Αποκαλυπτήρια για τη θρασύτητα και εγκληματικότητα των Ελλήνων τσιγγάνων (γύφτων ή τελευταία Ρομά). Τρείς σπουδαίες μαρτυρίες για τη κοινωνική αυτή μάστιγγα.

Απειλούν γιατρούς και προσωπικό στο «Παίδων» οι μητέρες τσιγγάνες. Μαχαιρώματα, εκφοβισμός επιβατών, αγοραπωλησίες ουσιών σε λεωφορεία

Η ασυδοσία των παράνομων Ρομά στο Μενίδι

1.Πολύ συχνό φαινόμενο είναι οι εντάσεις που δημιουργούνται μέσα στα νοσοκομεία. Άνδρες και γυναίκες Ρομά. Γιατρός του νοσοκομείου Παίδων σε επικοινωνία με το iefimerida περιέγραψε την κατάσταση στο νοσοκομείο τις ημέρες των εφημεριών.

«Βρίζουν, απειλούν, έρχονται στα χέρια με τους υπόλοιπους ασθενείς και τους γιατρούς»

«Αλίμονο σε όποιον γιατρό ή νοσηλευτή δεν τους εξυπηρετήσει»
«Η κατάσταση στο νοσοκομείο είναι απελπιστική. Οικογένειες Ρομά, ανάμεσα τους και κάποιες που απασχόλησαν πρόσφατα την κοινή γνώμη, έρχονται ομαδικά στο νοσοκομείο και αλίμονο σε όποιον γιατρό ή νοσηλευτή δεν τους εξυπηρετήσει. Βρίζουν,απειλούν, έρχονται στα χέρια με τους υπόλοιπους ασθενείς και τους γιατρούς. Η κατάσταση είναι εφιαλτική και δυσκολεύει το έργο μας», περιγράφει ο γιατρός.
Μάλιστα τα προβλήματα δεν περιορίζονται στις απειλές, αλλά δημιουργούνται και αντικειμενικά προβλήματα που δυσκολεύουν γιατρούς και νοσηλευτές να κάνουν σωστά τη δουλειά τους. «Καταλαμβάνουν τους χώρου του νοσοκομείου, ξαπλώνουν στα πατώματα ή στο προαύλιο. Παρκάρουν τα αγροτικά σε χώρους όπου στρίβουν τα ασθενοφόρα ή είναι τα πάρκινγκ των γιατρών».

Η απάντηση της αστυνομίας: «Ελάτε να κάνετε μήνυση»
Το πρόβλημα και σε αυτές τις περιπτώσεις είναι η απουσία της αστυνομίας. « Όταν η κατάσταση ξεφεύγει από κάθε έλεγχο καλούμε την Αμεση Δράση. Η απάντηση συνήθως όμως είναι: «Ελάτε να κάνετε μήνυση». «Είναι δυνατόν γιατρός όπως εγώ να αφήσει την βάρδια του να κινδυνέψουν ανθρώπινες ζωές, για να πάει να κάνει μήνυση;», λέει ο γιατρός που βρίσκεται στο Νοσοκομείο σχεδόν 20 χρόνια.

Πολλά τα περιστατικά κλοπών
«Αφήστε τα περιστατικά των κλοπών. Καθημερινά ενημερώνουμε τους ασθενείς να είναι ιδιαιτέρως προσεχτικοί με τα προσωπικά τους αντικείμενα. Κινητά και χρήματα κάνουν φτερά μέσα από τους θαλάμους νοσηλείας και στα επείγοντα περιστατικά», αναφέρει ο γιατρός.
Τέλος θέλω να επισημάνω ότι το 99% των Ρομά που έρχονται στο νοσοκομείο δηλώνουν ανασφάλιστοι και δεν πληρώνουν ούτε ένα ευρώ για το πολύπαθο σύστημα υγείας, σε αντίθεση με τους ασφαλισμένους, που καλούνται να βάλουν το χέρι στην τσέπη για να κάνουν τις εξετάσεις τους και στη συνέχεια να πάρουν ένα ποσοστό από τα ταμεία τους».

