Βαθαίνει ο εμφύλιος σε δικαστές και εισαγγελείς. Δημιουργήθηκε η συνδικαλιστική Ένωση… υπό τη πρόεδρο του Αρείου Πάγου Β.Θάνου.

Όσα προηγήθηκαν ως συγκρουσιακές και διαιρετικές καταστάσεις και όσα, παρόμοια, θα συνεχισθούν.

Το χάσμα βαθαίνει και η κατάσταση στη Δικαιοσύνη γίνεται θλιβερή και προβληματίζει για την κατάντια. Χθες το Ειρηνοδικείο της Αθήνας άνοιξε το δρόμο –παρά τις μεγάλες αντιδράσεις και έντονες καταγγελίες-τον δρόμο για την ίδρυση του νέου συνδικαλιστικού φορέα στη δικαιοσύνη, αντίπαλου στην Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, την μεγαλύτερη δικαστική ένωση, με πάνω από 4.000 μέλη . Η νέα Ενωση συστάθηκε με πρωτοβουλία μικρής ομάδας γύρω από την πρόεδρο του Αρείου Πάγου και παλαιά συνδικαλίστρια κ.Βασιλική Θάνου, η οποία σε λίγους μήνες , τον Ιούνιο του 2017 αποχωρεί από τα καθήκοντα της λόγω του ορίου ηλικίας των 76 χρόνων.

Το όνομα αυτής, είναι «Ενωση Ανώτατων και Ανώτερων Δικαστών και Εισαγγελέων» αλλά φαίνεται ότι θα κινηθεί με πολλές δυσκολίες, αντιφάσεις και δυσπιστίες..

Η συζήτηση για την δημιουργία της νέας Ενωσης άνοιξε μετά την πρόταση που έγινε από τις ηγεσίες των ανωτάτων δικαστηρίων στη συνάντηση που είχαν με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, για παράταση του ορίου ηλικίας αποχώρησης από σώμα και πέραν των 67 ετών. Η πρόταση είχε προκαλέσει και προκαλεί αντιδράσεις από μεγάλη μερίδα δικαστών και εισαγγελέων, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι τέτοια αλλαγή δεν μπορεί να γίνει παρά μόνο με αλλαγή στην διάταξη του Συντάγματος, όταν έρθει η ώρα της αναθεώρησης.

40 δικαστές υπογράφουν το καταστατικό της νέας ένωσης, από τους οποίους 24 είναι από τον Άρειο Πάγο. 7 Κατέχουν τον βαθμό του αντιπροέδρου του Ανώτατου Πολιτικού και Ποινικού Δικαστηρίου, ενώ πρώτη στον κατάλογο των ιδρυτικών μελών είναι η πρόεδρος του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου. Οι εισαγγελείς φαίνεται ότι δεν πολυσυμφωνούν με την δημιουργία της νέας ένωσης, αφού από την εισαγγελία του Αρείου Πάγου δεν περιλαμβάνεται κανένας αντεισαγγελέας, ούτε και η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου, μεταξύ των 40 ιδρυτικών μελών.

Εντύπωση ωστόσο προκαλεί το γεγονός, ότι στο καταστατικό της Ένωσης δίνεται η δυνατότητα συμμετοχής στο νέο συνδικαλιστικό όργανο και δικαστών από τον πρώτο βαθμό, κάτι που δεν συμβαδίζει με τον τίτλο της νέας ένωσης, αφού πρόκειται για ανώτατους και ανώτερους δικαστές. Επίσης, κάποιες από τις διατάξεις του καταστατικού της είναι ίδιες με διατάξεις του καταστατικού της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, όπου μπορούν να εγγραφούν και συνταξιούχοι δικαστές.

Συνολικά 40 δικαστικοί λειτουργοί, όπως προκύπτει από την απόφαση του Ειρηνοδικείου, έχουν υπογράψει για τη νέα ένωση, ενώ δεν μετέχουν σε αυτή, ούτε έχουν υπογράψει, η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου, και οι αντεισαγγελείς του ανωτάτου δικαστηρίου.

Οι περισσότεροι από τους υπογράφοντες, είναι ανώτατοι και ανώτεροι δικαστικοί που προήχθησαν στις θέσεις που σήμερα κατέχουν κατά την τελευταία διετία, ενώ αντιδράσεις προκαλεί η διάταξη του καταστατικού της νέας δικαστικής ένωσης, που αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να μπορούν να εγγραφούν ως μέλη της, όχι μόνον ανώτατοι δικαστές, αλλά και δικαστικοί όλων των βαθμίδων ακόμα και συνταξιούχοι.
Το γεγονός αυτό εκτιμάται από δικαστές και εισαγγελείς, ως στοιχείο που συνηγορεί υπέρ της άποψης, ότι η νέα δικαστική ένωση, ουσιαστικώς αποτελεί προσπάθεια διάσπασης της Ενώσεως Δικαστών και Εισαγγελέων, που είναι η μεγαλύτερη δικαστική ένωση με τρεις χιλιάδες μέλη.

Αλλωστε με ανακοίνωση της η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων, αλλά και η Ενωση Εισαγγελέων είχαν καταγγείλει ως διασπαστική κίνηση την ενέργεια ίδρυσης της νέας αυτής ενώσεως των ανώτατων και ανώτερων δικαστικών λειτουργών, πριν ακόμα εγκριθεί από το Ειρηνοδικείο και είχαν συνδέσει το εγχείρημα με προσπάθειες να δημιουργηθεί αντίπαλο σχήμα στην Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων η οποία τελευταία λαμβάνει θέσεις επί όλων των θεσμικών θεμάτων της δικαιοσύνης ασκώντας σκληρή κριτική και στην ηγεσία της δικαιοσύνης για συγκεκριμένες ενέργειες.

Πάντως το θέμα αυτό, της ίδρυσης νέας δικαστικής ένωσης, αναμένεται να τεθεί επί τάπητος στις προσεχείς ετήσιες συνελεύσεις των δικαστών και των εισαγγελέων που έχουν προγραμματιστεί για τις 27 Νοεμβρίου και 10 Δεκεμβρίου.