Απαρχή εξελίξεων η ήττα της κυβέρνησης και η ανάδειξη της ΝΔ σε πόλο συσπείρωσης

Ιδιαίτερη ικανοποίηση επικρατεί στη ΝΔ, όχι μόνο για την πρώτη κοινοβουλευτική ήττα της κυβέρνησης αλλά και για τρεις ακόμη βασικούς λόγους.
Πρώτον, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε μια από τις καλύτερες ομιλίες του στη Βουλή τόσο σε περιεχόμενο όσο και στα μηνύματα που εξέπεμψε προς την κοινωνία, την κυβέρνηση και στα κόμματα.
Δεύτερον, η ΝΔ με την τακτική της κατάφερε να επανασυσπειρώσει με αφορμή τις επιλογές της κυβέρνησης για τον εκλογικό νόμο, το ευρωπαϊκό μέτωπο των δημοκρατικών κοινοβουλευτικών δυνάμεων της χώρας.
Τρίτον, απέδειξε ότι είναι η κοινοβουλευτική δύναμη η οποία εκφράζει τη φωνή της λογικής και θέτει το συμφέρον της χώρας πάνω από οποιοδήποτε άλλο πολιτικό ή κομματικό συμφέρον, ακολουθώντας τη βασική αρχή του ιδρυτή της Κωνσταντίνου Καραμανλή στον οποίον ο πρόεδρος της ΝΔ έκανε επανειλημμένες αναφορές.
Συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη τόνιζαν μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας ότι απετράπη ένας θεσμικός τακτικισμός, αφού η πρωτοβουλία για την κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών αποδίδεται μονάχα στην προσπάθεια ανακοπής της πορείας της ΝΔ προς την εξουσία στις επόμενες εκλογές και εκλαμβάνεται ως παραδοχή ήττας από το Μαξίμου. «Έχει ξεκινήσει να ξηλώνεται το πουλόβερ» τόνιζε χαρακτηριστικά κορυφαίο στέλεχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, εκτιμώντας ότι η φθορά στην κυβέρνηση από το Σεπτέμβριο θα είναι ραγδαία.
«Η απλή αναλογική δεν θα εφαρμοστεί στις επόμενες εκλογές κι αυτό είναι μία καλή εξέλιξη όχι για τη ΝΔ, αλλά για τη Δημοκρατία. Η χώρα χρειάζεται περισσότερο από μία απλή αναλογική, την απλή λογική. Σταθερότητα κι όχι ακυβερνησία» σημείωσε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Παράλληλα, τόνισε ότι «ο νόμος που θα ψηφιστεί σήμερα, θα γραφτεί στην ιστορία, γιατί είναι ο μόνος εκλογικός νόμος που δεν θα εφαρμοστεί ποτέ», προαναγγέλλοντας πως μετά την εκλογική νίκη της ΝΔ, θα ανοίξει ξανά η συζήτηση για την αλλαγή του.
Μέσα σε αυτό το σκηνικό κορυφαία στελέχη της ΝΔ εκτιμούν ότι με αφορμή τα οικονομικά θα υπάρξουν πολιτικές εξελίξεις. Κανείς δεν μιλά ευθέως για κάλπες, αλλά όλοι πιστεύουν ότι «το πουλόβερ έχει αρχίσει να ξηλώνεται». Τα ίδια στελέχη επισημαίνουν ότι η ΝΔ έχει πλέον καταστεί πόλος έλξης των μεταρρυθμιστικών δυνάμεων δημιουργώντας στην κοινωνία το κλίμα ότι αποτελεί πλέον τη μόνη ελπίδα όχι απλά για απαλλαγή της χώρας από τους μαθητευόμενους μάγους της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ αλλά και γιατί αναδεικνύεται ως το μόνο κόμμα που μπορεί να οδηγήσει σε μια άλλη πολιτική για έξοδο από την κρίση.
Η εικόνα του κ. Τσίπρα χθες όσο ανέπτυσσε επιχειρήματα για την ανάγκη εφαρμογής της απλής αναλογικής δεν ήταν καθόλου πειστική. Αντίθετα ήταν μια εμφάνιση άμυνας και αμηχανίας που επιχειρούσε να πείσει ότι οι προθέσεις του δεν έχουν σχέση με κομματικές σκοπιμότητες. Για να τονώσει το κλίμα στην κοινοβουλευτική του ομάδα και για να αποσπάσει κάποια χειροκροτήματα, αναγκάσθηκε να προσφύγει και πάλι στη σκανδαλολογία και στην παρελθοντολογία, με συνθήματα και χωρίς ουσιαστικά επιχειρήματα.