Απάνθρωπη και ανάλγητη κοινωνικά η εκπρόσωπος του ΔΝΤ ζητάει νέες φορολογίες και επιπλέον νέες μειώσεις σε όλες τις συντάξεις.

Φόβοι στην Αθήνα ότι μπορεί να πείσει γι αυτό την ηγεσία του ΔΝΤ, την Τρόικα και τις Βρυξέλλες.

Κατά τα άλλα η νεοφιλελεύθερη και στενής αντίληψης για την οικονομία και την ανάπτυξη,   Ντέλια Βεκουλέσκου είναι υπέρ της μείωσης της φορολογίας όταν εμποδίζει τις επενδύσεις

Την εκτίμηση ότι οι υψηλοί φόροι στην Ελλάδα εμποδίζουν πλέον τις επενδύσεις και όχι   πρωτίστως την καθημερινότητα των πολιτών, την αγορά και την κοινωνία εξέφρασε με συνέντευξή της στη «Ναυτεμπορική» η Ντέλια Βελκουλέσκου.

Στο πλαίσιο αυτό, η επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ στην Ελλάδα προκρίνει τη «διεύρυνση» της φορολογικής βάσης-φορολογίας που είναι ήδη εξοντωτική   για μεσαία και κατώτερα στρώματα- και τη μείωση της δαπάνης για τις συντάξεις, δηλαδή με νέες περικοπές σε όλες τις συντάξεις και τα επιδόματα. Με   απώτερο στόχο την αποκλιμάκωση της φορολόγησης, δηλαδή με νέα έσοδα από τις περικοπές και μειώσεις αυτές και όχι από μείωση των δαπανών του Κράτους, καταπολέμησης   της φοροδιαφυγής, νέες επενδύσεις και έργα ανάπτυξης. Τομείς και νέα έσοδα, που δεν υπολογίζει η νεοφιλελεύθερη κ. Βελκουλέσκου, εκπρόσωπος του ΔΝΤ στην Ελλάδα, πρόσωπο στενής γραφειοκρατικής αντίληψης για την κοινωνία, την αγορά και την ανάπτυξη.

Κυρίως όμως ζητά «το συντομότερο δυνατό» τη μείωση του στόχου τον οποίο «η Ελλάδα και οι Ευρωπαίοι εταίροι της» συμφώνησαν για το πρωτογενές πλεόνασμα μέχρι το 2022. Απορρίπτει δε το επιχείρημα της ελληνικής κυβέρνησης ότι το αποτέλεσμα του 2016 ήταν κατά βάση διαρθρωτικό: προέκυψε με «εξαιρετική συμπίεση» των δαπανών, «πέρα από τα ποσά που είχαν εγγραφεί στον προϋπολογισμό», και με άλλα «ad-hoc μέτρα».

Παρουσιάζοντας μάλιστα αναλυτικά τις προτεραιότητες ενόψει της γ’ αξιολόγησης του προγράμματος, εστίασε στους συμβασιούχους και τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, την κεφαλαιοποίηση των τραπεζών και τα capital controls, καθώς και στη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές και την απελευθέρωση κλειστών επαγγελμάτων.

Για την κυρία Βελκουλέσκου «οι ελληνικές αρχές έχουν ακόμη μια φουλ ατζέντα μπροστά τους. Η σταθερή εφαρμογή των πολιτικών θα είναι καθοριστικής σημασίας για την επιτυχία του προγράμματος και την επιστροφή της εμπιστοσύνης, της ανάπτυξης και της πρόσβασης στη χρηματοδότηση από τις αγορές».

Όσο για τη δοκιμαστική έξοδος στις αγορές «θα πρέπει να ευθυγραμμίζεται με τους στόχους του προγράμματος, και τους στόχους βιωσιμότητας του χρέους».

Ως προς το ασφαλιστικό, η επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ στην Ελλάδα επισημαίνει ότι «οι εισφορές που επιβάλλονται στις γενιές της εργασίας δεν επαρκούν για να πληρώνουν τις τρέχουσες συντάξεις», σημειώνοντας ότι το έλλειμμα του συνταξιοδοτικού συστήματος στην Ελλάδα είναι «σχεδόν τέσσερις φορές υψηλότερο από τον μέσο όρο της ζώνης του ευρώ». «Παρά τους διάφορους γύρους μεταρρυθμίσεων, το συνταξιοδοτικό σύστημα της Ελλάδας παραμένει μη βιώσιμο και μη προσιτό» τόνισε μεταξύ άλλων η κυρία Βελκουλέσκου.

Αναφορικά με το ελληνικό χρέος, διευκρίνισε ότι το πρόβλημα αφορά τον μακροπρόθεσμο ορίζοντα και ουσιαστικά προκύπτει όταν η Ελλάδα θα σταματήσει να δανείζεται με τα ευνοϊκά επιτόκια του ESM και θα χρηματοδοτείται με τα σαφώς υψηλότερα επιτόκια των αγορών.

Όσο για το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης; «Έγκειται στην ΕΚΤ να αποφασίσει για την πρόσβαση στο QE. Στην περίπτωση της Ελλάδας, ενώ η πρόσβαση στο QE θα μπορούσε να είναι επωφελής για την ενδυνάμωση της εμπιστοσύνης, δεν είναι ουσιώδης για τη βιώσιμη επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές».