Ασφαλιστικό: «Βαφτίζουν τη νύχτα μέρα» και θριαμβολογούν- 24 Μαΐου η απόφαση του Eurogroup- Τρία σενάρια

Αν και γνωρίζει ότι δεν πρόκειται να υπάρξει λύση στο Eurogroup της Δευτέρας αλλά αν υπάρξει βάση συμφωνίας αυτή θα κλείσει στη συνεδρίαση της 24ης Μαΐου, η κυβέρνηση θριαμβολογεί ότι « πέτυχε να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση με τους θεσμούς πάνω στους στόχους της συμφωνίας του περασμένου Ιουλίου» παραβλέποντας τόσο τις αντιδράσεις της κοινωνίας όσο και την εμπλοκή που έχει δημιουργηθεί με τα προληπτικά μέτρα ύψους 3,5 δισεκ. ευρώ, τα οποία το ΔΝΤ αλλά και ορισμένες χώρες της ΕΕ επιμένουν ότι πρέπει να ληφθούν.

Η κυβέρνηση θεωρεί μεγάλο όπλο της στη συνεδρίαση του Eurogroup της Δευτέρας την ψήφιση του νομοσχεδίου για τη φορολογική και ασφαλιστική μεταρρύθμιση του οποίου η συζήτηση ξεκινά στην ολομέλεια το Σάββατο και ψηφίζεται την Κυριακή.

Το Μέγαρο Μαξίμου και τα κυβερνητικά στελέχη επιμένουν ότι δεν πρόκειται να υιοθετηθούν τα μέτρα κάβα. Ενδεικτική είναι η δήλωση του Προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση ο οποίος είπε ότι «η κυβέρνηση δεν θα ψηφίσει προληπτικά μέτρα για το 2018».

Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη υπάρχει τρία ενδεχόμενα στο Eurogroup της Δευτέρας για το επίμαχο ζήτημα:

1. Να υπάρξει συμφωνία ώστε αυτό που θα νομοθετηθεί μετά την ψήφιση του ασφαλιστικού, να είναι ένας μηχανισμός, ο οποίος δεν θα είναι αυτοματοποιημένος, αλλά θα περνάει από έγκριση της ελληνικής Βουλής, ώστε να μην αποφασίζει μόνος του και κατά το δοκούν ο υπουργός Οικονομικών. Είναι η άποψη που εξέφρασε χθες ο Πρόεδρος της Βουλής και η οποία συν τοις άλλοις προβλέπει να έχει διασφαλισθεί το κλείσιμο της συμφωνίας.

2. Η άλλη λύση, είναι να μην υπάρξει τελικά βάση για συμφωνία, οπότε δεν θα χρειαστεί καν να κατατεθεί στη Βουλή το σχέδιο για τον «κόφτη», δηλαδή τον μηχανισμό που θα προβλέπει τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν σε περίπτωση δημοσιονομικού ελλείμματος. Στην περίπτωση αυτή βέβαια όπως είναι φυσικό θα ακολουθήσουν ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις και πιθανότατα εκλογές ή δημοψήφισμα.

3. Υπάρχει όμως και η ενδιάμεση «τρίτη λύση», που απορρέει από τις διαφωνίες που υπάρχουν μέχρι στιγμής μεταξύ Βερολίνου και Ουάσινγκτον. Η «Τρίτη λύση» προβλέπει το Ταμείο να μη μετάσχει πλέον στη δανειοδότηση της Ελλάδος και η παρουσία του στο πρόγραμμα να περιοριστεί σε ρόλο τεχνικού συμβούλου.

Το κλίμα πάντως που προσπαθεί να διαμορφώσει η κυβέρνηση είναι διθυραμβικό καθώς υποστηρίζει ότι «η μεταρρύθμιση διασφαλίζει πλήρως τις συντάξεις, προστατεύει τους πιο αδύναμους, κατανέμει δικαιότερα και αναλογικότερα τα φορολογικά βάρη και τις ασφαλιστικές επιβαρύνσεις, εξασφαλίζει την βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος».

Τονίζουν ότι αυτή η νομοθετική πρόταση βρίσκεται στον αντίποδα των συμφωνιών που προωθούσε η κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου και στις οποίες, όπως αναφέρουν, θεωρείτο δεδομένη η δραστική οριζόντια μείωση των συντάξεων, η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος στις επικουρικές, η πλήρης ανταποδοτικότητα του ασφαλιστικού συστήματος, η κατάργηση του αφορολόγητου και η επιβάρυνση – για μια ακόμα φορά – των πιο αδύναμων, δηλαδή αυτών που τόσα χρόνια σήκωσαν το τεράστιο βάρος της κρίσης.

«Οι ίδιοι που είχαν συμφωνήσει σε ένα τέτοιο σχέδιο κοινωνικής καταστροφής, έκαναν ότι μπορούσαν προκειμένου να υπονομεύσουν την διαπραγματευτική δύναμη της κυβέρνησης και του ελληνικού λαού», σημειώνουν οι ίδιες πηγές. Συγκεκριμένα, αναφέρουν ότι «επιχείρησαν να υποκινήσουν συγκεκριμένες κοινωνικές κατηγορίες και να δημιουργήσουν κλίμα αποσταθεροποίησης», «χαρακτήρισαν την κατάθεση του ασφαλιστικού και φορολογικού νομοσχεδίου ως μονομερή ενέργεια έναντι των δανειστών, και έσπευσαν να προεξοφλήσουν ότι η κυβέρνηση θα αναγκαζόταν να το αποσύρει, προκειμένου να μην προκληθεί εμπλοκή στην διαπραγμάτευση».

Σε κάθε περίπτωση πάντως στο κυβερνητικό «στρατόπεδο» προσδοκούν το eurogroup να δώσει ένα θετικό σημάδι που να «δείχνει» συμφωνία μέχρι τις 24 Μαΐου . «Αν γινόταν θα θέλαμε να κλείσουμε και χθες, αλλά δεν αιθεροβατούμε», σημειώνουν κύκλοι του πρωθυπουργού και παραδέχονται ότι «ο χρόνος μας πιέζει ήδη πολύ».

Και όλα αυτά όταν η πραγματικότητα προκαλεί σοκ στην ελληνική κοινωνία. Όπως προκύπτει από τους αριθμούς που περιλαμβάνονται στη μελέτη για το ασφαλιστικό που αναγκαστικά κατέθεσε στη Βουλή ο κ. Κατρούγκαλος (θυμίζουμε ότι το ΣτΕ χωρίς τη συνοδεία αναλογιστικής μελέτης θεωρούσε το νομοσχέδιο αντισυνταγματικό), προκύπτει ότι με τα μέτρα που θα ψηφίσου οι Βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ θα κοπεί το ΕΚΑΣ από 120.000 δικαιούχους και γενικώς από οι ασφαλισμένοι στην επόμενη τριετία θα χάσουν συνολικά από τις συντάξεις τους 2,3 δις ευρώ.