Αρχίζει η διαβούλευση για τον εκλογικό νόμο

Στην τελική ευθεία εισέρχεται το θέμα της αλλαγής του εκλογικού νόμου, χωρίς όμως μέχρι στιγμής η κυβέρνηση να έχει εξασφαλίσει τις απαιτούμενες 200 ψήφους που χρειάζεται για να ισχύσει από τις επόμενες εκλογές.

Σε διαδικασία διαβούλευσης πρόκειται να τεθεί έως τις αρχές της επόμενης εβδομάδας από το υπουργείο Εσωτερικών η κυβερνητική πρόταση για τις αλλαγές στον εκλογικό νόμο. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, δεν πρόκειται να υπάρξει στην πρόταση που θα παρουσιασθεί κάποια διαφοροποίηση σε σχέση με όσα έγιναν γνωστά τις προηγούμενες ημέρες όσον αφορά στις προθέσεις της κυβέρνησης. Δηλαδή η πρόταση θα αφορά δύο αλλαγές σε σχέση με τον ισχύοντα σήμερα εκλογικό νόμο: την κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών και τη χορήγηση δικαιώματος ψήφου από τα 17.

Οι ίδιες πηγές διευκρίνιζαν -στην Καθημερινή- αργά χθες ότι η πρόταση τίθεται προς διαβούλευση για λίγες ημέρες για δύο λόγους: για να γίνει σωστά η διαδικασία και όλοι να έχουν την ευκαιρία να τοποθετηθούν με τις παρατηρήσεις και τις προτάσεις τους και, δεύτερον, για να εισαχθεί στη Βουλή σε χρόνο τέτοιο ώστε να έχει επιστρέψει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από τα ταξίδια του στην Κίνα και στη Βαρσοβία, προκειμένου να είναι στην Αθήνα κατά τη συζήτηση και την ψηφοφορία στη Βουλή.

Πάντως, με δεδομένο ότι η επίτευξη του στόχου των 200 ψήφων που απαιτούνται για να ισχύσει το νέο εκλογικό σύστημα άμεσα είναι ακόμη ανοιχτή, η περίοδος διαβούλευσης σίγουρα θα αξιοποιηθεί από την κυβέρνηση και για έναν ακόμη κύκλο βολιδοσκόπησης των προθέσεων των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Το ΠΑΣΟΚ θεωρείται από κυβερνητικά στελέχη ως το κόμμα στο οποίο θα αναπτυχθούν εσωτερικά οι μεγαλύτερες πιέσεις για υπερψήφιση του νομοσχεδίου, αφού είχε καταθέσει παρεμφερή πρόταση για κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών. Ηδη από την κυβέρνηση έσπευσαν να το υπενθυμίσουν με νόημα, προαναγγέλλοντας τη σκληρή κριτική που θα ασκήσουν προς τη Χαριλάου Τρικούπη εάν το ΠΑΣΟΚ διαφοροποιηθεί. Η στάση που θα υιοθετήσουν οι βουλευτές του Ποταμιού είναι επίσης ένα ζήτημα.

Ο κ. Σταύρος Θεοδωράκης έχει ταχθεί κατά της στήριξης της κυβερνητικής πρότασης, ωστόσο στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι θα δεχθεί και αυτός πιέσεις από μερίδα βουλευτών του για αλλαγή στάσης. Στην κυβέρνηση δεν έχουν εγκαταλείψει τις ελπίδες τους ακόμα και για το ΚΚΕ, παρά τη σταθερή θέση του Περισσού για κατάργηση του ορίου 3% για είσοδο στη Βουλή.
ΠΑΣΟΚ

Προβληματισμός επικρατεί πλέον στο ΠΑΣΟΚ σχετικά με την ψήφιση της απλής αναλογικής, καθώς στο επιτελείο της κ. Φώφης Γεννηματά γίνονται δέκτες της έντονης ανησυχίας αρκετών βουλευτών ότι θα είναι λάθος του κόμματος να δώσει στην παρούσα συγκυρία την εντύπωση ότι εξυπηρετεί το σχέδιο του κ. Αλ. Τσίπρα να παραμείνει στο παιχνίδι της εξουσίας ακόμη και αν χάσει τις επόμενες εκλογές. Και πολύ περισσότερο, όταν η αντίθετη προαναγγελία του κ. Στ. Θεοδωράκη ότι θα καταψηφίσει την απλή αναλογική εκτιμάται ότι επικροτείται από τους μετριοπαθείς πολίτες οι οποίοι αντιλαμβάνονται πως, αν τελικώς επικρατήσει η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, θα είναι πολύ δύσκολο να σχηματισθεί είτε κεντροαριστερή είτε κεντροδεξιά κυβέρνηση, με συνέπεια η χώρα να επιβαρυνθεί και από μια πρωτοφανή πολιτική αστάθεια.