«Εμείς δεν ξεχωρίζουμε τους Ρομά από τους υπόλοιπους ασθενείς μας. Κάνουμε τη δουλεία μας με ευσυνειδησία»

2.Μαχαιρώματα, εκφοβισμός επιβατών, αγοραπωλησίες ουσιών σε λεωφορεία

Άνδρες των ΜΑΤ ρίχνουν δακρυγόνα για να απωθήσουν το πλήθος που πορεύτηκε προς τον οικισμό των Ρομά στο Μενίδι κατά τη διάρκεια πορείας διαμαρτυρίας, μετά τον τραγικό θάνατο του 11χρονου μαθητή, από αδέσποτη σφαίρα.

«Εσύ μην κάνεις κάτι», είπε επιτακτικά στον οδηγό νεαρός, ο οποίος μόλις είχε μαχαιρώσει με χασαπομάχαιρο συνεπιβάτη του. «Ποια αστυνομία να καλέσω και ποιο κουμπί κινδύνου της τηλεματικής να πατήσω;» αφηγείται ο οδηγός των ΟΣΥ Ηλίας Ν. ο οποίος εκτελεί καθημερινά δρομολόγιο λεωφορειακής γραμμής που διέρχεται από το Μενίδι. «Η μόνη λύση ήταν ακαριαία πέδη. Πηδώντας από το κάθισμα άνοιξα την πόρτα κι έφυγα μακριά πατώντας επάνω σε όσους είχαν ξαπλώσει κάτω από το φρενάρισμα. Ευτυχώς ήταν χειμώνας και είχα τα προσωπικά μου είδη μαζί μου, αλλιώς δεν θα έβρισκα τίποτα», θυμάται ένα παλιό περιστατικό.

Επιθέσεις με πέτρες, ρίψεις μολότοφ, εκφοβισμός επιβατών, παρενοχλήσεις γυναικών, μαχαιρώματα, ληστείες, αγοραπωλησία ουσιών, ακόμη και χρήση ναρκωτικών μέσα στα λεωφορεία, είναι μερικά από τα περιστατικά, με τα οποία έρχονται αντιμέτωποι εργαζόμενοι και επιβάτες. Τις γκρίζες ζώνες των ΟΣΥ αποτελούν οι γραμμές που περνούν από το Μενίδι, τα Ανω Λιόσια, την Ελευσίνα, το Ανω Πέραμα, το Μενίδι, τη Ζωφριά και τον Ασπρόπυργο, όπως περιγράφουν οι ίδιοι οι οδηγοί των ΟΣΥ.

Στις πιο υποβαθμισμένες περιοχές η επίθεση κατά των λεωφορείων μεταφράζεται σε αντιδραστικότητα κατά της εξουσίας, ενώ η εγκληματικότητα που παρατηρείται ακόμη και εντός οχημάτων (αγοραπωλησίες και χρήση ναρκωτικών, μαχαιρώματα, ληστείες κ.ά.) επιβεβαιώνει το γεγονός ότι η αστυνόμευση θεωρείται απούσα.

Η δραματική πλέον εμπειρία των οδηγών των ΟΣΥ τούς επιτρέπει να καταλαβαίνουν τα εγκληματικά στοιχεία «από τον τρόπο που κινούνται», όπως εξηγούν οι ίδιοι. «Εχουν πετάξει πέτρες στα οχήματα, αντικείμενα βαριά, επιβάτες έχει τύχει να χτυπήσουν, ενώ βρίσκουμε στο τέλος της βάρδιάς μας ακόμη και χρησιμοποιημένες σύριγγες», περιγράφει με τρόμο οδηγός (διατηρεί για ευνόητους λόγους την ανωνυμία του).

