online και επέστρεψαν στο Τέξας. Πλούσιοι Αραβες χρηματοδότησαν τις μελέτες του στο Ισλάμ. Το ζευγάρι, που δέθηκε εξαιτίας και των παρόμοιων παιδικών βιωμάτων, επιδιδόταν σε συστηματική χρήση ναρκωτικών. Υπήρξε για πολλά χρόνια χρήστης όπως και η σύζυγός του.

Μέχρι το 2009 ζούσαν στις ΗΠΑ και μεγάλωναν την οικογένειά τους. Το 2011, βρέθηκαν στην Αίγυπτο, με τον Γιάχια να εντυπωσιάζει άλλους(συνήθως αμόρφωτους ‘η φανατικούς) τζιχαντιστές με τις γνώσεις του, παρότι δεν είχε διακριθεί σε ανώτερες σπουδές η γενική μόρφωση. Πάντως, πολλές από τις διδαχές του αποτελούν βασικούς πυλώνες της προπαγάνδας του Ισλαμικού Κράτους. Από την Αίγυπτο, βρέθηκαν στην Τουρκία και έπειτα στη Συρία. Η ζωή του ζευγαριού δεν ήταν ρόδινη, με την Τάνια να παίρνει τα παιδιά και να επιστρέφει στις ΗΠΑ.

Ο Γιάχια συνέχισε να μένει στη Συρία και να εκπαιδεύεται στο Χαλέπι. Το 2014, τραυματίστηκε σοβαρά και νοσηλεύτηκε σε νοσοκομείο της Τουρκίας. Μετά την ανάρρωσή του επέστρεψε στη Συρία, ωστόσο φυλακίστηκε από τον «Ελεύθερο Συριακό Στρατό». Στα μέσα του 2015, μετά την αποφυλάκισή του, ταξίδεψε στη Ράκκα και αξιοποιήθηκε ως λόγιος. Πλέον, είναι ο επικεφαλής της αγγλόφωνης προπαγάνδας του Ισλαμικού Κράτους.

Οι γονείς του είπαν στον αρθρογράφο πως ο γιος τους μεγάλωσε σε μια εύπορη οικογένεια, ωστόσο, ήταν ένας εκ των αδύναμων μαθητών και ένα παιδί που επηρεαζόταν εύκολα από τα μεγαλύτερα. Εύκολα ακολουθούσε κάποιον πιο δυνατό και πιό αποφασιστικό. Κάτι που το έκανε ακραία με τους τζιχαντιστές, στους οποίους βρήκε χώρο να « διακριθεί» και να προκαλέσει θόρυβο γύρω από το όνομα και τη δράση τους.
«Είναι κάποιος που δεν αναγνωρίζω πια», δήλωσε ο πατέρας του Τιμ. «Δεν ψάχνω αυτό που κάνει ή πώς είναι, γιατί είμαι σίγουρος πως δεν θα μου κάνει διαφορά», πρόσθεσε.

Από τον γιο τους έχουν να ακούσουν νέα από το 2014 και το μόνο που τους απομένει είναι τα τέσσερα τους εγγόνια, τα οποία και φροντίζουν. Τα παιδιά έφτασαν με τη μητέρα τους από τη Συρία το 2013, η οποία εγκατέλειψε τον Γιάχια. Πλέον, ζει χωριστά από τα πεθερικά της, τα οποία επισκέπτονται τα εγγόνια τους κάθε Σαββατοκύριακο.

SIS είναι μια στρατιωτική οργάνωση στο Ιράκ και τη Συρία, αποτελούμενη από τζιχαντιστές.
Πρόκειται για τα αρχικά του Islamic State of Iraq and Syria, δηλαδή Ισλαμικό κράτος του Ιράκ και της Συρίας.
Στην ουσία είναι η μετεξέλιξη του Ισλαμικού κράτους του Ιράκ και της Ανατολής, γνωστό απλά ως ισλαμικό κράτος.

Τα μέλη του είναι φανατικοί ισλαμιστές που πιστεύουν στο δόγμα της Τζιχάντ.

Σκοπός του είναι η εξάπλωση του σε πολλές χώρες της Ανατολής.
Το ISIS έχει χαρακτηριστεί ως τρομοκρατική οργάνωση από τα Ηνωμένα Έθνη, την Ευρωπαϊκή Ένωση, τις ΗΠΑ, την Τουρκία και πολλές άλλες χώρες.
Τζιχάντ είναι ένα μουσουλμανικό δόγμα το οποίο σημαίνει αγώνας για το δρόμο προς τον Θεό.

Πρόκειται για ένα κίνημα στο οποίο εντάσσονται άνθρωποι που πιστεύουν στο Ισλάμ (μουσουλμάνοι) και αφιερώνουν τη ζωή τους στον αγώνα αυτόν.

Η Τζιχάντ έχει σαν καθήκον να κατευθύνει το λαό της σε διάφορες πράξεις όπως πχ σε ιερό πόλεμο, που έτσι θα τους κάνει να κερδίσουν μία θέση στον παράδεισο.
Λέγοντας ιερό πόλεμο, όχι στο να πολεμάν τον οποιονδήποτε αλλά μόνο σε αυτούς που τους πολεμούν.

Τα πάντα διέπονται από αυστηρούς κανόνες που θα πρέπει οι τζιχαντιστές να ακολουθούν πιστά.
Οι τζιχαντιστές είναι τα άτομα αυτά που υπηρετούν την Τζιχάντ.

Με πολύ απλά λόγια θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι οι πολύ φανατικοί μουσουλμάνοι που δεν πιστεύουν σε κανένα κράτος και σύνταγμα, παρά μόνο στην Τζιχάντ.