Αποκήρυξε τις παλιές του δηλώσεις στο στιλ Βαρουφάκη, με αυτοκριτική. Παπαδημητρίου: “Θα εστιάσουμε στην προσέλκυση επενδύσεων εντός του ευρώ”.

«Να ευχαριστήσω για την προσφορά τον κ. Σταθάκη τους συνεργάτες του και τον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα για την εμπιστοσύνη που μου δείχνει. Εχουν γίνει πολλά στο υπουργείο από τα κόκκινα δάνεια, την απορροφητικότητα του ΕΣΠΑ, τη ρύθμιση του κανονιστικού πλαισίου για την κατάρτιση των δημοσιών συμβάσεων, την ψήφιση του αναπτυξιακού νόμου.

Σημαντική πρόοδος έχει επιτευχθεί στα προγράμματα επιχειρηματικότητας», είπε και πρόσθεσε:

«Σηκώνουμε τα μανίκια από σήμερα και αρχίζουμε σκληρή δουλειά. Η δίκαιη ανάπτυξη της χώρας δεν μπορεί παρά να αποτελέσει έναν κοινό σκοπό. Φιλοδοξώ να υπηρετήσω την πατρίδα και την κυβέρνηση και με τη συμπαράταση σας θα αντιμετωπσίουμε με επιτυχία τις μεγάλες προκλήσεις που βρίσκονται μπροστά μας».

Την προσέλκυση επενδύσεων από το εξωτερικό, με απόλυτο σεβασμό στο ευρώ και στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, έθεσε ως απόλυτη προτεραιότητα ο νέος υπουργός Οικονομίας Δημήτρης Παπαδημητρίου, κατά την τελετή παράδοσης – παραλαβής με τον προκάτοχό του Γιώργο Σταθάκη.

Η τοποθέτηση του κ. Παπαδημητρίου έρχεται στον απόηχο παλαιότερων δηλώσεών του για υιοθέτηση παράλληλου νομίσματος.
«Δεν υπάρχει αυτή η εναλλακτική λύση για την κυβέρνηση, έχει γίνει σαφές. Μέχρι τώρα ήμουν ακαδημαϊκός, οι ακαδημαϊκοί λένε πολλά πράγματα, τώρα αναλαμβάνω άλλο ρόλο. Όταν έρχεται η στιγμή που πρέπει να υλοποιήσουν ένα πρόγραμμα τότε βλέπουν ότι μερικά πράγματα που έχουν πει ίσως να είναι λάθος» είπε χαρακτηριστικά μετά από σχετική ερώτηση ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης.
Αναλαμβάνοντας τα καθήκοντά του, ο κ. Παπαδημητρίου χαρακτήρισε ιδιαίτερα κομβικό το υπουργείο, ευχαρίστησε τον κ. Τσίπρα για την εμπιστοσύνη που του έδειξε και σκιαγράφησε ότι στο επόμενο διάστημα θα κινηθεί εντός του πλαισίου που διαμόρφωσε η προηγούμενη πολιτική ηγεσία του υπουργείου.
Ο κ. Παπαδημητρίου χαρακτήρισε τις επενδύσεις «ατμομηχανή της οικονομίας» και επισήμανε πως η κυβέρνηση «διάκειται φιλικά» και είναι «ανοιχτή στο επενδυτικό κοινό».
Αναφερόμενος στους κλάδους που μπορούν να προσελκύσουν επενδύσεις στην Ελλάδα, ο κ. Παπαδημητρίου επεσήμανε ότι σε αυτούς περιλαμβάνονται η φαρμακοβιομηχανία, η ενέργεια, ο αγροτουρισμός και η πολιτιστική βιομηχανία.

Προσέθεσε πως στόχος της Αθήνας είναι να οικοδομήσει βαθμιαία την εμπιστοσύνη των επενδυτών, αξιοποιώντας στο έπακρο το εργατικό δυναμικό της αλλά και τα πλεονεκτήματα που της προσφέρει η ευρωζώνη, με τη σταθερή πολιτική της ΕΚΤ και την ελευθερία στο εμπόριο αγαθών και υπηρεσιών.

