Απολογία Μιχαλολιάκου: «Πολιτική σκευωρία»

Κατάμεστη είναι η αίθουσα του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, όπου προσήλθε και απολογείται ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής, Νίκος Μιχαλολιάκος. Στο κοινό είναι και η μητέρα του δολοφονηθέντα Παύλου Φύσσα, Μάγδα Φύσσα.

Στην αρχή της απολογίας του, ο γενικός γραμματέας της Χρυσής Αυγής έκανε λόγο για απόπειρα «ποινικοποίησης ενός ολόκληρου πολιτικού κινήματος».

«Σαν κοινούς ποινικούς εγκληματίες παραβιάζοντας κάθε αρχή και δεοντολογία, αφενός για να κάμψουν το ηθικό μας και να τρομοκρατήσουν τον ελληνικό λαό. Η συλλογιστική ήταν “μην πάτε με αυτούς γιατί θα πάτε φυλακή”» ανέφερε ο ίδιος.

Μάλιστα, υποστήριξε ότι το κατηγορητήριο δεν έχει μέση και τέλος. «Εμείς δηλώναμε εγγράφως εθνικιστές και όχι ναζιστές. Θα υπερασπιστώ έναν ολόκληρο κόσμο από τη βρώμικη προπαγάνδα και την πολιτική στόχευση», ανέφερε ο Ν. Μιχαλολιάκος.

Αναφερόμενος στη σύλληψή του τόνισε πως «ήρθαν να συλλάβουν με τεθωρακισμένα λες και πήγαιναν να συλλάβουν τον Μπιν Λάντεν».

Πορεία και ισχυρή αστυνομική παρουσία

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως από την πλευρά της ΧΑ βρίσκονται στο ακροατήριο περί τα 150 άτομα, μεταξύ των οποίων και ο πρώην βουλευτής, Αρτέμης Ματθαιόπουλος, ο οποίος είναι επίσης κατηγορούμενος και απολογήθηκε το προηγούμενο διάστημα.

Κατά την είσοδο του γγ της οργάνωσης, ακούστηκαν έντονες αποδοκιμασίες.

Η αστυνομική παρουσία στο Εφετείο είναι ιδιαιτέρως αυξημένη, ενώ το πρωί πραγματοποιήθηκε αντιφασιστική πορεία περίπου 1.000 ατόμων με τελικό προορισμό το δικαστήριο. Στην πορεία συμμετείχε και ο πατέρας του Σαχζάτ Λουκμάν.

Η απολογία του αρχηγού της Χρυσής Αυγής είναι η τελευταία πριν κλείσει η αποδεικτική διαδικασία στη δίκη για τη δράση εγκληματικής οργάνωσης.

«Ο αρχηγός της υπό μανδύα πολιτικού κόμματος εγκληματικής οργάνωσης»

Στη δικογραφία της υπόθεσης τονίζεται πως η οργάνωση «υπό τον μανδύα πολιτικού κόμματος» επιδιώκει με τη χρήση βίας, με την καταπάτηση δικαιωμάτων των άλλων, να επιβάλει τις αρχές της οι οποίες «είναι ποινικά αδιάφορες».

Τόσο ο εισαγγελέας και οι ανακρίτριες που χειρίστηκαν την υπόθεση, όσο και οι εφέτες που εξέδωσαν το παραπεμπτικό βούλευμα, ουσιαστικά έχουν ήδη απαντήσει στο επιχείρημα που ακούστηκε ήδη από κάποιους εκ των κατηγορουμένων δια της ερώτησης προς το δικαστήριο «διώκομαι για τις ιδέες μου;». Η απάντηση που δίνουν είναι σαφής στο ότι η Χρυσή Αυγή διώκεται για βίαιες πράξεις και ενέργειες, ο πυρήνας των οποίων είναι η επιβολή και επικράτηση των αρχών της.

Ο έχων κατά το παραπεμπτικό βούλευμα «απόλυτη απεριόριστη και αδιαμφισβήτητη εξουσία» στην «στρατιωτικής δομής και ιεραρχίας» οργάνωση, εμφανίζεται για πρώτη φορά στο δικαστήριο που εδώ και σχεδόν πέντε χρόνια εξετάζει αν ισχύει το παραπεμπτικό βούλευμα που θεωρεί πως «το ναζιστικού τύπου μόρφωμα Χρυσή Αυγή» είναι μία βίαιη, μισαλλόδοξη, ρατσιστική εγκληματική οργάνωση που δρα υπό τον μανδύα πολιτικού κόμματος το οποίο κινείται εκτός του Συντάγματος.

Στο περισσότερων των χιλίων σελίδων βούλευμα που έχει σχηματιστεί, παρατίθενται εκφράσεις του Νίκου Μιχαλολιάκου που δεν φαίνεται να συμφωνούν ούτε με την προβαλλόμενη εκ μέρους του και εκ μέρους των συγκατηγορουμένων του, «πίστη στη νομιμότητα» αλλά και ούτε σε όσα ισχυρίζονται περί «περαστικών μελών» , «δεν ήταν μέλος ο Ρουπακιάς», «μεμονωμένη ενέργεια η δολοφονία» κλπ.

