Αντώνης Λουδάρος: «Να είμαστε θετικοί, εναρμονισμένοι προς το φως»

Ως ένα φανταστικός φίλος του θρυλικού Στέλιου Καζαντζίδη, ο οποίος αγαπήθηκε φανατικά, μπήκε στις καρδιές και τα σπίτια των ανθρώπων και τραγουδήθηκε όσο λίγοι, ο ηθοποιός Αντώνης Λουδάρος αφηγείται τον «μύθο» του μεγαλύτερου, ίσως, τραγουδιστή της σύγχρονης Ελλάδας και μας μιλά για την παράσταση της Μιμής Ντενίση, «Στέλιος Καζαντζίδης: «Η ζωή του όλη», που παρουσιάζεται στο «Θέατρον» του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος».

Τι αφηγείται – αποτυπώνει το έργο;

«Το έργο αφηγείται τη ζωή του Στέλιου Καζαντζίδη. Ο Στέλιος υπήρξε για πολλούς ένας μύθος. Και πώς θα μπορούσε να είναι αλλιώς; “Είμαστε, άλλωστε, η χώρα που τους δημιούργησε”, όπως λέει και ο χαρακτήρας που υποδύομαι στην παράσταση. Η παράστασή μας, λοιπόν, είναι η ζωή του Στέλιου που υπήρξε προσφυγόπουλο, γιος του Χαράλαμπου Καζαντζίδη από τον Πόντο και της Γεθσημανής από τη Μικρασία, και κατάφερε, παρά τις αντιξοότητες που συνάντησε, να γίνει ο μεγαλύτερος, ίσως, τραγουδιστής της σύγχρονης Ελλάδας. Με κύριο άξονα τη ζωή του λοιπόν, έως τα 35 του χρόνια, τότε που εγκαταλείπει οριστικά τη σκηνή, το έργο φωτίζει και τις ιστορικές περιόδους στις οποίες έζησε και μεγαλούργησε, καθώς και τους μεγάλους συνθέτες με τους οποίους συνεργάστηκε, όπως ο Παπαϊωάννου, ο Χιώτης, ο Τσιτσάνης, ο Πάνου κ.λπ.».

Πώς προσεγγίζει η Μιμή Ντενίση τον «μύθο» του Στέλιου Καζαντζίδη;

«Η Μιμή Ντενίση, η οποία, εκτός από τη σκηνοθεσία, έγραψε και το κείμενο μαζί με την Κωνσταντίνα Γιαχαλή, παρουσιάζει όλες τις εκφάνσεις της προσωπικότητάς του με έναν μυθιστορηματικό τρόπο. Ταυτοχρόνως, βέβαια, μας “δίνει” τον Στέλιο και μέσα από τα μάτια των δικών του ανθρώπων, φίλων, συγγενών, έχοντας κρατήσει, φυσικά, μόνο τα ουσιαστικά γεγονότα».

Ποιες πτυχές εκείνης της εποχής φωτίζονται στην παράσταση;

«Η παράσταση, μέσα από την ιστορία του Στέλιου, παρουσιάζει και την ιστορία της χώρας, από την Κατοχή και τον Εμφύλιο μέχρι και πρόσφατα. Είναι, στην ουσία, μια τοιχογραφία της Ελλάδας, γεμάτη από ιστορίες με πρωταγωνιστές τους μουσικούς της εποχής, τους μεγάλους συνθέτες, τις χρυσές δισκογραφικές επιτυχίες, αλλά και τον πόνο και την αγωνία ενός ολόκληρου λαού, όπως εκφράστηκε από την ψυχή του Στέλιου».

Ποιος είναι ο δικός σας ρόλος στο έργο;

«Υποδύομαι τον “Γιορδάνη”, αδελφικό φίλο του Στέλιου, φανταστικό πρόσωπο. Είναι, κατά κάποιον τρόπο, το alter ego του Στέλιου και ο αφηγητής της παράστασης. Μέσα από τα μάτια του και την αφήγησή του, παρακολουθούμε όλη την πορεία του: από τότε που δούλευε εργάτης σε εργοστάσιο στη Θεσσαλονίκη, μέχρι τις γεμάτες λάμψη βραδιές στα διάσημα κέντρα της εποχής, όπως την περίφημη “Τριάνα” του Χειλά».

