Ασθένειες από το παρελθόν; Μας απειλεί η φυματίωση, ο κοκκύτης, η ιλαρά;

Ένα… flashback με κάποιες ασθένειες από το παρελθόν, ξεχασμένες όπως η ιλαρά, που πρέπει να μας θέσει σε εγρήγορση, καθώς έχουν κάνει την επανεμφάνισή τους σε όλη την Ευρώπη αλλά και στη χώρα μας.

Φυματίωση

Σε παγκόσμιο επίπεδο η φυματίωση προκαλεί πλέον τους μισούς θανάτους απ’ ό,τι στη δεκαετία του ’90. Ακόμα και έτσι όμως, οι θάνατοι από φυματίωση σε όλο τον κόσμο είναι όσοι οι θάνατοι από HIV. Και η μάχη με τη νόσο γίνεται πολύ πιο δύσκολη, καθώς τα αντιβιοτικά που χρησιμοποιούνταν για τη θεραπεία της φυματίωσης δεν είναι αποτελεσματικά σε κάποια νέα στελέχη της. Η φυματίωση είναι μία από τις συχνότερες λοιμώδεις νόσους στον κόσμο και συνεχίζει να αποτελεί ένα σημαντικό πρόβλημα δημόσιας υγείας, παρά το γεγονός ότι υπάρχουν αποτελεσματικά φάρμακα για τη θεραπεία της. Προκαλεί πάνω από 1 εκατομμύριο θανάτους το χρόνο, κυρίως στον αναπτυσσόμενο κόσμο, ενώ κάθε χρόνο σημειώνονται παγκοσμίως περίπου 140 νέα κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού επισημαίνει ο παθολόγος-λοιμωξιολόγος Ιωσήφ Γαληνός.

Ιλαρά

Η ιλαρά έχει κάνει την επανεμφάνισή της στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη με τον ανεμβολίαστο πληθυσμό (παιδιά και ενήλικες) να κινδυνεύει να κολλήσει. Το χαρακτηριστικό εξάνθημα ξεκινά από το πρόσωπο και εξαπλώνεται στο σώμα. Τα παιδιά κάτω των 5 ετών και οι ενήλικοι άνω των 20 είναι πιο πιθανό να παρουσιάσουν σοβαρές επιπλοκές, όπως πνευμονία ή οίδημα στον εγκέφαλο. Σε αυτές τις περιπτώσεις η ιλαρά μπορεί να είναι απειλητική για τη ζωή – και όντως, τα τελευταία λίγα χρόνια έχουμε ήδη κρούσματα θανάτων από ιλαρά και στην Ελλάδα. Το αντιεμβολιαστικό κίνημα που έχει εξαπλωθεί στη δυτική Ευρώπη και στη χώρα μας ευθύνεται σε ένα σημαντικό ποσοστό για την επανεμφάνιση κρουσμάτων ιλαράς σχολιάζει ο Ιωσήφ Γαληνός, παθολόγος-λοιμωξιολόγος. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου για την Πρόληψη και Έλεγχο Ασθενειών, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος εξάλειψης της ιλαράς, τα ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης για παιδιά θα πρέπει να αυξηθούν σε ορισμένες χώρες, καθώς η εμβολιαστική κάλυψη της δεύτερης δόσης πρέπει να είναι τουλάχιστον 95% για να διακοπεί η κυκλοφορία της ιλαράς και να επιτευχθεί συλλογική ανοσία.

Παρωτίτιδα

Οι περισσότεροι άνθρωποι στην Ευρώπη και στο δυτικό κόσμο έχουν εμβολιαστεί για την παρωτίτιδα (μαγουλάδες), ωστόσο πού και πού υπάρχουν κρούσματα της νόσου σε διάφορες χώρες. Για παράδειγμα, στις ΗΠΑ μια επιδημία παρωτίτιδας πριν από λίγα χρόνια επηρέασε πάνω από 3.000 ανθρώπους. Η παρωτίτιδα μπορεί να προκαλέσει πυρετό, πονοκέφαλο και αδυναμία. Το βασικό όμως σύμπτωμα είναι ο πόνος και το πρήξιμο στο σαγόνι και τα μάγουλα, στο τμήμα τους μπροστά από τα αφτιά, τις παρωτίδες. Σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να προκαλέσει οίδημα στον εγκέφαλο, τους μαστούς, στις ωοθήκες και στους όρχεις.

Κοκκύτης

Χαρακτηριστικό του κοκκύτη είναι οι παροξυσμοί βήχα. Πάνω από 48.000 άνθρωποι στις ΗΠΑ το 2012 νόσησαν από κοκκύτη – ο μεγαλύτερος αριθμός από το 1955. Η νόσος μπορεί να διαρκέσει έως και 10 εβδομάδες ή ακόμα περισσότερο και μεταδίδεται εύκολα από τον έναν άνθρωπο στον άλλο. Είναι σοβαρή ασθένεια σε κάθε ηλικία, ωστόσο θεωρείται απειλητική για τη ζωή στα μωρά, τα οποία συχνά χρειάζονται νοσηλεία στο νοσοκομείο. Ο καλύτερος τρόπος πρόληψης είναι το εμβόλιο. Το εμβόλιο του κοκκύτη έχει σώσει εκατοντάδες χιλιάδες παιδιά σε όλο τον κόσμο, όπου γίνεται. Είναι θλιβερό να βλέπουμε ξανά κρούσματα σήμερα τονίζει ο λοιμωξιολόγος.