Ανοικτό παράθυρο του Αλ. Τσίπρα στους όρους του επικατάρατου Σόιμπλε και τους σκληρούς όρους του ΔΝΤ.

Προσπάθησαν να  μπαλώσουν  τις παλινωδίες  Τσίπρα   με ειδικό  NON PAPER του Μαξίμου. Ο Τζανακόπουλος επιβεβαιώνει την αποδοχή της πρότασης Σόιμπλε.

Αρχικά, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να αποδεχθεί την πρόταση Σόιμπλε που απέρριψε στο Eurogroup της 22ας Μαΐου – Στρατηγικός στόχος «ο δανεισμός με βιώσιμα επιτόκια από τις αγορές» είπε ο πρωθυπουργός. Για να ακολουθήσει ένα NON PAPER  μικρής μεταστροφής,που μιλούσε για διαστρέβλωση πό τον Τύπο, όσων δήλωσε  σαφώς   με δική του πρωτοβουλία  ο κ.Τσίπρας.

Με μόνη βεβαιότητα, που θα επαληθευθεί τις επόμενες ημέρες ότι έγιναν «Βήματα πίσω» από τον διακηρυγμένο στόχο του για «νυν υπέρ πάντων» αγώνα προκειμένου να υποχρεώσει τους πιστωτές της Ελλάδας να δεσμευτούν σε συγκεκριμένα μέτρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους έκανε ο πρωθυπουργός το μεσημέρι της Τετάρτης, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

-Αποφεύγοντας να πει έστω και το παραμικρό σε σχέση με πρόσφατες προειδοποιήσεις του προς τους δανειστές ότι αν δεν δεσμευτούν σε συγκεκριμένα βήματα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους τότε η ελληνική κυβέρνηση δεν θα εφαρμόσει τα σκληρά δημοσιονομικά μέτρα που νομοθέτησε την προηγούμενη εβδομάδα η Βουλή και προβλέπουν περαιτέρω «κούρεμα» συντάξεων και μείωση του αφορολόγητου ορίου, ο κ. Τσίπρας αρκέστηκε να σημειώσει ότι στρατηγικός στόχος είναι ο δανεισμός από τις αγορές με βιώσιμα επιτόκια.

«Πιστεύω πως ο στρατηγικός στόχο να μπορέσει η χώρα με το πέρας του τρίτου προγράμματος που είναι τον Αύγουστο του 2018 να έχει μια σταθερή δυνατότητα δανεισμού με βιώσιμα επιτόκια από τις αγορές είναι στρατηγικός στόχος που παραμένει και είναι κοντά» τόνισε ο κ. Τσίπρας και συμπλήρωσε: «Μπορεί να επιτευχθεί είτε πάρουμε μια λύση που μας παρουσίασε ο κ. Σόιμπλε και αρνηθήκαμε, πόσο δε μάλλον με μια καλύτερη λύση για την οποία διαπραγματευόμαστε. Δυνατότητα πρόσβασης στις αγορές θα έχουμε με καλούς όρους».

Αν μη τι άλλο, η τοποθέτηση αυτή του κ. Τσίπρα σηματοδοτεί την αλλαγή στάσης της ελληνικής πλευράς που τις τελευταίες ημέρες είχε ανεβάσει πολύ τον πήχη τον προσδοκιών για ελάφρυνση του χρέους. Σε επίπεδο συμβολισμών, ο ίδιος ο πρωθυπουργός είχε σπεύσει να προεξοφλήσει ότι έρχεται μια λύση η οποία θα δικαιώνει πλήρως τις προσδοκίες της ελληνικής πλευράς λέγοντας ότι είναι έτοιμος να φορέσει γραβάτα. 

