Απόντες Γλέζος, Κωνσταντοπούλου, Βαρουφάκης, Λαφαζάνης, Σακελλαρίδης, Μητρόπουλος, Μηλιός, Κορωνάκης, Στρατούλης, Χουντής, Σακοράφα κ.α.

Δεκάδες οι αποχωρήσεις, οι αποστασιοποιήσεις και οι αρνήσεις συμμετοχής στο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ από παλαιά και επώνυμα στελέχη του χώρου της Αριστεράς. Πρώην υπουργοί και επιφανή κομματικά στελέχη, δυο εκλεγμένοι Ευρωβουλευτές (Χουντής, Σακοράφα), συνδικαλιστές και τέως βουλευτές. Με πρώτους τους Μανώλη Γλέζο, τη Ζωή Κωνσταντοπούλου, τον Αλέξη Μητρόπουλο, τον Παν. Λαφαζάνη κ.α.
.Με ανακοίνωσή της η Πολιτική Γραμματεία της Λαϊκής Ενότητας( Παν. Λαφαζάνης, Δημ. Στρατούλης, Γιάννης Τόλιος, Θαν. Πετράκος κ.α) κάνει γνωστό ότι δεν θα ανταποκριθεί στην πρόσκληση του ΣΥΡΙΖΑ να παραβρεθεί και να χαιρετίσει στο συνέδριό του, εκτιμώντας ότι «στη σημερινή ιδιαίτερα συγκυρία δεν έχει κανένα νόημα η παρουσία της ΛΑ.Ε σε ένα Συνέδριο το οποίο στο μόνο που θα αποβλέπει είναι να “νομιμοποιήσει” τετελεσμένα, να επικυρώσει και να κλιμακώσει καταστροφικές μνημονιακές πολιτικές, οι οποίες “πραξικοπηματικά” επεβλήθησαν, ερήμην του κόμματος και των μελών του, τον Αύγουστο του 2015 και επιχειρήθηκε να “ξεπλυθούν” με θερινές αντιδημοκρατικές διαδικασίες “εξπρές” στις εκλογές της 20ης Σεπτέμβρη του 2015».

Στην ανακοίνωσή της η Π.Γ. της ΛΑ.Ε. «θεωρεί αναγκαίο να υπογραμμίσει εκ νέου τη θέση της ότι ο σημερινός ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει καμία απολύτως σχέση με την Αριστερά, της οποίας σφετερίζεται και προσπαθεί να διασύρει τις αξίες, ενώ έχει ‘μεταλλαχθεί’ βαθιά σε ένα κόμμα που στηρίζει, εφαρμόζει και κλιμακώνει μνημονιακές πολιτικές λιτότητας, φορολεηλασίας των λαϊκών στρωμάτων, ξεπουλήματος της εθνικής περιουσίας και εθνικής υποτέλειας»

Ενός εντελώς διαφορετικού συνεδρίου σε σχέση με το ιδρυτικό του 2013, καθώς, μετά τη μνημονιακή στροφή, το 1/3 και πλέον των μελών και στελεχών αποχώρησε, διαφωνώντας με την παράδοση στους δανειστές – γεγονός, αν μη τι άλλο, πρωτοφανές στα μεταπολιτευτικά χρονικά, καθώς ποτέ άλλοτε τόσο πολλοί δεν έφυγαν από πολιτικό κόμμα εξουσίας, επειδή θεώρησαν ότι «ξεπούλησε» τις αρχές του.

Επί της ουσίας, το συνέδριο δεν θα έχει ουσιαστικό πολιτικό περιεχόμενο, πέρα από το να επικυρώσει τη μετατροπή του ΣΥΡΙΖΑ σε κόμμα της Κεντροαριστεράς, να επαναβεβαιώσει την «παντοκρατορία» του Αλέξη Τσίπρα και να εκλέξει τη νέα Κεντρική Επιτροπή, η οποία στην παρούσα μορφή της υπολειτουργεί μετά την αποχώρηση των μισών μελών της. Εν τέλει, το 2ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ θα μείνει στην Ιστορία περισσότερο για τις πολλές και τρανταχτές απουσίες, αλλά και για ορισμένες «περίεργες» παρουσίες, σαν αυτές των Φώτη Κουβέλη, Στέφανου Τζουμάκα, Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου, που δείχνουν τη μετάλλαξη του κόμματος.

