Ανησυχία για Τουρκία- 3μηνη κατάσταση έκτακτης ανάγκης- Ο Ερντογάν αναζητεί ευθύνες σε ξένες χώρες

Επικίνδυνα εξελίσσεται η κατάσταση στην Τουρκία με τον Ερντογάν να συμπεριφέρεται ως απόλυτος μονάρχης , Σουλτάνος δικτάτορας. Κήρυξε την Τουρκία σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, αρχικώς για τρεις μήνες, συνεχίζει εκτεταμένες διώξεις κατά αντιπάλων του ή φαινομενικά αντιπάλων του δημιουργώντας ένα «νεκροταφείο προδοτών, και αναζητεί εχθρούς σε ξένες χώρες για να τους φορτώσει το αποτυχημένο πραξικόπημα.

Σε συνέντευξή του στο Al Jazeera, ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι μπορεί να υπάρξουν κι άλλα σχέδια πραξικοπήματος στη χώρα του, επιτέθηκε στην ΕΕ για τις επικρίσεις σχετικά με την επαναφορά της θανατικής ποινής, ενώ προειδοποίησε τις ΗΠΑ ότι θα είναι λάθος τους η μη έκδοση του Φετουλάχ Γκιουλέν. Λίγη ώρα αργότερα, σε διάγγελμά του, κήρυξε την Τουρκία σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, για τρεις μήνες.
«Μπορεί να εμπλέκονται και άλλες χώρες στην απόπειρα πραξικοπήματος. Υπάρχουν στελέχη στους γκιουλενιστές που μπορεί να δέχονται κατευθύνσεις από άλλες χώρες. Θα αποδειχθούν αυτές οι διασυνδέσεις. Παίρνουμε καταθέσεις και ακούγονται ενδιαφέροντα πράγματα», είπε ο Ταγίπ Ερντογάν.
«Μπορεί αυτό να μην είναι το τέλος των προσπαθειών για πραξικόπημα. Μπορεί να υπάρχουν κι άλλα σχέδια», τόνισε.

Μάλιστα, ανέφερε ότι τουλάχιστον ένα από τα άτομα που έχουν συλληφθεί και ανακρίνονται για συμμετοχή στην απόπειρα πραξικοπήματος κατέθεσε ότι επικεφαλής ήταν ο Φετουλάχ Γκιουλέν. «Λέει ότι ποτέ δεν μίλησε απευθείας μαζί του, αλλά ήταν εκείνος που διηύθυνε το πραξικόπημα», είπε ο Ερντογάν για τον κληρικό που ζει στις ΗΠΑ.

«Θα είναι μεγάλο λάθος των ΗΠΑ αν αποφασίσουν να μην εκδώσουν τον Γκιουλέν», προειδοποίησε την Ουάσιγκτον, προσθέτοντας ότι η Αγκυρα θα στείλει όλες τις αποδείξεις, καλώντας τις ΗΠΑ να ενεργήσουν γρήγορα στο θέμα.

Ο Τούρκος πρόεδρος προειδοποίησε ότι ακόμη δεν έχουν τελειώσει οι συλλήψεις, συμπληρώνοντας ότι όλα γίνονται σύμφωνα με το νόμο. Ακόμη, ανέφερε ότι στην απόπειρα μετείχε μία μειοψηφία των ενόπλων δυνάμεων, αλλά πρόσθεσε ότι δεν είναι ξεκάθαρος ο αριθμός των εμπλεκομένων.

Σχετικά με την επαναφορά της θανατικής ποινής, σχολίασε ότι ο κόσμος το ζητά. «Δεν θα το αποφασίσω εγώ. Αν το αποφασίσει το κοινοβούλιο, τότε θα το εγκρίνω», επανέλαβε.

Για το θέμα αυτό επιτέθηκε και στην Ευρωπαϊκή Ενωση, που έχει προειδοποιήσει σε όλους τους τόνους την Αγκυρα να μην επαναφέρει τη θανατική ποινή. «Ο κόσμος δεν είναι μόνο η ΕΕ, που έχει 27-28 χώρες μέλη. Η θανατική ποινή υπάρχει στις ΗΠΑ, την Κίνα και άλλες χώρες στον κόσμο. Χτυπάμε την πόρτα της ΕΕ εδώ και 53 χρόνια και μας έχουν στην αναμονή. Πολλοί ήρθαν και έφυγαν, ενώ εμείς περιμένουμε», σχολίασε.