Όμως υπήρξε και η διάψευση της διαψευσης για τον Πρωθυπουργό. Τα γύρισε και πάλι  χθές η κυβέρνηση σχετικά με την περίφημη πρόταση για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους, η οποία παρουσιάστηκε στο τελευταίο Εurogroup της Δευτέρας και θεωρήθηκε ότι ήταν έμπνευσης  του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Μετά τα ήξεις αφήξεις χθες του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα σχετικά με τις διαθέσεις της ελληνικής πλευράς, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος χαρακτήρισε σήμερα (μιλώντας στο STAR) τη συγκεκριμένη πρόταση ως «μία καλή βάση εκκίνησης» για να βρεθεί λύση. Μάλιστα επισήμανε ότι η κυβέρνηση δεν την θεωρεί ως «πρόταση Σόιμπλε», όπως έχει αποδοθεί ευρέως, αλλά ως μία πρόταση πολλών πλευρών. «Είναι μία βάση διαλόγου» σημείωσε ο κ. Τζανακόπουλος και εξέφρασε τη δυσφορία του γιατί προβλήθηκαν, από τη συνεδρίαση του eurogroyp τη Δευτέρας, μόνο κάποιες πλευρές της πρότασης, που θεωρούνται αρνητικές και όχι και όσα περιλαμβάνονταν για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα απομείωσης του χρέους!

Το βασικό σημείο διαφωνίας της ελληνικής πλευράς, κατά τον κ. Τζανακόπουλο, είναι το γεγονός ότι αυτή η πρόταση δεν αποσαφήνιζε και δεν έδινε λύση για τη συμμετοχή του ΔΝΤ και υπήρχε κίνδυνος να υπάρξουν νέες καθυστερήσεις, εάν το Ταμείο δεν την δεχόταν. «To ΔΝΤ δεν έχει αποφασίσει ακόμα τι θέλει να κάνει και αυτό δημιουργεί πρόβλημα», είπε.

Υπό αυτή την έννοια προφανώς, ο κ. Τζανακόπουλος διευκρίνισε ότι η ελληνική πλευρά, αφού την απέρριψε τη Δευτέρα δεν πρόκειται να τη δεχθεί (εννοώντας προφανώς, όχι ως είναι στην αρχική της μορφή).

Η παρέμβαση του κυβερνητικού εκπροσώπου στέλνει ουσιαστικά μήνυμα ότι η κυβέρνηση είναι στο τραπέζι των συζητήσεων για την αποδοχή μίας λύσης για το ελληνικό χρέος, με άξονα την πρόταση Σόιμπλε (όχι ακριβώς την ίδια όμως), ή κάποια παρεμφερή. Το ίδιο είχε αφήσει να διαφανεί και χθες το μεσημέρι ο πρωθυπουργός για να το πάρει στη συνέχεια πίσω το Μαξίμου. Μάλιστα ο Αλέξης Τσίπρας, ολοκληρώνοντας  τη χθεσινή παλινωδία, υιοθέτησε έναντι της γερμανικής πλευράς μία «σκληρή ρητορική το βράδυ μιλώντας στους Βιομηχάνους της βορείου Ελλάδας.

Ωστόσο είναι σαφές ότι δεν υπάρχει κάποια προσδοκία της Αθήνας για θεαματική μεταβολή των δεδομένων που έχει θέσει στο τραπέζι το Βερολίνο. Ευελπιστεί μόνο σε κάποια επιμέρους βελτίωση, που κυρίως θα ξεκαθαρίζει τη συμμετοχή του ΔΝΤ.

Διαβεβαίωσε δε ότι όλοι εργάζονται για μία συνολική λύση και δεν υπάρχει περίπτωση να πάμε σε σενάριο κρίσης.

«Απαιτούμε  και δικαιούμαστε μια καθαρή λύση στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και εκτίμησε ότι τις επόμενες ημέρες θα έχουμε θετικές εξελίξεις.

Ως προς το ενδεχόμενο να μην υπάρξει λύση και να ακυρωθούν οι μειώσεις στις συντάξεις και στο αφορολόγητο, που ψήφισε πρόσφατα η Βουλή, σημείωσε ότι εάν δεν εφαρμοστούν τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, τότε ισχύει η πολιτική δέσμευση της κυβέρνηση να μην εφαρμοστούν ούτε τα δημοσιονομικά μέτρα του 2019 και του 2020. Παρέπεμψε δηλαδή την όλη συζήτηση περί ακύρωσης για το 2018, αφού τότε θα ξεκαθαρίσει εάν θα εφαρμοστούν ή όχι τα μέτρα για το χρέος.

SHARE