Απορρίπτει το ΠΑΣΟΚ τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για απλούστερη απλή αναλογική. Στο κενό το πολιτικό φλερτ από τον υπουργό Εσωτερικών.

Νέες επιδιώξεις Σκουρλέτη υπέρ απλούστερης και πιο βολικής για τα μικρά κόμματα απλής αναλογικής με σκοπό να κάμψει το ΠΑΣΟΚ, να δελεάσει το ΠΟΤΑΜΙ την Ένωση Κεντρώων και να διευκολίνει με κατώφλι το 2% αντί του 3% τους ΑΝΕΛ. «Εμείς δεν παίζουμε παιχνίδια με τους θεσμούς» η απάντηση από την Χαριλάου Τρικούπη.

Το νέο άνοιγμα που επιχειρεί ο ΣΥΡΙΖΑ προς το ΠΑΣΟΚ, ακόμη και τη δημιουργία εντυπώσεων ότι τα δύο κόμματα μπορούν να διαμορφώσουν σε ένα κοντινό ορίζοντα μία προνομιακή σχέση(παράλληλα εμποδίζοντας την άνετη πρωτιά σε βουλευτές της ΝΔ), θέλει να προλάβει η Χαριλάου Τρικούπη, παίρνοντας σαφείς αποστάσεις από τους σχεδιασμούς και τις επιδιώξεις του Μεγάρου Μαξίμου, που φαίνεται να εκδηλώνονται σε αυτή τη φάση με αναθεώρηση προς το απλούστερο του εκλογικού νόμου που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά θα ισχύσει υποχρεωτικά από τις μεθεπόμενες εκλογές. Θέλει να επιτύχει την εφαρμογή του νέου συστήματος από τις επόμενες εκλογές εάν τελικά συγκεντρωθούν 200 ψήφοι βουλευτών από όλα τα κόμματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Πρώτου Θέματος», που αποκάλυψε την περασμένη Κυριακή ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει να επαναφέρει πρόταση για αλλαγές στον εκλογικό νόμο και αφετέρου οι δηλώσεις του Πάνου Σκουρλέτη (στον real FM) υπέρ της απλής αναλογικής, επιδιώκεται ένα νέο πολιτικό σκηνικό με την ΝΔ πρώτο κόμμα, αλλά χωρίς καμία ελπίδα αυτοδυναμίας με 151 έδρες. Ο υπουργός Εσωτερικών μάλιστα υπονόησε σαφώς ότι η σκέψη για την απλή αναλογική αφορά πρωτίστως το ΠΑΣΟΚ, καθώς μίλησε για «μετατόπιση των πολιτικών δυνάμεων που δεν την υποστήριξαν όταν ψηφίστηκε ο νόμος, έτσι ώστε να συγκεντρώσει τις απαιτούμενες ψήφους και να ισχύσει από τις επόμενες εκλογές».

Ωστόσο από τη Χαριλάου Τρικούπη διαμηνύεται ότι δεν υπάρχει θέμα σύμπλευσης, ούτε σε αυτό το θέμα, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν μπορεί να αλλάξει η θέση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, που εκφράστηκε μόλις το περασμένο καλοκαίρι.

Είναι χαρακτηριστικό ότι συνεργάτες της Φώφης Γεννηματά σημείωναν το απόγευμα της Δευτέρας ότι «εμείς δεν παίζουμε παιχνίδια με τους θεσμούς», διευκρινίζοντας ότι «δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά» και πως «δεν μπορεί να είναι ο εκλογικός νόμος ένα προεκλογικό παιχνίδι».

Ουσιαστικά ο χώρος της κεντροαριστεράς που, με αιχμή το ΠΑΣΟΚ, επιχειρεί να ανασυγκροτηθεί αυτή την περίοδο, θέλει να διατηρήσει το αυτόνομο στίγμα του και να μην εμπλακεί σε σενάρια συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ, που θα καταστήσουν το εγχείρημα καρικατούρα και θα δώσουν την εντύπωση ότι επιδίωξη της Χαριλάου Τρικούπη είναι να γίνει και ουρά της σημερινής κυβέρνησης.

Μάλιστα ακριβώς επειδή τα περί εκλογικού νόμου συνοδεύονται στο παρασκήνιο από σενάρια περί στρατηγικής στροφής του ΠΑΣΟΚ προς το στόχο για μία κυβερνητική συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ, με μονομέτωπο προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη, οι επιτελείς της κυρίας Γεννηματά αναζητούν τρόπο απέκδυσης των όποιων σχετικών προθέσεων, τους αποδίδονται.

Επιπλέον θεωρούν ότι και μόνο η ανακίνηση θέματος εκλογικού νόμου, υποκρύπτει την επιδίωξη της κυβέρνησης να προκαλέσει εσωτερικό πρόβλημα στο ΠΑΣΟΚ, καθώς είναι γνωστές και δεδομένες οι διαφωνίες τόσο για την ίδια την απλή αναλογική, όσο και για τη στρατηγική των συμμαχιών που πρέπει να έχει το Κίνημα στο νέο πολιτικό σκηνικό, μέσα στο οποίο πιστεύει ότι θα αναδειχθεί τρίτο κόμμα στις επόμενες εκλογές, με φιλοδοξίες να επιτύχει δυψήφιο ποσοστό ενώ ήδη εάν επιτύχει μία ακόμα συσπείρωση ενός ακόμα ανεξάρτητου βουλευτή θα φτάσει τους 19 βουλευτές ξεπερνόντας τους 18 της Χρυσής Αυγής και κατά συνέπεια θα καταστεί σύντομα τρίτο κόμμα στην Βουλή, ανεξάρτητα από τα εκλογικά αποτελέσματα το Σεπτέμβριο του 2015. Τότε η Χρυσή Αυγή είχε συγκεντρώσει ποσοστό 6,99% έναντι 6,29% του ΠΑΣΟΚ.