Ανατροπή σε όλα στα εργασιακά – υποβαθμίζει το θέμα ο Κατρούγκαλος

Η Κυβέρνησης και συγκεκριμένα ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος επιχειρεί να υποβαθμίσει το έγγραφο με το οποίο οι δανειστές προτείνουν ανατροπές στον κατώτατο μισθό, στις αμοιβές εργαζομένων, τις συμβάσεις εργασίας, τις απολύσεις και τις απεργίες.
Με δήλωσή του, ο κ. Κατρούγκαλος υποστηρίζει ότι το επίμαχο έγγραφο των θεσμών δεν απευθύνεται καν στην κυβέρνηση, αλλά είναι ένα υπόμνημα προς την Επιτροπή Ειδικών, η οποία ετοιμάζει το έδαφος για την επίσημη διαπραγμάτευση πάνω στα εργασιακά, που θα γίνει το φθινόπωρο κατά τη δεύτερη αξιολόγηση. Το έγγραφο αποκαλύφθηκε από τον Τύπο της Κυριακής.

Ο υπουργός Εργασίας τονίζει μάλιστα πως η κυβέρνηση δεν θα επιτρέψει να τεθεί τίποτε άλλο στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης πέρα από την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, που έχει προτείνει η ίδια η Αθήνα, και των δύο πάγιων «ιδεοληπτικών» αιτημάτων του ΔΝΤ, που αφορούν τις ομαδικές απολύσεις και τον συνδικαλιστικό νόμο.

«Ως προς όλα τα θέματα που θα συζητηθούν δεν θα δεχθούμε καμιά επιδείνωση της θέσης των εργαζομένων, τίποτα ασύμβατο με το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Μοντέλο», υπογραμμίζει.

Σημειώνει δε ότι ο κείμενο αντανακλά γνωστές θέσεις του ΔΝΤ, τις οποίες η Αθήνα επιδιώκει να «απομονώσει και να εξουδετερώσει» στη διαπραγμάτευση, και κατηγορεί το Ταμείο για «ιδεοληπτική προσήλωση στον πιο ακραίο νεοφιλελευθερισμό».

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Κατρούγκαλος αναφέρει ότι την Τρίτη έχει καλέσει σε συνάντηση τις οργανώσεις των κοινωνικών εταίρων για την διαμόρφωση ενιαίου κοινωνικού μετώπου στα εργασιακά.
«Η Ελλάδα θα επιστρέψει στην κοινωνική Ευρώπη μετά το τέλος της διαπραγμάτευσης, δεν θα απομακρυνθεί περισσότερο από αυτήν», καταλήγει ο υπουργός Εργασίας.

Στο έγγραφο, θεσμοί φέρεται να αναφέρουν ότι ο κατώτατος μισθός παραμένει υψηλότερος σε σύγκριση με άλλες χώρες και προτείνουν εμμέσως την κατάργηση της προϋπηρεσίας ή την αποσύνδεσή της από τις κατώτατες αμοιβές των ανειδίκευτων εργαζομένων.

Παράλληλα, βάζουν στο στόχαστρο 13ο και 14ο μισθό, αναφέροντας ότι από το 2017 ο μισθός πρέπει να αποτελεί ένα μοναδικό ποσό αναφοράς, χωρίς κανένα επίδομα.

Σε ό,τι αφορά τις ομαδικές απολύσεις, οι πιστωτές προτείνουν την αύξηση του ορίου από το 5% στο 10%.

 

Παρά την προσπάθεια πάντως του κ. Κατρούγκαλου να υποβαθμίσει το έγγραφο, η δημοσίευσή του έχει προκαλέσει ανησυχία στα συνδικάτα, τα οποία βλέπουν ότι η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να προχωρήσει σε ανατροπή του υφιστάμενου καθεστώτος και να αλλάξει τα πάντα στο χώρο της εργασίας.

 

Με αυτά τα δεδομένα αναμένεται ένα καυτό, πολιτικά, φθινόπωρο με το ενδεχόμενο πολιτικών εξελίξεων ανοικτό.