Θα λάμψουν διά της απουσίας τους η Αριστερή Πλατφόρμα του Παναγιώτη Λαφαζάνη, ο Γιάννης Μηλιός, υπεύθυνος Οικονομικής Πολιτικής του κόμματος, η Ζωή Κωνσταντοπούλου, οι Μανόλης Γλέζος και Σοφία Σακοράφα, ο Νίκος Χουντής τα τρία πιο δημοφιλή πρόσωπα των ψηφοδελτίων, ο Αλέξης Μητρόπουλος, ο Ρούντι Ρινάλντι και η ΚΟΕ, ο Δημ. Στρατούλης και πολλές προσωπικότητες της Αριστεράς που είχαν βρεθεί στον ΣΥΡΙΖΑ τα τελευταία χρόνια. Δεν θα παρίστανται επίσης στενοί συνεργάτες και προσωπικοί φίλοι του Αλέξη Τσίπρα, όπως οι Ανδρέας Καρίτζης, Γιάννης Αλμπάνης και Θόδωρος Κόλλιας, ο πρώην γραμματέας του κόμματος Τάσος Κορωνάκης κ.ά. παραμένει το αν ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης θα δώσει το «παρών» στο Φάληρο, σύμφωνα όμως με πληροφορίες ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν σκοπεύει να πάει.

Άκαρπες οι προσπάθειες

Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ: «Ναυάγιο» στα σενάρια επιστροφής του Γαβριήλ Σακελλαρίδη

Ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος και παραιτηθείς από το βουλευτικό αξίωμα πέρσι τον Δεκέμβριο, φέρεται να απάντησε αρνητικά στις κρούσεις που του έγιναν από το Μέγαρο Μαξίμου
Άκαρπες έχουν αποβεί μέχρι τώρα τουλάχιστον οι προσπάθειες της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ να επαναπροσεγγίσει τον Γαβριήλ Σακελλαρίδη και τον εμφανίσει στο συνέδριο του κόμματος, που αρχίζει αύριο, ως τη μεγάλη και ευχάριστη έκπληξη, ώστε να αλλάξει και το βαρύ κλίμα που έχει διαμορφωθεί στην Κουμουνδούρου, εξαιτίας των σκληρών εσωκομματικών ανταγωνισμών και των αποκλεισμών βουλευτών και άλλων επιφανών στελεχών, που δεν κατάφεραν να εκλεγούν σύνεδροι από τις οργανώσεις τους (Καρανίκας, Μαντάς, Δουζίνας, Σταματάκη και άλλοι).

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος και παραιτηθείς από το βουλευτικό αξίωμα πέρσι τον Δεκέμβριο, απάντησε αρνητικά στις κρούσεις που του έγιναν από το Μέγαρο Μαξίμου. Μάλιστα η πρόσκληση της ηγετικής ομάδας ήταν ανοιχτή, υπό την έννοια οι ο κ. Σακελλαριδης μπορεί να επιστρέψει στον ΣΥΡΙΖΑ με όποια ιδιότητα είναι επιθυμεί και ειναι δυνατή στο συγκεκριμένο πολιτικό και κομματικό πλαίσιο.

Άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν είχε αποτέλεσμα η προσπάθεια τη ηγεσίας να πιέσει τον πρώην γραμματέα της νεολαίας Νάσο Ηλιόπουλο να προταθεί για τη θέση του γραμματέα του κόμματος, για την πλήρωση της οποίας συνεχίζονται οι έντονες διεργασίες στο παρασκήνιο.

.Αντιθέτως, έχουν βρεθεί εντός του ΣΥΡΙΖΑ πρόσωπα που στο προηγούμενο συνέδριο δεν θα τολμούσε κανείς ούτε να φανταστεί, όπως οι Χρήστος Σπίρτζης, Μάρκος Μπόλαρης, Θεοδώρα Τζάκρη, Δημήτρης Μάρδας και άλλοι.