Δεν είναι λίγες, μάλιστα, οι περιστάσεις κατά τις οποίες οι οδηγοί επιλέγουν να διακόψουν τη λειτουργία κάποιας γραμμής ή να τροποποιήσουν το δρομολόγιο για λόγους ασφαλείας. Χαρακτηριστική περίπτωση είναι η λεωφορειακή γραμμή 805 στον Ασπρόπυργο, η οποία λόγω των συστηματικών επιθέσεων σταματά την εκτέλεση δρομολογίων νωρίτερα μέσα στην ημέρα και πριν διανύσει το σύνολο της προγραμματισμένης διαδρομής, για λόγους ασφαλείας. Το ίδιο συμβαίνει και σε άλλες γραμμές στις παραπάνω περιοχές.

Στο μεταξύ, ακόμη και οι εταιρείες ταχυμεταφορών αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα με παραδόσεις σε περιοχές όπως το Μενίδι, καθώς οι εργαζόμενοί τους έχουν γίνει θύματα επιθέσεων και ληστείας. «Θυμάμαι τρία περιστατικά κατά τα οποία ομάδα ατόμων ακινητοποίησε τους κούριερ, τους κατέβασε υπό την απειλή όπλου από το μηχανάκι τους και τους λήστεψε», περιγράφει στην «Κ» εργαζόμενη σε εταιρεία ταχυμεταφορών. «Πλέον, αποφεύγουμε παραδόσεις δεμάτων σε αυτές τις περιοχές, καθώς δεν υπάρχει άλλη λύση για εμάς».

3.Η ασυδοσία των παράνομων Ρομά στο Μενίδι

Τα πιστοποιητικά «πληροφοριοδοτών», τα πλαστά ιατρικά έγγραφα και οι περίεργες «συνεννοήσεις» με δικαστικούς – Ο θάνατος του 11χρονου, ο κύκλος των οικονομικών συμφερόντων και το πολύχρονο παρασκήνιο

Αστυνομικοί πραγματοποιούν έλεγχο στον συνοικισμό των Ρομά στο Μενίδι

Αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. που χαρακτήριζαν μαζικά πληροφοριοδότες πολλούς Ρομά που εμπλέκονταν σε εμπόριο ναρκωτικών για να έχουν ευνοϊκή δικαστική μεταχείριση. Γιατροί κρατικών νοσοκομείων που εξέδιδαν πλαστά πιστοποιητικά για προβλήματα υγείας αλλά και για «εξαρτήσεις από ναρκωτικά» που υποτίθεται ότι είχαν άτομα από τον καταυλισμό της Αυλίζας για να αποφύγουν τις δικαστικές κρίσεις.

Δικαστικοί λειτουργοί που συνεννοούνταν στο παρελθόν με δικηγόρους – οι οποίοι απέφυγαν τον δικαστικό έλεγχο – για να μην προφυλακίζονται Ρομά πελάτες τους που κατηγορούνταν για σοβαρά αδικήματα. Επίορκοι αστυνομικοί τοπικών τμημάτων που όχι μόνο είχαν ύποπτες διασυνδέσεις και ειδοποιούσαν «ηγετικά» μέλη των συμμοριών διακίνησης ναρκωτικών για ορισμένους αστυνομικούς ελέγχους αλλά είχαν φτάσει και σε σημείο να συμμετέχουν σε σκηνοθεσίες «ληστρικών επιθέσεων» για να ενοχοποιούν «αντιπάλους» τους…

Αυτά υποκρύπτονται πίσω από την εικοσαετή δράση αλλά και την ασυδοσία τουλάχιστον 2.000-3.000 Ρομά στην περιοχή του Μενιδίου (οι περισσότεροι μέλη της ίδιας οικογένειας) που οδήγησε και στο τραγικό περιστατικό με τον θάνατο του 11χρονου μαθητή πριν από πέντε ημέρες στο τοπικό δημοτικό σχολείο.

