Αντάρα” στον ΣΥΡΙΖΑ για τον ανασχηματισμό… ΠΑΣΟΚ- Ποιοι θέλουν εκλογές τον Μάιο

Από το μεσημέρι της Παρασκευής, οπότε και ανακοινώθηκε ο μίνι ανασχηματισμός με “άρωμα” ΠΑΣΟΚ, στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ , το αρχικό “μούδιασμα”, έδωσε τη σκυτάλη σε αντιδράσεις.

Η υπουργοποίηση των Θάνου Μωραίτη και Άγγελου Τόλκα “κεραυνοβόλησαν” ουκ ολίγους στο κυβερνών κόμμα που βλέπουν τον Αλέξη Τσίπρα να παίρνει κάπως απότομα τη στροφή προς την “πασοκοποίηση” του ΣΥΡΙΖΑ.

Ειδικά η ξαφνική μεταγραφή του Θάνου Μωραίτη, ο οποίος μέσα μόλις σε δεκαπέντε ημέρες ( έως τις 31/01 ήταν στέλεχος του ΚΙΝΑΛ), βρέθηκε από την Χαριλάου Τρικούπη όχι απλώς στην εξώπορτα της Κουμουνδούρου αλλά στο υπουργικό συμβούλιο, απευθείας και με συνοπτικές διαδικασίες, είναι εξαιρετικά δύσπεπτη για παραδοσιακά στελέχη του κόμματος.

Είναι ενδεικτική η κριτική και ο προβληματισμός που διατύπωσε η τάση των “53” μέσω της αναδημοσίευσης άρθρου της εφημερίδας “εποχή”, η οποία εκφράζει παγίως την αριστερή πλευρά του κόμματος.

Απευθυνόμενοι προς τον κ. Τσίπρα, οι “53” χαρακτηρίζουν “λάθος, το λιγότερο” τις υπουργοποιήσεις των στελεχών του ΚΙΝΑΛ και δηλώνουν ευθέως ότι η στρατηγική που ακολουθείται για τη συγκρότηση του προοδευτικού χώρου με “τυφλά χτυπήματα” σε μεμονωμένα πρόσωπα, είναι προβληματική.

Την αναταραχή στο κόμμα, “ομολόγησε” και ο πρώην υπουργός, Παναγιώτης Κουρουμπλής, με αιχμή την υπουργοποίηση του Θ. Μωραίτη.

“Πριν αποφασίσει ο κ. Μωραΐτης να έρθει στον ΣΥΡΙΖΑ, θα έπρεπε να τα σκεφτεί αυτά. Εγώ δεν θα το έκανα, φανταστείτε τώρα εγώ να προσχωρήσω στη Νέα Δημοκρατία”, είπε ρίχνοντας κι άλλο νερό στον μύλο της εσωκομματικής αναταραχής.

Η “γραμμή” από Τζανακόπουλο

Εξηγήσεις ( και μαλάξεις προς αμφισβητίες) για τις εν λόγω αποφάσεις του Αλέξη Τσίπρα, έδωσε από πλευράς του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και υπουργός Επικρατείας, Δημήτρης Τζανακόπουλος, αναφέροντας (984) ότι η κίνηση της υπουργοποίησης Τόλκα- Μωραίτη, έρχεται να αποτελέσει ένα από τα βήματα της στρατηγικής για τη συγκρότηση του ευρύτερου προοδευτικού πόλου και δείχνει ότι η κυβέρνηση καλύπτει ένα πολύ ευρύτερο φάσμα δυνάμεων και δεν περιορίζεται στα πολιτικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

Το Μαξίμου, εξάλλου δεν κρύβει, ότι η στρατηγική του κ. Τσίπρα προς τις (ευρω)κάλπες, περνάει μέσα από την επιχείρηση διεμβολισμού του ΚΙΝΑΛ. Εξ’ ου και το ταυτίζει απολύτως με τις θέσεις και την κατεύθυνση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ποιοι και πότε θέλουν εκλογές

Στο μεταξύ, επιμένει στη ρητορική της εξάντλησης της τετραετίας ο Αλέξης Τσίπρας σε όλες τις δημόσιες τοποθετήσεις του . Μόνον την τελευταία εβδομάδα διακήρυξε από βήματος Βουλής τουλάχιστον δεκάκις, ότι οι εθνικές εκλογές θα πραγματοποιηθούν στο τέλος συνταγματικής θητείας της Κυβέρνησης, το προσεχές Φθινόπωρο.

