Ασύλληπτη καταδίκη για τον πρώτο αντίπαλο του Ερντογκάν. Τούρκοι εισαγγελείς προτείνουν 3.623 φορές ισόβια και 2,2 εκατ. μέρες φυλάκιση στον Γκιουλέν.

Σε πλήρη μεταστροφή και πάλι ο Ταγίπ Ερντογάν ασκεί κριτική στο Ισραήλ εξαιτίας των νέων εποικισμών στην Παλαιστίνη και την απαγόρευση του καλέσματος του ιμάμη για προσευχή στα Ιεροσόλυμα.Ο κ. Ερντογάν χαιρετίζει το νέο πολιτικό μανιφέστο της Χαμάς και υπογραμμίζει την σημασία της εθνικής συνεννόησης στο στρατόπεδο των Παλαιστινίων.

Τον κατηγόρησε ως διοργανωτή του πραξικοπήματος εναντίον του στις 15 Ιουλίου, χωρίς συγκεκριμένες αποδείξεις και στοιχεία. Αυτός ζεί μονίμως, από χρόνια τώρα, στις ΗΠΑ και επιπλέον όλες οι χώρες της Δύσης δεν εκδίδουν διάφορους φυγάδες ως πραξικοπηματίες και απορρίπτουν ανάλογα αιτήματα του καθεστώτος Ερντογκάν. Απίστευτη ποινή για τον Φετουλάχ Γκιουλέν ζήτησαν Τούρκοι εισαγγελείς: Καταδίκη σε 3.623 φορές ισόβια κάθειρξη και 2,2 εκατ. μέρες κράτησης.

Σύμφωνα με τη Hurriyet Daily News, οι δημόσιοι κατήγοροι ζήτησαν να επιβληθεί στον υπεύθυνο από τον Ερντογάν ως υποκινητή του πραξικοπήματος του Ιουλίου, ακόμη η ποινή των 2.923 ετών φυλάκισης και πρόστιμο που να ισοδυναμεί με 2,2 εκατομμύρια ημέρες κράτησης.

Ο Φετουλάχ Γιουλέν και τα μέλη της οργάνωσης του FΕΤΟ κατηγορούνται ως υποκινητές της απόπειρας του αποτυχημένου πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου 2016, κατά την διάρκεια του οποίου σκοτώθηκαν 264 άτομα.

Νωρίτερα, εισαγγελείς είχαν ζητήσει να επιβληθεί στον Γκιουλέν και σε άλλα 10 άτομα που θεωρούνται συνεργοί του, 92 φορές η ποινή της ισόβιας κάθειρξης στον καθένα και από 56 έως 174 χρόνια φυλάκισης για τα εγκλήματα που διέπραξαν. Ο Γκιουλέν από τις ΗΠΑ, όπου ζει πλέον αρνείται όλες τις κατηγορίες.

Μετωπική επίθεση από Ερντογάν στο Ισραήλ, μετά την υποτιθέμενη προσέγγιση των δύο χωρών.

Πολλά ερωτηματικά αφήνει πίσω της η σφοδρή επίθεση και κριτική του Προέδρου της Τουρκίας στο Ισραήλ σε μια περίοδο που οι δυο κυβερνήσεις εκπέμπουν μηνύματα συνεργασίας στα πεδία της ΑΟΖ και της ενέργειας.

Το απόγευμα της Δευτέρας, μιλώντας από το βήμα του Συνεδρίου για τα Βακούφια των Ιεροσολύμων, το οποίο διοργανώνεται στην Τουρκία, ο ΡετζέπΤαγγίπΕρντογάν ασκεί έντονη κριτική στην πολιτική γραμμή του Ισραήλ στο Παλαιστινιακό Ζήτημα.

Ο κ. Ερντογάν προβάλλει την άποψη ότι στην ευρύτερη περιοχή τα μεγάλα προβλήματα δεν είναι δυνατόν να επιλυθούν δίχως την επίλυση του Παλαιστινιακού Ζητήματος.

Ο κ. Ερντογάν ασκεί κριτική στο Ισραήλ εξαιτίας των νέων εποικισμών στην Παλαιστίνη και την απαγόρευση του καλέσματος του ιμάμη για προσευχή στα Ιεροσόλυμα.

Ο κ. Ερντογάν χαιρετίζει το νέο πολιτικό μανιφέστο της Χαμάς και υπογραμμίζει την σημασία της εθνικής συνεννόησης στο στρατόπεδο των Παλαιστινίων.

Επίσης, ο κ. Ερντογάν δηλώνει ότι η λύση του Παλαιστινιακού Ζητήματος είναι εφικτή μονάχα σε περίπτωση που δημιουργηθεί ένα παλαιστινιακό κράτος στα σύνορα του 1967.
Σε πολλά σημεία της ομιλίας του, ο κ. Ερντογάν αναφέρθηκε στην ισραηλινή κατοχή στα εδάφη της Παλαιστίνης. Επίσης, φρόντισε να υπενθυμίσει στην ισραηλινή πλευρά ότι στην ιστορία, οι Εβραίοι επέστρεψαν στην Παλαιστίνη όταν οι Μουσουλμάνοι έθεσαν υπό τον έλεγχο τους την περιοχή.

Οι αυστηρές δηλώσεις του κ. Ερντογάν έρχονται σε μια περίοδο που ο γαμπρός του, ο Υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Τουρκίας, ΜπεράτΆλμπαϊρακ διεξάγει εντατικές διαβουλεύσεις με την ισραηλινή πλευρά για την μεταφορά του ισραηλινού φυσικού αερίου στην Τουρκία. Στην Άγκυρα, η νέα επίθεση του κ. Ερντογάν προκαλεί έκπληξη σε πολλούς αναλυτές. Κάποιοι αντιπολιτευόμενοι αναλυτές τονίζουν ότι πρόκειται για τις παραδοσιακές αμφιταλαντεύσεις της τουρκικής κυβέρνησης στην εξωτερική πολιτική, η οποία σε επίσημο επίπεδο επιλέγει εθνικιστική και λαϊκιστική ρητορική και παρασκηνιακά αναζητά λύσεις σε πολλά προβλήματα, οι οποίες δεν συμβαδίζουν με την συντηρητική κοσμοθεωρία της.