Οι Ρομά προχωρούν σε μαζική διακίνηση ναρκωτικών με χιλιάδες πελάτες από όλη την Αττική και τους γύρω νομούς που εισέρχονται στο «άβατο» των καταυλισμών. Επιπλέον, εκατοντάδες άλλοι Ρομά και από άλλες περιοχές προχωρούν σε χιλιάδες κλοπές, διαρρήξεις και ληστείες. Οπως στην υπόθεση που αναδείχθηκε τον περασμένο Νοέμβριο με τις συλλήψεις περίπου 90 ατόμων, κυρίως Ρομά, που είχαν προχωρήσει σε περισσότερες από 1.000 κλοπές και διαρρήξεις σε όλη την Ελλάδα.

«Σύστημα προστασίας»

Το κυριότερο όμως είναι ότι γύρω από άτομα που ζουν στους… απροσπέλαστους καταυλισμούς δημιουργείται ένα ολόκληρο «σύστημα προστασίας». Κι αυτό γιατί διαθέτουν – και την περίοδο της κρίσης – μεγάλα χρηματικά ποσά από την εγκληματική δραστηριότητά τους. Ετσι ώστε να συνεχίζουν το εμπόριο ναρκωτικών και να ενισχύουν την αίσθηση ακαταδίωκτου…

Είναι ενδεικτικά αυτά που είχαν αναδειχθεί από την έρευνα που είχε υπάρξει την περίοδο 2000-2005 για τη δραστηριότητα των μελών της ίδιας «οικογένειας» στο Μενίδι που σχετίζεται και με τον θάνατο του 11χρονου, ύστερα από πανηγυρικούς πυροβολισμούς για τη νέα μη προφυλάκιση ναρκοεμπόρων.

Τότε λοιπόν οι κεντρικές υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ. διέθεταν πληροφορίες ότι ιδιώτες-«κράχτες» δικηγορικών γραφείων επισκέπτονταν αρχηγούς ναρκοεμπόρων στον καταυλισμό των Ρομά και υποστήριζαν ότι διέθεταν προσβάσεις σε δύο-τρεις ανακριτές που χειρίζονταν υποθέσεις ναρκωτικών ώστε να αφήνονται ελεύθεροι με ταχύρρυθμες διαδικασίες. Ετσι ώστε οι κατηγορούμενοι Ρομά να κατευθύνονται σε συγκεκριμένους δικηγόρους και να αρχίζει ένας κύκλος παράνομων συναλλαγών με δικαστικούς λειτουργούς.

Τότε μάλιστα είχε συνταχθεί έγγραφο κεντρικών υπηρεσιών της ΕΛ.ΑΣ. που ζητούσε από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου να εξετάσει τι «συνέβαινε με τις – εκτός κάθε λογικής – διαρκείς μη προφυλακίσεις ή αποφυλακίσεις Ρομά που εμπλέκονταν σε εκτεταμένο ναρκοεμπόριο». Μάλιστα τότε υπήρχαν αναφορές ότι με χρήματα Ρομά αγοράζονταν μέχρι και νέα… έπιπλα σε γραφεία δικαστών. Πρόκειται για την υπόθεση που οδήγησε αργότερα σε διώξεις σε βάρος λειτουργών της Δικαιοσύνης.

Εκείνη την περίοδο είχαν αναδειχθεί στοιχεία και για γιατρούς μεγάλων νοσοκομείων που χαρακτήριζαν – με το αζημίωτο – χρήστες ναρκωτικών ή με άλλα προβλήματα υγείας Ρομά που εμπλέκονταν διαρκώς σε εμπόριο, ηρωίνης, κοκαΐνης κ.λπ. Μάλιστα ένας από τους γιατρούς έσπευσε να διαφύγει από τη χώρα.