Καθόλου σύμφωνοι δεν είναι όλοι ωστόσο στο κόμμα του, με τις πιέσεις για να προκηρύξει εκλογές τον Μάιο να λαμβάνουν πλέον και δημόσιο χαρακτήρα – πέραν από υπόγειες πιέσεις που ασκούνται στον κ. Τσίπρα υπό τη μορφή “διαρροών”.

Την τελευταία εβδομάδα, Νίκος Βούτσης και Νίκος Φίλης αναζωπύρωσαν τη σεναριολογία για τετραπλές κάλπες τον Μάιο, με τον δεύτερο μάλιστα να μην “κρύβει” την προτίμησή του για προσφυγή σε εθνικές εκλογές μαζί με τις αυτοδιοικητικές και τις ευρωκάλπες. Στο κλίμα αυτό, βρίσκεται σύμφωνα με πληροφορίες και ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης.

Προσφυγή σε εθνικές κάλπες πριν από το καλοκαίρι, φέρεται να προκρίνει ως ενδεδειγμένη λύση και ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης.

Σχετική “εκλογική” τοποθέτηση έκανε και ο υπουργός Εσωτερικών Αλέξης Χαρίτσης, εξ όσων φαίνεται ωστόσο από διαφορετική “αφετηρία”.

Επιχειρώντας να απαντήσει στις αιτιάσεις που δέχεται η Κυβέρνηση από την αντιπολίτευση -ακόμη και για κίνδυνο νοθείας του αποτελέσματος των εκλογών- γιατί είναι ισχυρές οι πιθανότητες να μην “αντέξει” το σύστημα, ο κ. Χαρίτσης είπε ότι το ΥΠΕΣ είναι καθόλα έτοιμο εάν χρειαστεί και για την διενέργεια τετραπλών εκλογών.

Στην πραγματικότητα παραμένει “θολό” το προεκλογικό τοπίο σχετικά με το πότε θα αποφασίσει ο πρωθυπουργός να προκηρύξει εκλογές. Και τούτο, διότι οι εμφανείς προεκλογικές του κινήσεις σε όλα τα επίπεδα, έχουν …αφανή ακόμη στόχευση.

Επενδύει σε ένα αποτέλεσμα διαχειρίσιμης ήττας στις ευρωεκλογές ώστε να δώσει ελπίδες “ολικής επαναφοράς” στο κόμμα του και ” ταραχής” στη Ν.Δ ή στρώνει το χαλί για πολλαπλές εκλογικές αναμετρήσεις την άνοιξη προκειμένου να κεφαλαιοποιήσει πολιτικά όσο περισσότερο δύναται τις προεκλογικές παροχές στις οποίες προχωρά με ταχύτατους ρυθμούς;

Συνεργάτες του επιμένουν ότι ο Αλέξης Τσίπρας, πορεύεται – ακόμη- με γνώμονα να εξαντλήσει η κυβέρνησή του την τετραετία.

Οριστικές αποφάσεις – παρά τα όσα διακινούνται δεν έχει λάβει ακόμη- και αναμένεται να τις λάβει εντός του Απριλίου, έχοντας και “φρέσκια” εικόνα από τις δημοσκοπήσεις που διενεργούνται πλέον – ακόμη πιο πυκνά.

Σημειώνεται πάντως ότι τόσο το οικονομικό επιτελείο ( Ευκλείδη Τσακαλώτου προεξάρχοντος) όσο και ο στενός πυρήνας των συνεργατών του κ. Τσίπρα ( όπως ο Δημήτρης Τζανακόπουλος), φέρονται να τάσσονται υπέρ της άποψης για εκλογές το Φθινόπωρο.