Ενδεικτικές είναι οι δηλώσεις που έκανε στην «Κ» ο κ. Δημ. Κρεμαστινός. «Η απλή αναλογική θα είχε νόημα αν ψηφιζόταν σε ουδέτερο πολιτικό χρόνο, όταν την πρωτοεισηγήθηκε το ΠΑΣΟΚ», είπε και πρόσθεσε ότι «αν ο ΣΥΡΙΖΑ την επιθυμούσε πραγματικά, θα την εισηγείτο το προηγούμενο καλοκαίρι, για να διαμορφωθεί το φθινόπωρο μια εντελώς διαφορετική κυβέρνηση. Τώρα, όμως», τόνισε ο κ. Κρεμαστινός, «είναι προφανές ότι ο ΣΥΡΙΖΑ φέρνει αυτό τον νόμο με εξόφθαλμη πολιτική σκοπιμότητα και ως εκ τούτου θεωρώ λάθος την υπερψήφισή του. Πόσο μάλλον όταν η μεθόδευση του ΣΥΡΙΖΑ αντίκειται και στο βαθύτερο νόημα του Συντάγματος, που επιχειρεί να αποτρέψει ανάλογες μικροκομματικές σκοπιμότητες».

Στην ίδια κατεύθυνση κινούνται και οι κ.κ Ανδρέας Λοβέρδος και Κώστας Σκανδαλίδης οι οποίοι εμφανίζονται εξαιρετικά επιφυλλακτικοί με την κυβερνητική πρωτοβουλία.

Βενιζέλος

Είδηση έμελλε να προκύψει από τη χθεσινή εκδήλωση «Εν ου παικτοίς» που οργάνωσε ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος. Και τούτο διότι και οι δύο προσκεκλημένοι συνομιλητές του, οι συνταγματολόγοι κ. Σταύρος Τσακυράκης και Νίκος Αλιβιζάτος, χαρακτήρισαν «συνταγή καταστροφής που θα οδηγήσει σε ακόμη χειρότερες περιπέτειες» το ενδεχόμενο να επιβληθεί η απλή αναλογική. Πρόταση που, ως γνωστόν, όχι μόνον δρομολογεί η κυβέρνηση, αλλά έχει εισηγηθεί με σχέδιο νόμου και το ΠΑΣΟΚ επί προεδρίας του κ. Βενιζέλου. Το δε κεντρικό επιχείρημα που επικαλέστηκαν οι δύο καθηγητές, αποδομώντας την εν λόγω πρόταση, είναι ότι το πολιτικό σύστημα έχει διαχρονικά αποδείξει ότι δεν θα διαθέτει κουλτούρα συνεργασίας, ενώ παράλληλα τόνισαν ότι ο πρωθυπουργός μιας κυβέρνησης που θα προέκυπτε σήμερα από απλή αναλογική θα ήταν δέσμιος εντελώς αντιφατικών συσχετισμών και, επομένως, πλήρως αποδυναμωμένος.

Ο κ. Βενιζέλος, καίτοι τα επιχειρήματα αυτά των κ. Τσακυράκη και Αλιβιζάτου προηγήθηκαν της δικής του ομιλίας, απέφυγε αρχικώς να τοποθετηθεί με σαφήνεια στο ζήτημα. Οταν του ετέθη ευθέως το ερώτημα, άφησε σαφώς να εννοηθεί ότι ο ίδιος προβληματίζεται σοβαρά πλέον για το αν το ΠΑΣΟΚ πρέπει να στηρίξει τώρα την απλή αναλογική (εν αντιθέσει με τη Φώφη Γεννηματά που δεν έχει υπαινιχθεί τέτοιο ενδεχόμενο). «Οταν στις 2 Ιουνίου του 2015 κάναμε την πρόταση πλήρους κατάργησης του μπόνους, η χώρα βρισκόταν στη συγκυρία του αδιεξόδου της διαπραγμάτευσης λόγω των χειρισμών Βαρουφάκη και ήταν επιτακτικά αναγκαία μια κυβέρνησης εθνικής ανάγκης», είπε και, διερωτώμενος ρητορικά «αν σήμερα είμαστε στις ίδιες συνθήκες;», υπονόησε ότι θα ήταν λάθος η αντιπολίτευση να στηρίξει την επίσης ευκαιριακή στόχευση του ΣΥΡΙΖΑ να προσβλέπει στην ανάταξη της οικονομίας έως το τέλος του εκλογικού της κύκλου το 2019. «Θα τα συζητήσουμε όλα αυτά τη Δευτέρα στην Κ.Ο.», κατέληξε και όσοι τον άκουσαν κατάλαβαν ότι το πιθανότερο είναι να εισηγηθεί την αλλαγή της θέσης του ΠΑΣΟΚ.