Αυθαιρεσίες στον νόμο Φίλη για την ιδιωτική Παιδεία διαπιστώνουν οι θεσμοί. Όσα ζητούν να αλλάξουν.

Δεν ξηλώθηκε μόνο ο ίδιος ο Υπουργός Παιδείας, αλλά και η πολιτική του με πολλά φαινόμενα αυθαιρεσίας που άρχισαν ήδη να ξηλώνονται όπως τα σχέδια για τις εισαγωγικές εξετάσεις, τα ΑΕΙ, ΤΕΙ και τα θέματα των εκπαιδευτικών και βεβαίως την αλλοίωση της θρησκευτικής εκπαίδευσης.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι μαζί με τον κ.Φίλη αντικαταστάθηκαν και οι Υφυπουργοί Παιδείας Αναγνωστοπούλου και Πελεγρίνης. Το «ξήλωμα» του νόμου Φίλη, που έβαλε δίχτυ προστασίας στις απολύσεις ιδιωτικών εκπαιδευτικών, ζήτησαν οι θεσμοί από τον νέο υπουργό Παιδείας, κ. Γαβρόγλου.

Σε συνάντηση που είχε χθες ο υπουργός μαζί τους, του επανέφεραν το θέμα της απελευθέρωσης των απολύσεων στα ιδιωτικά σχολεία, καθώς κρίνουν ότι αποτελεί παρέμβαση στην ελεύθερη αγορά.
Το αίτημα αυτό είχαν θέσει πριν από λίγο καιρό οι εκπρόσωποι των δανειστών και στον ίδιο τον κ. Φίλη, ο οποίος προώθησε και «πέρασε» την ευνοϊκή ρύθμιση για τους εκπαιδευτικούς που διδάσκουν στα ιδιωτικά σχολεία, παρά το γεγονός ότι γνώριζε τις αντιρρήσεις των δανειστών.
Τώρα το θέμα αυτό επανέρχεται και ο νέος υπουργός καλείται να δώσει λύση και στο πλαίσιο αυτό υπάρχει το ενδεχόμενο να γίνεται η εξέταση της αιτιολογίας των απολύσεων όχι από επιτροπή που θα ορίζει το υπουργείο Παιδείας, αλλά από νομικούς συμβούλους του κράτους, κάτι όμως που επίσης είναι αμφίβολο ότι θα δεχτούν οι θεσμοί, πράγμα που σημαίνει ότι θα πρέπει να συζητηθεί σε ανώτερο επίπεδο.
Η διάταξη που είχε «περάσει» ο Νίκος Φίλης έχει και αναδρομική ισχύ, αφού προβλέπει ότι τα αρμόδια Υπηρεσιακά Συμβούλια θα εξετάσουν, ως προς την καταχρηστικότητά τους, και όλες τις καταγγελίες σύμβασης στα ιδιωτικά σχολεία κατά το περσινό σχολικό έτος (2015-16).
Ο νόμος αυτός έχει προκαλέσει τη σφοδρή αντίδραση των ιδιοκτητών ιδιωτικών σχολείων, οι οποίοι μιλούν για «παρέμβαση σοβιετικού τύπου» στα σχολεία τους και ζητούν την απόσυρση της σχετικής διάταξης.
Οι σχολάρχες
Οι σχολάρχες έχουν έρθει σε μεγάλη σύγκρουση και με το σωματείο των ιδιωτικών εκπαιδευτικών (ΟΙΕΛΕ), καθώς θεωρούν ότι αυτοί προώθησαν τις αλλαγές στη νομοθεσία, οι οποίες πλήττουν τον πυρήνα λειτουργίας των ιδιωτικών σχολείων.
Στη χθεσινή ατζέντα με τους θεσμούς τέθηκε επίσης το τριετές σχέδιο για την Παιδεία, με κυρίαρχο ζήτημα τους διορισμούς μόνιμου εκπαιδευτικού προσωπικού στα σχολεία. Παρά το γεγονός ότι η προηγούμενη πολιτική ηγεσία είχε προαναγγείλει διορισμό 20.000 εκπαιδευτικών σε βάθος τριετίας, αρχής γενομένης από τον Σεπτέμβριο του 2017, οι θεσμοί δεν φαίνονται διατεθειμένοι να δώσουν το «πράσινο φως» για ένα ζήτημα υψίστης σημασίας για την ομαλή λειτουργία των σχολείων. Που σημαίνει όχι μόνο περιπλοκές, αλλά και υποχωρήσεις από τις μεγαλόπνοες εξαγγελίες και αποφάσεις του Υπουργού που ξηλώθηκε από τον Αλέξη Τσίπρα και για τα θέματα της θρησκευτικής εκπαίδευσης.