Ασάφειες και «γκρίζες ζώνες» για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα

«Γκρίζα ζώνη» αποτελεί η συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα για την Ελλάδα για Ευρωπαίους αξιωματούχους οι οποίοι εκφράζουν απορίες και για άλλα σημεία της συμφωνίας.
Η «Καθημερινή» στη σημερινή έκδοσή της συνομιλεί με τρεις αξιωματούχους οι οποίοι εκτιμούν ότι το ΔΝΤ σε αυτή την αξιολόγηση θα βρίσκεται «με το ένα πόδι έξω». Δηλαδή δεν θα συμμετάσχει με χρηματοδότηση στο πρόγραμμα, μεταθέτοντας την πλήρη συμμετοχή του μόνο όταν θα έχει ολοκληρωθεί η συζήτηση για το χρέος, κάτι που δεν αναμένεται να συμβεί στο επόμενο Eurogroup στις 24 Μαΐου.

Έτσι το Ταμείο σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες αναμένεται να κινηθεί στην «γκρίζα ζώνη», δίνοντας κάποια υποστήριξη στο ελληνικό πρόγραμμα με μια δήλωση που θα διευκολύνει να περάσει η απόφαση ολοκλήρωσης της αξιολόγησης από αρκετά κοινοβούλια, αλλά στην πραγματικότητα δεν θα συμμετέχει κανονικά με χρηματοδότηση.

Την ίδια ώρα, περισσότερο με «ευκολίες πληρωμής» παρά με μια ισχυρή δέσμη μέτρων ελάφρυνσης μοιάζει η λύση που προωθεί η Ευρωζώνη στο θέμα του ελληνικού χρέους.

Σύμφωνα με την «Καθημερινή», το «σπάσιμο» των παρεμβάσεων σε τρεις διαφορετικές φάσεις, η μετάθεση των μέτρων απομείωσης για αργότερα καθώς και οι φιλόδοξοι δημοσιονομικοί στόχοι που έχουν ληφθεί για την διαμόρφωση της δυναμικής του ελληνικού χρέους δείχνουν ότι οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης επιλέγουν να μην «σπάσουν αυγά» (να μη λάβουν οδυνηρές αποφάσεις) τη δεδομένη στιγμή, όπως ζητά το ΔΝΤ.

Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες το ΔΝΤ αναμένεται να μετάσχει στο πρόγραμμα από το Σεπτέμβρη κι έπειτα.

Πάντως αξιοσημείωτο είναι ότι χθες ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων κ. Λεβέντης, σε συνέντευξή του στο Mega και στον Γιάννη Πρετεντέρη αποκάλυψε ότι ο κ. Τσίπρας στην ενημέρωση που του έκανε μετά το Eurogroup του είπε θριαμβολογώντας ότι έδιωξε από το πρόγραμμα το ΔΝΤ!