Ανησυχία ΥΠΕΞ για προκλητικά στοιχεία σε εκκλησίες της Κωνσταντινούπολης

Το υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση που αφορά περιστατικά εισόδου προκλητικών στοιχείων σε χριστιανικούς ναούς στην Κωνσταντινούπολη, καλώντας τις τουρκικές Αρχές να προστατεύσουν τους χριστιανούς που προσέρχονται στους ναούς για να συμμετέχουν στις θρησκευτικές εκδηλώσεις του Πάσχα.

Αφορμή για να εκφράσει την ανησυχία του το υπουργείο Εξωτερικών ήταν ορισμένα μεμονωμένα και σποραδικά περιστατικά των τελευταίων ημερών τα οποία καταγράφηκαν σε μεγαλύτερη κλίμακα απ’ ότι στο παρελθόν. Ένα από τα περιστατικά σημειώθηκαν στην εκκλησία της Αγίας Τριάδας στην Κωνσταντινούπολη όπου εισέβαλε άγνωστος που φορούσε κελεμπία και φώναζε. Σε μια άλλη περίπτωση, αναφέρουν πληροφορίες, παρέα πέντε ατόμων φώναζαν συνθήματα στο ναό του Αγίου Παντελεήμονα στο Κουζκουτζούκι της Κωνσταντινούπολης.

Η σχετική ανακοίνωση πιο συγκεκριμένα αναφέρει: «Το Υπουργείο Εξωτερικών πληροφορήθηκε με εύλογη ανησυχία πρόσφατα περιστατικά εισόδου προκλητικών στοιχείων σε χριστιανικούς ναούς της Κωνσταντινούπολης» και καταλήγει λέγοντας πως: «Ενόψει και των εορτών του Πάσχα, αναμένουμε από τις τουρκικές Αρχές να τηρήσουν τις σχετικές τους δεσμεύσεις και να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των χριστιανικών ναών και τη διασφάλιση της απρόσκοπτης συμμετοχής των πιστών στις θρησκευτικές εκδηλώσεις των ημερών».