Επιπλέον, επετέθη και στον Γάλλο υπουργό Εξωτερικών, ο οποίος επέκρινε την αντίδραση της τουρκικής κυβέρνησης μετά από την απόπειρα πραξικοπήματος, διαμηνύοντάς του «Να κοιτάζει τη δουλειά του». «Εχει τη δικαιοδοσία να κάνει τέτοιες δηλώσεις για το άτομό μου; Οχι. Αν θέλει ένα μάθημα δημοκρατίας, μπορεί εύκολα να το πάρει από εμάς», πρόσθεσε ο Ερντογάν. Ο Ζαν Μαρκ Ερό είχε κάνει έκκληση για τήρηση του κράτους δικαίου στην Τουρκία, τονίζοντας ότι τα τελευταία γεγονότα «δεν είναι λευκή επιταγή στον Ερντογάν προκειμένου να σιγήσει τους επικριτές του».

Για τη βραδιά του πραξικοπήματος, ο Ερντογάν ανέφερε ότι ενημερώθηκε για αυτό από τον γαμπρό του, ενώ σε ερώτηση για το αν φοβάται για τη ζωή του απάντησε. «Πρέπει να πάρουμε μέτρα, τα υπόλοιπα τα αφήνω στον Αλλάχ», ενώ επεσήμανε ότι βρίσκεται στην Αγκυρα, μαζί με τους υπουργούς του.

Τέλος, όταν ρωτήθηκε για τα σχόλια ότι κατέφυγε στα social media τη βραδιά του πραξικοπήματος, ενώ τα έχει «πολεμήσει» στο παρελθόν, όπως και κάποια ΜΜΕ, απάντησε «Ποτέ δεν ήμουν ενάντια στα ΜΜΕ, παρά τις πολυάριθμες προσβολές που έχω δεχτεί. Πάντα υποστήριζα την ελευθερία της έκφρασης στην Τουρκία»!!!

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Τουρκία

Λίγη ώρα μετά από τη συνέντευξη, ο Ερντογάν απευθύνθηκε στους Τούρκους πολίτες με διάγγελμα, κηρύσσοντας τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

«Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης γίνεται με σκοπό να προστατέψει τις αρχές της Δημοκρατίας και τις αρχές του κράτους Δικαίου. Εχει ως σκοπό να λάβει τα απαραίτητα μέτρα γι΄ αυτό το σκοπό και να αποτρέψει ανάλογα χτυπήματα», τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος.

Διαβεβαιώνοντας τους πολίτες ότι οι Ενοπλες Δυνάμεις παραμένουν υπό τον έλεγχο της κυβέρνησης, τόνισε: «Θα κάνω τα πάντα να καθαρίσει ο στρατός. Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε την κάθαρση σε όλα τα επίπεδα των θεσμών. Είμαστε αποφασισμένοι να βγάλουμε αυτό που μοιάζει με καρκίνο, για να μην γίνει μετάσταση».

Την κατάσταση στην Τουρκία παρακολουθούν με ιδιαίτερη ανησυχία τόσο η Ευρώπη όσο και οι ΗΠΑ και η Ρωσία.

Στην Ελλάδα πέρα από τις κυβερνητικές συσκέψεις και την ανοικτή υπόθεση των «οκτώ» που κανείς δεν ξέρει πού θα οδηγήσει αφού ο Ερντογάν είναι σαφές ότι αναζητεί «αποδιοπομπαίο τράγο», οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις συνεχίζουν να βρίσκονται σε επαγρύπνηση αφού ο κίνδυνος για μεταναστευτικές ροές από την Τουρκία είναι υπαρκτός, αλλά και για είσοδο Τούρκων πολιτών που φοβούνται μήπως χαρακτηριστούν συνεργάτες των πραξικοπηματιών.