Επιπλέον μομφές είχαν αποδοθεί σε υψηλόβαθμα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. γιατί με χαρακτηριστική ευκολία εξέδιδαν πιστοποιητικά «πληροφοριοδότη» σε Ρομά. Μάλιστα τότε υπήρξε έλεγχος για 20 τέτοιου είδους «συγχωροχάρτια». Με τους αστυνομικούς να ισχυρίζονται ότι «η σύνταξή τους ήταν απόλυτα δικαιολογημένη».

Επιπλέον και σε σειρά άλλων πρόσφατων δικογραφιών έχουν αναδειχθεί στοιχεία για αξιωματικούς που έδιναν πληροφορίες στους Ρομά για επικείμενους αστυνομικούς ελέγχους. Κι όταν αυτές οι ύποπτες συνεννοήσεις εντοπίζονταν από συναδέλφους τους, υποστήριζαν ότι «έδιναν αυτές τις πληροφορίες για να αποκαλυφθούν μεγαλύτερα κυκλώματα ναρκοεμπόρων».

Ασυδοσία και καλύψεις

Στην πρόσφατη δικογραφία για τους Ρομά που κατηγορούνταν για… χιλιάδες κλοπές και διαρρήξεις κατεγράφησαν συζητήσεις μεταξύ κατηγορουμένων Ρομά που ανέφεραν ότι αστυνομικοί πήραν 10.000 ευρώ προκειμένου να κατηγορήσουν άλλους ποινικούς που είναι σε «αντίπαλη» συμμορία.

Επίσης αναδείχθηκε ότι οι ίδιοι ένστολοι ήξεραν πολύ νωρίτερα τη δράση της εν λόγω συμμορίας χωρίς να προχωρήσουν σε οποιαδήποτε ενέργεια. Μάλιστα είναι χαρακτηριστική η… εκμυστήρευση αρχηγικού μέλους συμμορίας Ρομά, ο οποίος επιζητεί επαφή με αξιωματικούς για να προσφέρουν «κάλυψη» στη μαφία. Με αντάλλαγμα, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, «ένα καλό κινητό ή να γ…ουν μια γκόμενα, βρε αδελφέ». Σημειώνεται ότι για τις υποθέσεις αυτής της «αστυνομικής διαφθοράς» σε σχέση με τους εν λόγω ποινικούς έχουν ήδη ολοκληρωθεί έρευνες από την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ.

Ενδεικτικό είναι ακόμα πρόσφατο έγγραφο της ΕΛ.ΑΣ. για τον καταυλισμό της Αυλίζας, όπου αναφέρεται: «Η αστυνόμευση της εν λόγω περιοχής παρουσιάζει πολλές δυσκολίες για τους εξής λόγους: Το οδικό δίκτυο είναι υποτυπώδες έως ανύπαρκτο, ενώ σε πολλές περιπτώσεις οι Ρομά τοποθετούν εμπόδια (σκουπίδια – μπάζα) κατά μήκος των οδών ή προκαλούν μεγάλες λακκούβες στο οδόστρωμα με αποτέλεσμα η κίνηση των υπηρεσιακών οχημάτων να είναι δυσχερής έως και αδύνατη. Επίσης, η παντελής έλλειψη φωτισμού παρέχει κάλυψη και ευκολία διαφυγής. Ακόμη, πολλές φορές χρησιμοποιούνται ανήλικοι οι οποίοι τοποθετούνται από τους μεγαλύτερους στις εισόδους των καταυλισμών με αποτέλεσμα όταν προσεγγίζει τον χώρο κάποιο υπηρεσιακό όχημα να εμποδίζουν τη διέλευσή του και παράλληλα να ενημερώνουν για την άφιξή του. Επιπλέον δημιουργούν επεισόδια με τους αστυνομικούς, κυρίως με λιθοβολισμούς».

Αυτή η αίσθηση ασυδοσίας οδηγούσε και στη διαρκή ρίψη πυροβολισμών, σε γλέντια με κάθε… αφορμή, με την πρόσφατη τραγική κατάληξη.