Απίθανο να μην υπάρχουν εξωγήινοι

Προφανώς περισσεύουν τα χρήματα στον Ρώσο μεγιστάνα Yuri Milner, αλλά έμοιαζε απίθανο ότι θα τον ενδιέφερε τόσο πολύ η ύπαρξη εξωγήινης ζωής στο σύμπαν, ώστε να χρηματοδοτήσει αδρά τον Stephen Hawking για να ερευνήσει το θέμα επί τούτου.

Ο σπουδαίος θεωρητικός φυσικός, που ανά καιρούς έχει εκφράσει την βεβαιότητα του, πως η Γη δεν είναι ο μόνος «ζωντανός» πλανήτης, βρίσκει στο πλευρό του το μεγαλύτερο μέρος της επιστημονικής κοινότητας, αλλά και τις… πιθανότητες.
Σύμφωνα λοιπόν με τη νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Astrobiology» οι πιθανότητες να είμαστε πράγματι οι μόνοι ζωντανοί οργανισμοί αυτού του κόσμου είναι απειροελάχιστες. Οπως ισχυρίζονται οι Adam Frank και Woodruff Sullivan, που πραγματοποίησαν την μελέτη, υπάρχει μόλις 1 στα 10 δισ. τρισεκατομμύρια πιθανότητα να μην υπάρχει κάποιο άλλο είδος ζωής. Μάλιστα, η έρευνα εκτιμά πως ανεπτυγμένοι πολιτισμοί είχαν υπάρξει και αρκετά πριν από την ανθρωπότητα.
«Ενα στα 10 δισεκατομμύρια τρισεκατομμύρια είναι απίστευτα μικρό. Για μένα, αυτό σημαίνει ότι κι άλλοι ευφυείς και τεχνολογικά προηγμένοι πολιτισμοί έχουν υπάρξει, πιθανότατα πριν από τον δικό μας» τόνισε ο Frank σε δηλώσεις του.
Αν οι εκτιμήσεις των δύο επιστημόνων είναι σωστές, αυτό σημαίνει πως όχι απλώς έχουν υπάρξει και άλλες μορφές ζωής, αλλά μάλιστα αυτές ήταν και είναι πάρα πολλές. Η έρευνα ουσιαστικά στηρίζει την ύπαρξη εκατομμυρίων, αν όχι δισεκατομμυρίων, εξωγήινων μορφών ζωής.
Εμπνευσμένοι από την διάσημη εξίσωση του Drake, που είχε προκαλέσει έντονες επιστημονικές συζητήσεις το 1961 γύρω από την πιθανότητα ύπαρξης εξωγήινης ζωής, οι Frank και Sullivan στο έργο τους στηρίζουν πως ανεπτυγμένη εξωγήινη ζωή υπήρξε σε όλη την διάρκεια της ζωής του σύμπαντος, και κατ’ επέκταση σε κάθε μέρος του.
Βέβαια, ακόμα κι αν ανακαλύψουμε πως υπάρχει ζωή και σε κάποιο άλλο σημείο του σύμπαντος δεν είναι σίγουρο πως θα μας χρησιμεύσει η ανακάλυψη στο να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι. Ίσως να ελπίζουμε πως θα είναι πιο πρωτόγονοι από εμάς ώστε να εφησυχαστούμε στα δικά μας κακώς κείμενα.

Αν όμως αυτοί έχουν ήδη βρεί τον τρόπο να διαχειρίζονται -ας πούμε- τα σκουπίδια που παράγει ο πολιτισμός τους, πολύ θα απογοητευτούμε. Αλλά και πάλι θα προσπαθήσουμε μήπως να τους μοιάσουμε; Χλωμό κι εξωγήινο.

Photo: Αλέξανδρος Μαραγκός (την φωτογραφία του γαλαξία μας από την περιοχή του Σουνίου επέλεξε πέρυσι τον Ιούνιο η NASA για σημαντική φωτό ημέρας)