Βγήκαν έξω από την ρύθμιση η Ρόδος, η Κάρπαθος και όλη η Κρήτη. Μόνο για ένα χρόνο η αναστολή αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου.

Προσωρινή και όχι οριστική η εξαίρεση ορισμένων νησιών του Αιγαίου από την νέα αύξηση του ΦΠΑ. Απογοήτευση σε κατοίκους, παράγοντες και Βουλευτές στο Νότιο Αιγαίο.

Η αναστολή της αύξησης ΦΠΑ θα ισχύει μόνο για ένα χρόνο, μέχρι 31/12/2017, παρόλο που ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε αφήσει ανοιχτή την ημερομηνία ισχύς του μέτρου (της αναστολής), λέγοντας στο διάγγελμά του ότι το μέτρο θα ανασταλλεί για «όσο μαίνεται η προσφυγική κρίση».

Με την εν λόγω τροπολογία που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο για τον πτωχευτικό κώδικα διατηρείται μέχρι 31.12.2017 το καθεστώς μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ για τα νησιά των νομών Λέσβου, Χίου, Σάμου και  Δωδεκανήσου πλην της Ρόδου και της Καρπάθου. Και βεβαίως σε ολόκληρη την Κρήτη στην οποία έχουν προγραμματιστεί καταβλυσμοί προσφύγων και μεταναστών σχέδια τα οποία έχουν προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις.

Όπως προβλέπεται στην τροπολογία το καθεστώς του μειωμένου ΦΠΑ ισχύει, εφόσον πρόκειται για αγαθά, τα οποία κατά το χρόνο που ο φόρος γίνεται απαιτητός:
α) βρίσκονται στα νησιά αυτά και παραδίδονται από υποκείμενο στο φόρο που είναι εγκαταστημένος στα νησιά αυτά,
β) πωλούνται με προορισμό τα νησιά αυτά από υποκείμενο στο φόρο, εγκαταστημένο σε οποιοδήποτε μέρος του εσωτερικού της χώρας, προς αγοραστή υποκείμενο ή προς μη υποκείμενο στο φόρο νομικό πρόσωπο, εγκαταστημένο στα νησιά αυτά,
γ) αποστέλλονται ή μεταφέρονται προς υποκείμενο στο φόρο ή προς μη υποκείμενο.

Το κόστος από την διατήρηση του καθεστώτος μειωμένου ΦΠΑ στα συγκεκριμένα νησιά για το 2017 εκτιμάται σε 50 εκατ. ευρώ σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους. Ποσόν ενίσχυσης πολύ περιορισμένο και ανεπαρκές μπροστά στην τουριστική και οικονομική ζημιά που έχουνε υποστεί οι κάτοικοι και οι επαγγελματίες των νησιών αυτών.