Από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος στη Δήλο η Ελευθερία Αρβανιτάκη

Στο ιερό νησί της Δήλου θα βρεθεί η Ελευθερία Αρβανιτάκη, για μια μοναδική συναυλία κάτω από το φως της Πανσελήνου του Ιουλίου.

Την Κυριακή 17 Ιουλίου, ο μυθικός αυτός τόπος θα πλημμυρίσει από ποιήματα ελλήνων ποιητών που έχουν μελοποιηθεί και περιλαμβάνονται στο προσωπικό ρεπερτόριο της ερμηνεύτριας. Στη συναυλία που έχει τίτλο Δεύτερη Ζωή θα παρουσιαστούν μελοποιημένα ποιήματα από τη Σαπφώ έως τον Μιχάλη Γκανά, περνώντας από τους Λαπαθιώτη, Ιωάννου, Πολυδούρη, Ελύτη, Καψάλη, Καρυωτάκη.

Αξίζει να σημειωθεί πως η συγκεκριμένη παράσταση έκλεισε τον κύκλο εκδηλώσεων Metamorphosis στο Κέντρο Πολιτιμού του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος στο Φάληρο, τον Ιούνιο του 2016, ενθουσιάζοντας τους 15.000 και πλέον θεατές που την παρακολούθησαν.

Όλα τα έσοδα της συναυλίας θα διατεθούν για την ενίσχυση του αρχαιολογικού έργου στη Δήλο.

Συντελεστές:
Concept και επιμέλεια προγράμματος: Ελευθερία Αρβανιτάκη – Λήδα Ρουμάνη
Ενορχηστρώσεις: Αλέξανδρος Δράκος Κτιστάκης
Μουσικοί: Αλέξανδρος Δράκος Κτιστάκης
(τύμπανα), Γιάννης Κυριμκυρίδης (πιάνο), Νίκος Μέρμηγκας (λάφτα, μπουζούκι, λαούτο, μαντολίνο), Δημήτρης Τσάκας (σαξόφωνο), Δημήτρης Τσεκούρας (κοντραμπάσο).

Διοργάνωση: Δήμος Μυκόνου, Association “Revive Delos”, με τη στήριξη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων

Λίγα λόγια για την παράσταση:
Η Ελευθερία Αρβανιτάκη έχει ερμηνεύσει μοναδικά τον ποιητικό λόγο.
Από το ξεκίνημά της το 1981 ερμηνεύει τραγούδια του ποιητή Γιώργου Ιωάννου σε μουσική Νίκου Μαμαγκάκη, στο ιστορικό “Κέντρο Διερχομένων”, ενώ το 1987 συμμετέχει στο δίσκο του Νίκου Ξυδάκη “Κοντά στη δόξα μια στιγμή” ερμηνεύοντας το “Ερωτικό” του Ναπολέοντα Λαπαθιώτη – θα ξαναερμηνεύσει Λαπαθιώτη πολύ αργότερα στο άλμπουμ της “Όλα στο φως”, το “Σαν αεράκι” σε μουσική Μανώλη Πάππου.
Το 1994 συνεργάζεται με τον ποιητή Μιχάλη Γκανά στον δίσκο “Τα κορμιά και τα μαχαίρια”. Ο Ara Dinkjian υπογράφει τις μελωδίες και ο Δημήτρης Παπαδημητρίου ενορχηστρώνει το δίσκο.
Το 1996 η Ελευθερία Αρβανιτάκη παρουσιάζει το μαγικό άλμπουμ “Τραγούδια για τους μήνες”, όπου ο Δημήτρης Παπαδημητρίου μελοποιεί ποίηση Σαπφούς, Μαρίας Πολυδούρη, Κώστα Καρυωτάκη, Οδυσσέα Ελύτη, Μιχάλη Γκανά αλλά και δίστιχα της δημοτικής παράδοσης, χαρίζοντας στην ερμηνεύτρια άλλο ένα πολύ σημαντικό και επιτυχημένο ταυτόχρονα κομμάτι του ρεπερτορίου της, με τραγούδια όπως το “Παράπονο”, το “Πάμε ξανά στα θαύματα”, το “Σαν την αγάπη την κρυφή” αλλά και “Του πόθου τ’ αγρίμι”.
Την ίδια χρονιά ερμηνεύει τα “Γκρίζα” του Κωνσταντίνου Καβάφη σε μουσική του Χρήστου Νικολόπουλου.
Η Ελευθερία Αρβανιτάκη θα κυκλοφορήσει το δεύτερο άλμπουμ της βασισμένο εξ ολοκλήρου στον ποιητικό λόγο με το Νίκο Ξυδάκη να μελοποιεί έργα της Σαπφούς σε απόδοση Οδυσσέα Ελύτη και Κ.Χ. Μύρη, αλλά και Κώστα Καρυωτάκη και Διονύση Καψάλη με τίτλο “Γρήγορα η ώρα πέρασε” το 2008, επιβεβαιώνοντας την αγάπη της για την ποίηση αλλά και την τεράστια ερμηνευτική της δεινότητα.
Η Ελευθερία Αρβανιτάκη ερμήνευσε μοναδικά ποιητικά έργα και τα έκανε γνωστά στο ευρύ κοινό. Τα τραγούδια αυτά που έχει ερμηνεύσει τα κρατά ζωντανά στις παραστάσεις της στην Ελλάδα αλλά και εκτός των συνόρων.

Πληροφορίες:
Ώρα έναρξης στις 20:30
Αναχώρηση πλοίων από Μύκονο 19.30

Τιμή εισιτηρίου: 50 ευρώ (στην τιμή περιλαμβάνεται το εισιτήριο του πλοίου Μύκονος-Δήλος).
Σημεία προπώλησης: Cine Manto, Pasajl Restaurant Ορνός, Delos Tours Παλιό Λιμάνι.