Αυτό το παιδικό παραμύθι είναι έμμετρο και θα μπορούσε να γίνει τραγούδι

Ενα παραμύθι που θα μπορούσε να μελοποιηθεί. Αυτη είναι «Η παράξενη παρέα του Ορφέα» του Βασίλη Κάργα. Μια απρόβλεπτη και παράξενη παρέα ζώων που ξεκίνησε ένα μακρύ ταξίδι, για να συναντήσει στη Θράκη τον μυθικό Ορφέα, που με τη λύρα και τη μουσική του τους αλλάζει τη ζωή.

Μια σύγχρονη, παιδική, «Κιβωτός του Νώε» με σπιρτόζικη γλώσσα και ευφάνταστη εικονογράφηση απο τις εκδόσεις Λιβάνη. «Το ζητούμενο είναι το παιδί να χαρεί και να απολαύσει το παραμύθι» λέει στο iefimerida ο Βασίλης Κάργας.

«Αφορμή ήταν ο μυθικός Ορφέας, που από παιδί ακόμα έδειξε την αγάπη του και την κλίση του στην μουσική. Ο ίδιος ο θεός Απόλλωνας του δίδαξε την μουσική και του χάρισε την λύρα του» μας λέει. «Η δύναμη της μουσικής του ήταν τέτοια που ημέρευε και σαγήνευε τα θηρία. Έπαιζε τόσο αρμονικά τη λύρα και τραγουδούσε τόσο γλυκά, που λένε ότι και τα άγρια ζώα του δάσους μαζεύονταν γύρω του για να τον ακούσουν».

«Στο έμμετρο αυτό παραμύθι μου, ο Ορφέας σαγηνεύει με τη λύρα του και το τραγούδι του αγαπημένα ζώα των παιδιών, που ξεκίνησαν ένα μακρύ ταξίδι για να τον συναντήσουν στη Θράκη και τους αλλάζει τη μοίρα: Ένα καγκουρό που δεν έλεγε το ρο, μια καμήλα που μασούσε μόνο μήλα, ένα τζιτζίκι που τρελαινόταν για τζατζίκι, μια αρκούδα συγγραφέα, ένα πελαργό αργό, ένα παπαγάλο Γάλλο, ένα κροκόδειλο δειλό, ένα γάτο καλλιτέχνη, μια χελώνα με μπικίνι, έναν ουρακοτάγκο που χόρευε τάνγκο, ένα σκαντζόχοιρο με τζελ….».

«Το γεγονός ότι είναι έμμετρο βοηθάει τα παιδιά, που σε αυτές τις ηλικίες, 3-10 χρονών, μαθαίνουν ακόμα τη γλώσσα, να μάθουν το ρυθμό της γλώσσας».

Ενα παραμύθι που εισάγει έννοιες όπως η Θράκη, το Λούβρο, ο Νταλί, ο Παβαρότι

Ένα αλλιώτικο παραμύθι, αστείο και διασκεδαστικό με ρυθμό και παιγνιώδη διάθεση, που αναδεικνύει, όχι μόνον τη δύναμη των θετικών συναισθημάτων, μα και τη δύναμη των λέξεων, τους συνειρμούς των ήχων, τις δυνατότητες της γλώσσας.

«Ένα παραμύθι, για τη δύναμη της μουσικής, για τις αξίες της φιλίας και της συντροφικότητας και για την αποδοχή της διαφορετικότητας. Εισάγει έννοιες με ανώδυνο και ευχάριστο τρόπο, όπως η Θράκη, ο Ορφέας, ξένες χώρες, το Λούβρο, ο Νταλί, ο Παβαρότι, το τάνγκο, η Σκάλα του Μιλάνου, έννοιες που υπάρχουν, περιρρέουν στην ατμόσφαιρα του παιδιού. Περνάει στο παιδί, όχι με τρόπο διδακτικό, ότι η μουσική, η τέχνη, η φιλία, η συντροφικότητα, η αποδοχή της διαφορετικότητας, βοηθούν τον άνθρωπο να ξεπεράσει ατομικά του προβλήματα, όπως το καγκουρό που δεν μπορούσε να πει το ρο, να προχωρήσει στη συλλογικότητα και να ενταχθεί σε κοινωνικές ομάδες.

«Το βιβλίο αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τους εκπαιδευτικούς, νηπιαγωγούς, δασκάλους, για διαθεματική προσέγγιση και να διδάξουν στα παιδιά πχ τη γεωγραφία, την τέχνη και κοινωνικές έννοιες» λέει ο Βασίλης Κάργας.

Η εικονογράφηση της Παναγιώτας Καρτσακάλη, που έχει τιμηθεί με το ειδικό βραβείο εικονογράφησης παιδικού βιβλίου από την κριτική επιτροπή των Βραβείων Βιβλίου Public, βοηθά το παιδί να οπτικοποιήσει τις εικόνες και να αναπτύξει τη φαντασία του. Ενα παραμύθι που θα απολαύσουν εκτός από τα παιδιά και οι γονείς.

Ο Βασίλης Κάργας γεννήθηκε στο Αργυρό Ευβοίας και από το 1980 ζει στην Αλεξανδρούπολη. Είναι μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας-Θράκης. Εργάσθηκε για πολλά χρόνια στο Γραφείο Τύπου της Νομαρχίας Έβρου και συνδιοργάνωσε 16 Πανελλήνια Δημοσιογραφικά Συνέδρια στη Σαμοθράκη. Εργάζεται ως δημοσιογράφος στο Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης. Έχει συνεργαστεί με εφημερίδες και περιοδικά της Θράκης, της Θεσσαλονίκης και της Αθήνας. Διηύθυνε το λογοτεχνικό περιοδικό «Εξώπολις».
Συνδιευθύνει την ιστοσελίδα artpress-παραμεθόριες ματιές στον πολιτισμό artpress.sundaybloody.com.
Είναι παντρεμένος και στον ελεύθερο χρόνο του σκαρώνει παραμύθια με την κόρη του, την Ευαγγελίνα.

«Η παράξενη παρέα του Ορφέα»
εκδόσεις Λιβάνη
Σειρά: Παιδική Βιβλιοθήκη
Σελ. 40
Ηλικίες: 3-12
Αθήνα Ιούλιος 2018