Αναζητώντας τους 151 για τις Πρέσπες: Στην “πρέσα” Τσίπρα, Ποτάμι και ΚΙΝΑΛ

Οι δυο πόλοι του πολιτικού σκηνικού είναι ο ΣΥΡΙΖΑ και η Ν.Δ, επιστρέφουμε στον δικομματισμό, τι να γίνει τώρα, είπε ο Α. Τσίπρας, grosso modo χθες από το βήμα της Βουλής, λίγο πριν να επισημοποιηθεί αυτό που ήταν γνωστό εδώ και ημέρες:

Η κυβέρνησή του, με ολίγον από ΑΝΕΛ και Σπ. Δανέλλη, διαθέτει την απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή προκειμένου να ορίσει ο ίδιος τον χρόνο των εκλογών, με το βλέμμα στο τέλος της τετραετίας.

Ή αυτό λέει ο ίδιος τουλάχιστον καθώς οι κάλπες του Μαΐου, είναι για μια σειρά από λόγους ένας αρκετά “θελκτικός” πολιτικά σταθμός για τον ΣΥΡΙΖΑ.

 

Το πρώτο “στοίχημα” , της ψήφου εμπιστοσύνης, το κέρδισε ευκόλως ο πρωθυπουργός, αφού ήδη πριν να ανακοινώσει την πρόθεσή του για ανανέωση της εμπιστοσύνης της Βουλής, γνώριζε και τους έξι βουλευτές που θα του ανάψουν το πράσινο φως.

Ισχύει το ίδιο και για την απόλυτη πλειοψηφία που ζητεί προκειμένου να περάσει τη Συμφωνία των Πρεσπών;

Κατά τα φαινόμενα, απολύτως όχι.

Αυτή τη στιγμή, τη Συμφωνία αναμένεται να ψηφίσουν οι 145 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ μαζί με τους πρώην ΑΝΕΛ, Ε. Κουντουρά- Θ. Παπαχριστόπουλο, τον άρτι διαγραφέντα από το Ποτάμι Σπ. Δανέλλη και τη συνεργαζόμενη με τον ΣΥΡΙΖΑ Κ. Παπακώστα.

Το παραπάνω σύνολο αριθμεί μόλις 149 ψήφους και δη, εάν όλα πάνε καλά και δεν υπάρξουν αρνητικές για το κυβερνών κόμμα, εκπλήξεις.

Στο κυνήγι του Ποταμιού

Πρώτος σταθμός για το “σαφάρι” Τσίπρα είναι το Ποτάμι το οποίο “πνίγεται” τις τελευταίες ημέρες σε αντιφατικές δηλώσεις βουλευτών του που δείχνουν ο ένας προς το ναι, ο άλλος προς το “όχι” και ο τρίτος προς το “παρών”, με το κόμμα να απαντά ότι όλοι τους απηχούν προσωπικές απόψεις και οι αποφάσεις θα παρθούν συντεταγμένα στα κομματικά του Όργανα ( απόψε συνεδριάζει το Πολιτικό του Συμβούλιο).

Εάν οι Θεοδωράκης-Μαυρωτάς- Λυκούδης δεν αλλάξουν την αρχική τους στάση και υπερψηφίσουν τη Συμφωνία, τότε θα περνούσε με άνετη πλειοψηφία 153 βουλευτών.

Κάτι τέτοιο δύσκολα διαφαίνεται να προκριθεί ως στάση από το Κόμμα ( καιροφυλακτούν εξάλλου και οι Αμυράς- Ψαριανός που είναι πολέμιοι του “ναι”) εκτός- σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες- και αν ο Α. Τσίπρας δεχόταν όρο να πάει σε εκλογές αμέσως μετά την κύρωση των Πρεσπών.

Από το κυβερνητικό στρατόπεδο μειδιούν στο σχετικό σενάριο και πάνε παρακάτω.

ΚΙΝΑΛ και Θεοχαρόπουλος

Έτερος σταθμός για δυνατότητα “αλίευσης” ψήφων είναι το ΚΙΝΑΛ ( και στο εσωτερικό του επικρατεί αναβρασμός για τη στάση του κόμματος στη Συμφωνία των Πρεσπών).

Με το “ναι” φλερτάρει εδώ και ημέρες ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος, ο οποίος φέρεται να είναι ο 150ος βουλευτής που θα υπερψηφίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Λείπει ένας για να συμπληρώσει ο κ. Τσίπρας το “151” που έχει θέσει ως στόχο. Υπάρχει… έτερος διαθέσιμος από το ΚΙΝΑΛ;

Από το κόμμα πάντως διαμηνύουν πως “όχι” ενώ χθες το βράδυ, η κ. Γεννηματά είπε σε δημοσιογραφικό πηγαδάκι ότι δεν προτίθεται να βάλει κομματική πειθαρχία στην ψηφοφορία για τις Πρέσπες.

Το ίδιο έχει πει και ο αντιπρόεδρος του Ποταμιού κ. Μαυρωτάς, αλλά τόσο πηγές του ΚΙΝΑΛ όσο και του Ποταμιού, δεν δεσμεύονται ότι δεν θα υπάρξουν κυρώσεις σε όσους βουλευτές δείξουν απείθεια στην επίσημη θέση του κόμματος.

Πρόκειται δηλαδή για μια …δημιουργική ανάγνωση του τι σημαίνει “δεν βάζω θέμα κομματικής πειθαρχίας” σε μια ψηφοφορία και μένει να φανεί πώς θα διαμορφωθούν οι αποφάσεις εντός των κομμάτων.

Περισσότεροι από 151

Από κυβέρνηση και Κόμμα έχουν καταστήσει σαφές ότι ενώ η Συμφωνία των Πρεσπών ( η ψηφοφορία αναμένεται τις επόμενες ημέρες) δεν απαιτεί την απόλυτη πλειοψηφία για να κυρωθεί, πολιτικοί λόγοι υπαγορεύουν την ανάγκη να “περάσει” με 151 ψήφους.

Ο κ. Τσίπρας χθες, μιλώντας για αναδιάταξη του Πολιτικού σκηνικού και επιστροφή στον δικομματισμό, “έδειξε” καθαρά ως “θρυαλλίδα” των μετακινήσεων τη Συμφωνία των Πρεσπών, ως πόλο συσπείρωσης των προοδευτικών δυνάμεων.

Παραλλήλως, κυβερνητική πηγή, ήταν απολύτως σαφής ως προς τις επιδιώξεις και τις εκτιμήσεις στο Μαξίμου:

Θα ήταν πολιτικά παράδοξο με τους παρόντες συσχετισμούς να μην περάσει η Συμφωνία των Πρεσπών τουλάχιστον με 151 βουλευτές” ανέφερε στο Capital.gr, σιβυλλικά. Πρόκειται μάλλον για “χρησμό” που καταδεικνύει ότι στους κυβερνητικούς διαδρόμους ποντάρουν και σε θετικές “εκπλήξεις” βουλευτών.