Ενδεικτικά στη δικογραφία, πλην των γνωστών εκφράσεων, όπως «οι λόγχες στα πεζοδρόμια» και «ας μας πουν φασίστες», ο Ν. Μιχαλολιάκος:

  • Εμφανίζεται σε μία από τις κορυφαίες συγκεντρώσεις του κόμματος, στη Συνδιάσκεψη της Χρυσής Αυγής στις 21 Οκτωβρίου 2012 να λέει στην ομιλία του: «δεν θα επιτρέψουμε να υπάρξουν καταστάσεις εκτός Κεντρικής Γραμμής». Να σημειωθεί ότι στη συνδιάσκεψη αυτή, ορίστηκαν οι «περιφερειάρχες» του κόμματος, με τον πρώην βουλευτή Γιάννη Λαγό να αναλαμβάνει την περιοχή των περιχώρων Πειραιά, Νίκαια , Πέραμα κλπ και των Νοτίων προαστίων.
  • Σε άλλη ομιλία του (2 Ιουλίου 2011) πριν η Χρυσή Αυγή εισέλθει στη Βουλή και ενώ διαφαινόταν δημοσκοπικά ανοδική πορεία, ο Ν. Μιχαλολιάκος είχε πει: «ακόμη κι αν εκλέξουμε βουλευτές στα παλιά μας τα παπούτσια. Η Χρυσή Αυγή είναι ακλόνητη εθνικιστική φάλαγγα που θα τσακίσει στο διάβα της όλους τους προδότες. Ο τελικός σκοπός δεν είναι να μπούμε στην Βουλή. Εμείς θέλουμε να ζήσουμε την Βουλή του ΄65 με καρεκλιές».
  • Στις 17 Σεπτεμβρίου 2011: «Εμείς δεν πιστεύουμε στον ψηφοφόρο παρά μόνο στον στρατιώτη ή μαχητή»
  • Στις 3 Σεπτεμβρίου 2011: «Το 2009, στις ευρωεκλογές βρέθηκαν 25 χιλιάδες ψηφοφόροι, δύο τουλάχιστον αυξημένης σύνθεσης μεραρχίες όπως λέμε εμείς»

Ο Ν. Μιχαλολιάκος υποστηρίζει πως όσα του καταλογίζει η Δικαιοσύνη ως φράσεις δηλωτικές της στρατιωτικής πειθαρχίας και παρότρυνσης σε βία, αλλιώς τα εννοούσε, σεβόμενος πάντα το Σύνταγμα, και αλλιώς ερμηνεύθηκαν.

Η δολοφονία του Παύλου Φύσσα

Ένα από τα κρίσιμα ζητήματα που θα κληθεί να απαντήσει σήμερα ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής είναι ο χρόνος που ενημερώθηκε για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα.

Η αλληλουχία των τηλεφωνημάτων εκείνης της νύχτας που έπεσε νεκρός ο μουσικός, εμφανίζει ολόκληρη τη βαθμίδα της ιεραρχίας της οργάνωσης. Η αλληλουχία των τηλεφωνημάτων οδηγεί σε εκείνο μεταξύ του Γ. Λαγού και του Ν. Μιχαλολιάκου.

Ο τελευταίος είχε πει ότι ενημερώθηκε για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα την επόμενη μέρα, ισχυριζόμενος πως η τηλεφωνική επικοινωνία που είχε λίγη ώρα μετά τον θανάσιμο τραυματισμό του μουσικού, με το Γ. Λαγό αφορούσε διαδικαστικό θέμα για τις μετακινήσεις της ημέρας και όχι το έγκλημα στο Κερατσίνι. Το ίδιο επανέλαβε απολογούμενος και ο ανεξάρτητος ευρωβουλευτής Γιάννης Λαγός.

Το ίδιο ισχυρίστηκε απολογούμενη και η σύζυγος του αρχηγού, Ελένη Ζαρούλια, η οποία είπε πως άκουσαν τα νέα με τον σύζυγό της «από τις τηλεοράσεις» το πρωί.

Ο πρώην βουλευτής Νίκος Μίχος στη δική του απολογία είπε πως τη νύχτα της δολοφονίας «γινόταν χαμός» και πως κυριολεκτικά είχαν ανάψει τα τηλέφωνα «όλοι καλούσαν όλους», συμπεριλαμβάνοντας στους «όλους» και τον αρχηγό της οργάνωσης, καθώς προσπαθούσαν να καταλάβουν τι είχε συμβεί στο Κερατσίνι λίγο πριν τη σύλληψη του μέλους της Τοπικής της Νίκαιας, Γιώργου Ρουπακιά, με το μαχαίρι που σκότωσε τον μουσικό πεταμένο λίγα μέτρα μακριά.