Πώς αισθάνεστε για τη σημερινή Ελλάδα;

«Νιώθω ένα μούδιασμα. Έχω ερωτηματικά μέσα μου, ένα “γιατί;”. Ζούμε μια μεγάλη τιμωρία. Και δεν φταίξαμε όλοι για αυτή την κατάσταση».

Τι χρειαζόμαστε πραγματικά σε αυτήν τη δύσκολη φάση;

«Χρειαζόμαστε να είμαστε θετικοί, εναρμονισμένοι προς το φως».

Τι σας τονώνει το ηθικό;

«Ένα χαμόγελο».

Ταυτότητα παράστασης

Κείμενο: Μιμή Ντενίση – Κωνσταντίνα Γιαχαλή, σκηνοθεσία – μουσική επιμέλεια – επιμέλεια προβολών: Μιμή Ντενίση, σκηνικά – κοστούμια: Γιώργος Πάτσας, συνεργάτις σκηνογράφος – ενδυματολόγος: Τότα Πρίτσα, σχεδιασμός φωτισμών: Μελίνα Μάσχα, χορογραφίες – κινησιολογία: Μάρω Μαρμαρινού, φωτογραφίες: Ιωάννα Τζετζούμη, βοηθός σκηνοθέτη Α΄: Νατάσσα Μπαρμπουνάκη, βοηθός σκηνοθέτη Β΄: Μαριλένα Κάραλη, διεύθυνση παραγωγής: Γεωργία Δεμέστιχα, παραγωγή: Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού και Stefi Productions. Πρωταγωνιστούν: Ελισάβετ Κωνσταντινίδου, Μελέτης Ηλίας, Δημήτρης Σταρόβας, Νίκη Παλληκαράκη, Σταύρος Νικολαΐδης, Σπύρος Μεριανός, Κώστας Βελέντζας, Αναστασία Σκοπελίτη, Μαριλένα Δήμα, Χρήστος Βελιάνο. Μαζί τους, η Νεφέλη Ορφανού και ο Μιχάλης Μητρούσης, «Γιορδάνης»: ο Αντώνης Λουδάρος. Παίζουν (με αλφαβητική σειρά): Ελένη Ζιάνα, Εβελίνα Κυπραίου, Δήμητρα Μιχαηλίδου, Άγγελος Μπέσσας, Ηλίας Νομικός, Νίκος Πολοζιάνης, Έφη Σταυροπούλου, Γιώργος Τάτσης.

Πληροφορίες

Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος»: Πειραιώς 254 – Ταύρος, τηλ.: 212 2540300 (διατίθεται δωρεάν χώρος στάθμευσης). Διάρκεια παράστασης: 2 ώρες και 30 λεπτά. Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Τετάρτη και Πέμπτη: 19:00, Παρασκευή και Σάββατο: 20:00, Κυριακή: 18:30. Τιμές εισιτηρίων: κανονικά: 42, 37, 32, 27, 22, 15 (θεωρείο) ευρώ, φοιτητικά και νεανικά έως 26 ετών (για ζώνες Α’, Β’, Γ’, Δ’ και θεωρείο): 32, 27, 22, 18, 13 ευρώ, παιδικό έως 12 ετών: 15, 12 (θεωρείο) ευρώ, ανέργων (για ζώνες Β’, Γ’, Δ’ και θεωρείο): 27, 22, 18, 13 ευρώ, ΑΜΕΑ: 17 ευρώ. Προπώληση εισιτηρίων: ταμεία θεάτρου, τηλεφωνικά: 212 2540300, ηλεκτρονικά: theatron254.gr και viva.gr.

SHARE