Ανοίγουν οι πύλες της Γεωργικής Βιβλιοθήκης του Ινστιτούτου Γεωπονικών Επιστημών για την ψηφιακή τεχνολογία

Την ψηφιοποίηση τμημάτων του ιστορικού και επιστημονικού αρχείου της Γεωργικής Βιβλιοθήκης του Ινστιτούτου Γεωπονικών Επιστημών (ΙΓΕ), έργο προϋπολογισμού 100.000 ευρώ με χρηματοδότηση της Περιφέρειας Αττικής «προκειμένου να μην καταστραφούν και να είναι ευκολότερα προσβάσιμα σε ερευνητές και πολίτες», ενέκρινε το περιφερειακό συμβούλιο, μετά από εισήγηση του αντιπεριφερειάρχη Βόρειου Τομέα Αθηνών, Γιώργου Καραμέρου.

Στο μεγάλο αρχείο της βιβλιοθήκης, τόνισε ο Γ. Καραμέρος, «αποτυπώνεται η ιστορία της ελληνικής γεωργίας και υπάρχουν μοναδικές εκδόσεις βιβλίων, μελέτες και συγγράμματα που χρονολογούνται από το 1838. Αυτή η κληρονομιά θέλουμε να διασωθεί και να καταστεί ψηφιακή πύλη γνώσης και έρευνας για όλους. Αξίζουν συγχαρητήρια στους Φίλους του Δάσους Συγγρού που εδώ και 15 χρόνια αγωνίζονται για να διατηρηθεί και να διασωθεί αυτός ο θησαυρός. Στην προοπτική αυτή συνεργαζόμαστε καθημερινά με τη διοίκηση του ΙΓΕ» κατέληξε ο αντιπεριφερειάρχης.

Η Γεωργική Βιβλιοθήκη βρίσκεται στην έδρα του ινστιτούτου, στον Πύργο Συγγρού, και αριθμεί πλέον των 5.000 τίτλων βιβλίων, εκ των οποίων τα περισσότερα προέρχονται από τις εκδόσεις της Ελληνικής Γεωργικής Εταιρείας.

Το ψηφιοποιημένο υλικό πρόκειται να αποθηκευτεί σε ένα ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης, όπου θα καταγράφεται και θα περιγράφεται λεπτομερώς, ενώ θα αποτελεί πρώτη ύλη για την παραγωγή σύνθετων, δευτερογενών πολιτιστικών προϊόντων και υπηρεσιών, όπως εκδόσεων, εκθέσεων, συνεδρίων, εκπαιδευτικών προγραμμάτων κ.ά..