Ανατροπή για τα αίτια της πυρκαγιάς: Από πού (και ποιον) δείχνουν τώρα τα στοιχεία πως ξεκίνησε η φωτιά

Συνεχίζονται στο Μάτι οι έρευνες για τους αγνοούμενους από διασώστες, κατοίκους και εθελοντές, με τις ελπίδες να λιγοστεύουν, ημέρες μετά τη φονική πυρκαγιά- ενώ παράλληλα σε εξέλιξη είναι η διερεύνηση ποινικών ευθυνών από τον εισαγγελέα, με την εξέταση των πρώτων μαρτύρων να έχει αρχίσει.

Οι νεκροί ανέρχονται πλέον στους 89: Οι ιατροδικαστές ολοκλήρωσαν νεκροτομές επί 86 σορών, ενώ ένας 62χρονος που νοσηλευόταν στον Ευαγγελισμό κατέληξε την Παρασκευή και μια 42χρονη πέθανε στο ΚΑΤ, όπως έγινε γνωστό το πρωί του Σαββάτου. Επιπλέον, ο 13χρονος, που αγνοείτο στο Μάτι, ταυτοποιήθηκε και αυτός στα θύματα της πυρκαγιάς.

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση του Υπουργείου Υγείας ο αριθμός των εγκαυματιών που παραμένουν σε νοσηλεία είναι 46 ενήλικες, από τους οποίους οι εννέα είναι διασωληνωμένοι και δύο παιδιά τα οποία βρίσκονται σε καλή κατάσταση και αναμένεται να πάρουν εξιτήριο στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος των Πυροσβεστών, Δημήτρης Σταθόπουλος, δήλωσε στον ΣΚΑΪ το πρωί του Σαββάτου πως ο επικεφαλής του κλιμακίου της Πυροσβεστικής που επιχειρούσε στο πεδίο στην ανατολική Αττική εισηγήθηκε στο συντονιστικό όργανο εκκένωση του οικισμού Μάτι, όμως αυτή δεν έγινε ποτέ – ωστόσο ο αντιπεριφερειάρχης Αττικής Πέτρος Φιλίππου δήλωσε στον ίδιο σταθμό πως η εκκένωση θα ήταν πρακτικά πολύ δύσκολο να πραγματοποιηθεί, με δεδομένη την ταχύτητα εξάπλωσης της πυρκαγιάς, στο ίδιο μήκος κύματος με τις τοποθετήσεις της ηγεσίας της Πυροσβεστικής και του κυβερνητικού εκπροσώπου Δ. Τζανακόπουλου την Πέμπτη, που υποστήριξαν πως πρακτικά ήταν αδύνατη η εκκένωση ενός τόσο πυκνοκατοικημένου οικισμού μέσα σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα.

Υπενθυμίζεται πως ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, δήλωσε την Παρασκευή πως αναλαμβάνει την πολιτική ευθύνη για τις πυρκαγιές, καλώντας και τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου να το κάνουν και προειδοποιώντας ότι εμπρηστές μπορεί να χτυπήσουν ξανά και πρέπει να υπάρχει οργανωμένη άμυνα. Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί πως, σύμφωνα με δημοσίευμα της «Καθημερινής», στελέχη της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού φαίνονται να οδηγούνται, βάσει διαθέσιμων στοιχείων, στο συμπέρασμα πως η φονική πυρκαγιά στο Νταού Πεντέλης δεν οφειλόταν σε οργανωμένο σχέδιο, αλλά εγκληματική αμέλεια ιδιώτη που προσπάθησε να κάψει ξερά κλαδιά και ξύλα εν μέσω ισχυρών ανέμων. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η ταυτότητα του υπόπτου είναι γνωστή στις Αρχές. Όσον αφορά στην Κινέτα, η «Καθημερινή» αναφέρει πως δεν έχουν βρεθεί ίχνη εμπρηστικών μηχανισμών, αλλά για τις φωτιές σε αγροτικό δρόμο στη Νέα Μάκρη υπάρχουν υπόνοιες για εμπρησμό από πρόθεση, καθώς μάρτυρες καταγγέλλουν ότι είδαν άτομο να βάζει φωτιά σε δύο διαφορετικά σημεία.

Παράλληλα, πηγές από το Πυροσβεστικό Σώμα αναφέρουν, ότι «είναι νωρίς για να διατυπωθούν ασφαλή συμπεράσματα για το κατά πόσον πρόκειται για οργανωμένο σχέδιο εμπρηστών ή όχι. Άλλωστε, τα πύρινα μέτωπα ήταν πολλά, και σε καμία περίπτωση δεν αποκλείεται να πρόκειται για έναν συνδυασμό παραγόντων».

Πληροφορίες αναφέρουν ότι από τη μέχρι στιγμής έρευνα έχουν βρεθεί υπολείμματα εμπρηστικών μηχανισμών, χωρίς όμως κανείς να είναι σίγουρος ότι από αυτά προήλθαν οι φωτιές. Και αυτό διότι έχει συμβεί και στο παρελθόν η φωτιά να περάσει πάνω από αφημένα αντικείμενα που παραπέμπουν σε εμπρηστικούς μηχανισμούς, τα οποία ωστόσο προϋπήρχαν της εκδήλωσης της πυρκαγιάς.