Αντικρούει τις θέσεις του Έλληνα Πρωθυπουργού περί ΝΑΤΟ στο Αιγαίο η Τουρκία

Του Νίκου Αθηναίου, 24-4-2016

«Αβάσιμες και άδικες» χαρακτηρίζει το Τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών τις ελληνικές θέσεις που εξέφρασε ο Έλληνας Πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας στον ΓΓ του ΝΑΤΟ προχθές στην Αθήνα ότι η Τουρκία δημιουργεί προσκόμματα στην αποστολή του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο.

Σε δήλωσή του ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών κ. Τανζού Μπιγκλίτς είπε: «Όπως είναι γνωστό οι υποτιθέμενες παραβιάσεις στον εναέριο χώρο του Αιγαίου προκαλούνται από τα προβλήματα που έχουν σχέση με τη Θάλασσα του Αιγαίου. Η Τουρκία κάνει ειλικρινείς προσπάθειες και επιδεικνύει τη θέλησή της για ολοκληρωμένη και διαρκή ρύθμιση προβλημάτων που είναι αλληλένδετα στο Αιγαίο. Προσδοκία μας είναι ότι η ολοκλήρωση των διερευνητικών συνομιλιών, που διεξάγονται για το σκοπό αυτό, να γίνει το ταχύτερο δυνατόν και να καταλήξει σε διαρκή λύση».

Για να αποδείξει ότι το ΝΑΤΟ λειτουργεί αποτελεσματικό ο Τούρκος επίσημος υπενθύμισε ότι οι παράνομες δραστηριότητες στο μεταναστευτικό στο Αιγαίο μειώθηκαν ύστερα τόσο από τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας όσο και από την ημέρα που ανέλαβε δράση το ΝΑΤΟ στο Αιγαίο.
Έκανε μάλιστα και σύσταση προς «όλες τις ενδιαφερόμενες πλευρές» να συνεργάζονται και να συντονίζονται ώστε να διασφαλισθεί η επιτυχία των προσπαθειών τους στο Αιγαίο.