Αντίστροφη μέτρηση για τον ΕΝΦΙΑ -Τα εκκαθαριστικά θα δείξουν κερδισμένους και χαμένους

Μετά από την «ευαίσθητη» ημερομηνία εξόδου από το 3ο Μνημόνιο αλλά πριν από τη ΔΕΘ- αν όλα πάνε καλά- θα αναρτηθούν, τελικά, τα εκκαθαριστικά του φετινού ΕΝΦΙΑ.

Πριν από λίγη ώρα, η ΑΑΔΕ ανακοίνωσε ότι η ανάρτηση των εκκαθαριστικών θα πραγματοποιηθεί μέχρι την 31η Αυγούστου κι ως εκ τούτου η εφαρμογή για την υποβολή δηλώσεων Στοιχείων Ακινήτων (Ε9) έτους 2018 δεν θα είναι διαθέσιμη από την Παρασκευή, 17 Αυγούστου, στις 11:00 π.μ., και μέχρι την ολοκλήρωση της έκδοσης – ανάρτησης των εκκαθαριστικών ΕΝ.Φ.Ι.Α. 2018 και το άνοιγμα των τροποποιητικών δηλώσεων ΕΝ.Φ.Ι.Α. 2018.

Η ολοκλήρωση της εκκαθάρισης ως το τέλος του μήνα- κόντρα στις πληροφορίες από αρμόδιες πηγές που ανέφεραν ότι αυτό δεν θα συμβεί νωρίτερα από το πρώτο 15νθήμερο του Σεπτεμβρίου- δεν αλλάζει, πάντως, τα δεδομένα για περίπου 950.000 ιδιοκτήτες, που θα λάβουν «φουσκωμένο» εκκαθαριστικό ως και 200 ευρώ.

Σημειωτέον, ότι μεταξύ των σεναρίων που επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών, εν όψει των εξαγγελιών του Πρωθυπουργού από τη ΔΕΘ, για ένα «πακέτο» μόνιμων φοροελαφρύνσεων ύψους 700 εκατ. ευρώ, είναι και η έστω συμβολική μείωση του ΕΝΦΙΑ. Υπενθυμίζεται, πάντως, ότι με βάση το Επικαιροποιημένο Μνημόνιο, η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί για ακόμα 2 αναπροσαρμογές αντικειμενικών αξιών, το 2019 και το 2020, καθώς οι αποφάσεις που ελήφθησαν στις αρχές του καλοκαιριού ήταν περιορισμένης κλίμακας.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση της ΑΑΔΕ, η εφαρμογή για την υποβολή δηλώσεων Στοιχείων Ακινήτων (Ε9) 2019, δεν θα είναι διαθέσιμη στις 17/8, μεταξύ 11:00 και 15:00. Όλες οι υπόλοιπες λειτουργίες του Περιουσιολογίου (όπως το Πιστοποιητικό ΕΝ.Φ.Ι.Α., υποβολές δηλώσεων Ε9 ετών 2010-2017), θα είναι διαθέσιμες κανονικά, καθ’ όλη τη διάρκεια των εργασιών