Αντιδρούν οι φιλόλογοι στις προτάσεις για αφαίρεση των Αρχαίων στο Γυμνάσιο

Την έντονη αντίδραση των μελών του Τομέα Κλασικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών έχουν προκαλέσει οι αλλεπάλληλες δηλώσεις, πληροφορίες και φήμες που αφορούν τα Αρχαία Ελληνικά και την ενδεχόμενη παύση της διδασκαλίας τους από το πρωτότυπο στο Γυμνάσιο, αλλά και ο εξοστρακισμός τους από τις προτάσεις για το νέο Λύκειο.

«Με κατάπληξη πληροφορηθήκαμε την πρόταση, που υπογράφεται από 56 πανεπιστημιακούς δασκάλους, σχετικά με την κατάργηση της διδασκαλίας της Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσας από το πρωτότυπο στο Γυμνάσιο» αναφέρουν οι φιλόλογοι του ΕΚΠΑ και προσθέτουν:

«Η έκπληξή μας έγινε μεγαλύτερη από το γεγονός ότι το εν λόγω κείμενο υπογράφεται από συναδέλφους, η συντριπτική πλειονότητα των οποίων δεν έχει σχέση με την Αρχαία Ελληνική Γλώσσα και Φιλολογία ή με την αρχαιογνωσία εν γένει, ενώ αρκετοί από αυτούς υπηρετούν σε πανεπιστημιακά τμήματα άσχετα με τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση γενικότερα».

Στην ανακοίνωση γίνεται λόγος για «υπεραπλουστεύσεις» και «προχειρότητα» και εκφράζεται έντονος προβληματισμός για το ότι το εν λόγω ζήτημα απασχολεί τον Εθνικό Διάλογο για την Παιδεία:

«Το αποτέλεσμα είναι ότι η επίμαχη πρόταση υπεραπλουστεύει κατά τρόπο ανεπίτρεπτο ζητήματα σύνθετα και χαρακτηρίζεται συνολικά από μεγάλη προχειρότητα. Πληροφορούμενοι, ωστόσο, ότι το θέμα έχει αρχίσει να αποτελεί σημείο προβληματισμού των υπευθύνων για τον Εθνικό Διάλογο για την Παιδεία θεωρούμε ότι αποτελεί υποχρέωσή μας ως μελών του Τομέα Κλασικής Φιλολογίας του Τμήματος Φιλολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών να δηλώσουμε την αναγκαιότητα διατήρησης και περαιτέρω ενίσχυσης του μαθήματος των Αρχαίων Ελληνικών στο ωρολόγιο πρόγραμμα του Γυμνασίου».

Χαρακτηριστικό είναι πάντως το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης, την Τρίτη, για το πόρισμα της Επιτροπής Εθνικού Διαλόγου αναφορικά με τις προτάσεις για την πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευσης, ο πρόεδρος της Επιτροπής Αντώνης Λιάκος αρνήθηκε να απαντήσει στην ερώτηση του Αθήνα 9.84 για την υποχρεωτική διδασκαλία των Αρχαίων στο Γυμνάσιο, ενώ τη Δευτέρα, ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης, στην εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ στην Καλλιθέα, δήλωσε:

«Πιστεύει κανείς ότι στην Α’ Γυμνασίου που το παιδί σήμερα τρώει στο κεφάλι τρεις ώρες Αρχαία από πρωτότυπο και δυο ώρες Νέα Ελληνικά είναι παιδαγωγικά σωστό; Προφανώς είναι παρά φύσιν αυτό που συμβαίνει σήμερα, τρεις ώρες Αρχαία και δυο Νέα Ελληνικά στην Α’ Γυμνασίου. Άρα θα πρέπει να το ξανασκεφτούμε».

«Ο κ. Φίλης φαίνεται ότι πρωταρχικός του στόχος είναι η ισοπέδωση της Παιδείας. Αυτό το κάνει πολύ γρήγορα και με μεθοδικό τρόπο. Για παράδειγμα, μετά τα Θρησκευτικά έχουμε και τα Αρχαία που τον «ενοχλούν». Προτείνουμε στον Υπουργό Παιδείας να αφήσει κατά μέρος τις ιδεοληψίες του και να σοβαρευτεί», τονίζει σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος της Ένωσης Κεντρώων Γιάννης Καλλιάνος.