Αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης εντός ΕΕ με voucher 700 εκατ. ευρώ

Τη δημιουργία ενός μηχανισμού που θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης που προκαλεί το προσφυγικό εντός της ΕΕ, αποφάσισε το Κολλέγιο των Επιτρόπων, εγκρίνοντας αρχικώς τη διάθεση ενός ποσού 700 εκατ. ευρώ.

Σε δηλώσεις του ο αρμόδιος Επίτροπος για θέματα αντιμετώπισης ανθρωπιστικής Βοήθειας και Διαχείρισης Κρίσεων, Χρήστος Στυλιανίδης, τόνισε ότι «με την εν λόγω πρόταση, θα είμαστε σε θέση να παρέχουμε βοήθεια έκτακτης ανάγκης σε κρίσεις εντός της ΕΕ πολύ γρηγορότερα από πριν. Αυτήν τη στιγμή, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η πρόταση αυτή θα καταστεί εξαιρετικά αναγκαία για την υποστήριξη των προσφυγών. Δεν πρέπει να χάσουμε χρόνο στην ενεργοποίηση κάθε δυνατού μέσου προκειμένου να αποτρέψουμε την ανθρωπιστική κρίση εντός των συνόρων μας.”

Τα περισσότερα κεφάλαια αναμένται να δοθούν στην Ελλάδα καθώς είναι και η πρώτη χώρα που θα κληθεί να αντιμετωπίσει την κρίση αυτή, ο κ. Στυλιανίδης ανέφερε ότι «τα 700 εκατ. ευρώ θα διατεθούν για την παροχή βοήθειας όπου υπάρχει μεγαλύτερη ανάγκη».

Απευθυνόμενος στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ο Κύπριος επίτροπος ζήτησε να στηρίξουν ταχύτατα την πρόταση της Επιτροπής.

Επιβεβαιώνοντας τα δημοσιεύματα της «Καθημερινής», ο κ. Στυλιανίδης μίλησε για δύο βασικά σχέδια που έχει χρησιμοποιήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για αντιμετώπιση αυξημένων προσφυγικών ροών βασικά σε χώρες του τρίτου και θα είναι και αυτά που θα χρησιμοποιηθούν και τώρα.

Πιο συγκεκριμένα, η βοήθεια έκτακτης ανάγκης θα παρέχεται σε στενή συνεργασία με τα κράτη-μέλη και οργανισμούς, όπως οργανώσεις του ΟΗΕ, μη κυβερνητικές οργανώσεις, διεθνείς οργανισμούς και εξειδικευμένες κυβερνητικές οργανώσεις περιλαμβάνει την παροχή ειδών πρώτης ανάγκης, όπως τρόφιμα, καταλύματα και φάρμακα σε μεγάλους αριθμούς παιδιών, γυναικών και ανδρών που αυτήν τη στιγμή φτάνουν σε χώρες της ΕΕ. Οι οργανώσεις αυτές είναι συνήθως ο Ερυθρός Σταυρός ή Ύπατη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες.

Το δεύτερο σχέδιο είναι να δίνονται σε πρόσφυγες χρήματα σε μορφή κουπονιών (voucher) με τα οποία θα μπορούν να νοικιάσουν διαμερίσματα ή δωμάτια σε ξενοδοχεία και συγχρόνως να παρέχονται και άλλα κουπόνια για αγορές τροφίμων σε σούπερ μάρκετ, ή άλλες αγορές. Αυτός είναι ένας τρόπος να μην περιθωριοποιηθούν οι πρόσφυγες, αλλά και να δοθεί μία ενίσχυση της τοπικής οικονομίας, καθώς η χώρα επωμίζεται οικονομικό βάρος με τις αυξημένες προσφυγικές ροές.

Σύμφωνα με τον κ. Στυλιανίδη το δεύτερο αυτό σχέδιο “cash and voucher” είναι καλύτερο καθώς θα βοηθήσει “να διατηρήσουν οι πρόσφυγες την αξιοπρέπεια τους αλλά συγχρόνως βοηθάει και τις τοπικές κοινωνίες γιατί χρησιμοποιούνται τα δικά τους αγαθά” όπως λέει χαρακτηριστικά.

Αυτό το σχέδιο έχει εφαρμοστεί στο παρελθόν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε Σύρους πρόσφυγες στον Λίβανο, σε Τσετσένους πρόσφυγες στο Αζερμπαϊτζάν, ενώ η παροχή κουπονιών για σίτιση έχει χρησιμοποιηθεί και κατά τη διάρκεια λιμού στη Σομαλία.

Με τις επεξηγήσεις που έδωσε ο κ. Στυλιανίδης διαλύονται και οι φήμες ότι η ΕΕ επέλεξε αυτήν την χρηματοδότηση και όχι τη ροή της χρηματικής βοήθειας μέσω του κρατικού μηχανισμού, επειδή δεν εμπιστεύεται την ελληνική κυβέρνηση.