Αβέβαιη η παράταση της απόσυρσης παλαιών αυτοκινήτων

Επιφυλάξεις για τη συνέχιση του μέτρου της παράτασης της απόσυρσης παλιαών ΙΧ και της αντικατάστασής τους με νέα μοντέλα υψηλής τεχνολογίας, εξέφρασαν τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών, με αποτέλεσμα να βρίσκεται στον «αέρα».

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το υπουργείο Οικονομικών, που έχει έτοιμη τη σχετική διάταξη για την παράταση της απόσυρσης έως το τέλος Ιουνίου, έθεσε τα σχέδιά του υπόψη των δανειστών, ωστόσο τα τεχνικά κλιμάκια δεν άναψαν το «πράσινο» φως, για να κατατεθεί στη Βουλή η συγκεκριμένη διάταξη.

Οπως έγινε γνωστό, το Κουαρτέτο έχει αντιρρήσεις στο μέτρο, υποστηρίζοντας ότι δεν πρόκειται να φέρει τα επιθυμητά δημοσιονομικά αποτελέσματα, καθώς θα χαθούν περισσότερα φορολογικά έσοδα από αυτά που θα εισπραχθούν.

Επίσης, πιστεύουν ότι η αγορά αυτοκινήτου, ούτως ή άλλως, θα κυμανθεί φέτος σε χαμηλά επίπεδα λόγω της γενικότερης καθίζησης της οικονομικής δραστηριότητας και ότι το μέτρο της απόσυρσης δεν θα κάνει ουσιαστική διαφορά στη ζήτηση.

Το «Εθνος» σε δημοσίευμά του, επισημαίνει ότι κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών υποστηρίζουν ότι το θέμα δεν έχει ακόμη κλείσει οριστικά και πως η διαπραγμάτευση συνεχίζεται.

Στην παρούσα φάση, όμως, το πιθανότερο, όπως αναφέρουν, είναι ότι το μέτρο της απόσυρσης το οποίο έληξε τον Δεκέμβριο του 2015, δεν θα παραταθεί. Ολα πάντως αναμένεται να ξεκαθαριστούν μέσα στις επόμενες δυο ή τρεις εβδομάδες.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, αν δεν υπάρξει παράταση του μέτρου της απόσυρσης, οι επιπτώσεις στην αγορά αυτοκινήτου θα είναι σημαντικές, υποστηρίζουν παράγοντες της αγοράς, εκτιμώντας ότι οι έμποροι αυτοκινήτων θα μειώσουν κι άλλο τη δραστηριότητά τους και μερίδα εργαζομένων θα χάσουν τη δουλειά τους.

Με βάση τα στοιχεία του Συνδέσμου Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Αυτοκινήτων, έως και τα τέλη του 2015, από τον Φλεβάρη του 2010 που ξεκίνησε, η απόσυρση έχει οδηγήσει σε απομάκρυνση 450.000 επιβατικών και ελαφρών φορτηγών.