Επικαλέστηκε δε ως παράδειγμα τις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου έχει ζήσει πολλά χρόνια και όπου – όπως είπε – οι επενδύσεις βρίσκονται στο επίκεντρο της οικονομικής στρατηγικής.
«Στις ΗΠΑ από όπου προέρχομαι μετά από μακρόχρονη παραμονή, τα investments είναι μια από τις σημαντικότερες λέξεις γιατί οι επενδύσεις είναι η ατμομηχανή της οικονομίας. Θα ενθαρρύνουμε τις επενδύσεις πάντοτε στα πλαίσια του ευρώ και με σεβασμό στους ευρωπαϊκούς θεσμούς» είπε επίσης ο κ. Παπαδημητρίου.
Παράλληλα έστειλε μήνυμα στους απανταχού υποψηφίους επενδυτές για τη «βεβαιότητα ότι η κυβέρνηση διάκειται φιλικά προς τους επενδυτές και είναι ανοιχτή στο επενδυτικό κοινό». Ανέφερε, δε, ότι υπάρχουν επενδυτές που θα τους ενδιέφερε να επενδύσουν στην Ελλάδα πχ στις φαρμακοβιομηχανίες, την ενεργεια κλπ. μιλώντας και για πολλούς που ονειρεύονται ότι η Ελλάδα θα γίνει Φλόριντα της Ευρώπης.
Μιλώντας για τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Ελλάδας είπε πως είναι ότι «προσφέρει τη σταθερότητα της νομισματικής πολιτικής λόγω ΕΚΤ, την πολλαπλάσια διαπραγματευτική ισχύ σε τρίτες χώρες, την ασφάλεια των δημοκρατικών ευρωπαϊκών θεσμών».
Αναφερόμενος στο έργο του προκατόχου του είπε ότι «ο Σταθάκης έχει βάλει τα στέρεα θεμέλια πάνω στα οποία θα ενισχύσουμε τις προσπάθειες των δύο δύσκολων τελευταίων ετών».
Ο νέος υπουργός προσέθεσε ότι παράλληλα θα γίνει προσπάθεια για την καταπολέμηση των παθογενειών που ταλανίζουν την ελληνική οικονομία και εμποδίζουν την επανεκκίνησή της.

«Σηκώνουμε τα μανίκια από σήμερα και αρχίζουμε σκληρή δουλειά», είπε.
Ξεκίνησαν οι τελετές παράδοσης-παραλαβής στα υπουργεία.

«Θα εστιάσουμε στην προσέλκυση επενδύσεων δηλώνοντας τη βεβαιότητα ότι η κυβέρνηση διατείνεται θετικά στους επενδυτές. Θα ενθαρρύνουμε τις επενδύσεις πάντοτε στα πλαίσια του ευρώ και με σεβασμό στους ευρωπαϊκούς θσμούς», τόνισε ο νέος υπουργός Οικονομίας.

«Τα στέρεα θεμέλια που έβαλε ο Γ. Σταθάκης και οι συνεργάτες του θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες. Θα προσπαθήσουμε να μειώσουμε τις παθογένειες που εμποδίζουν την ανάπτυξη της οικονομίας. Η δίκαιη ανάπτυξη της χώρας αποτελεί κοινό σκοπό», είπε.

«Δεν υπάρχει παράλληλο νόμισμα»

Ο κ. Παπαδημητρίου αναφερόμενος στις θέσεις που είχε εκφράσει στο παρελθόν για το παράλληλο νόμισμα έκανε λόγο για «λάθος». «Μέχρι την περασμένη εβδομάδα ήμουνα ακαδημαϊκός και οι ακαδημαϊκοί μπορούν να λένε πολλά πράγματα. Όταν έρχεται η στιγμή να υλοποιήσουν πρόγραμμα βλέπουν ότι μπορεί να έχουν πει και κάποια πράγματα λάθος. Δεν υπάρχει παράλληλο νόμισμα, τουλάχιστον απ΄ αυτή την κυβέρνηση», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Δημήτρης Παπαδημητρίου στο πλαίσιο της τελετής παράδοσης-παραλαβής του υπουργείου από τον Γιώργο Σταθάκη.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τη θέση του για το ευρώ, τόνισε ότι αυτή η κυβέρνηση έχει κάνει γνωστό ότι αυτή η εναλλακτική δεν υπάρχει και «αυτό θα είναι είναι ο δικός μου στόχος, ότι δεν υπάρχει». Δεν είναι όμως μόνο αυτές οι απόψεις και θέσεις από το παρελθόν για τις οποίες ο νέος Υπουργός έχει δεχθεί κριτική το τελευταίο διήμερο.