Ανατριχίλα! Ήθελαν να μας κάνουν Βενεζουέλα – Το plan B΄ της κυβέρνησης για εθνικό νόμισμα

Ανατριχίλα σε όλους τους Έλληνες προκαλούν οι αποκαλύψεις του Τζέημς Γκάλμπρέιθ για το plan B, που είχε σχεδιάσει η κυβέρνηση Τσίπρα με υπουργό Οικονομικών τον Γιάννη Βαρουφάκη, καθώς φαίνεται ξεκάθαρα ότι αν εφαρμοζόταν η Ελλάδα θα γινόταν η Βενεζουέλα της Ευρώπης!

Όπως αποκαλύπτει στο βιβλίο του ο κ. Γκαλμπρέιθ, γιός του μεγάλου οικονομολόγου που ήταν συντονιστής της Επιτροπής που σχεδίασε το plan B, το σχέδιο περιελάμβανε :

Κήρυξη της χώρας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, νέα δραχμή, επιστράτευση υπαλλήλων και εθνικοποίηση της Τραπέζης της Ελλάδος.

Όπως γράφει στο βιβλίο του, στοιχεία του οποίου αποκαλύπτει Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, ο καθηγητής Γκαλμπρέιθ οι τράπεζες θα έμεναν κλειστές για απροσδιόριστο χρονικό διάστημα, ενώ για την κάλυψη μισθών και συντάξεων θα εκτυπώνονταν υποσχετικές.

Κατά τη διαδικασία μετάβασης στο νέο νόμισμα, υπεύθυνοι για τη δημόσια τάξη, την ασφάλεια και τις προμήθειες θα ήταν οι υπουργοί Aμυνας και Εσωτερικών. Θα ήταν αναγκαίο να υπάρξει έλεγχος και εξοικονόμηση στις προμήθειες καυσίμων, γράφει ο Γκάλμπρεϊθ, ενώ οι υπάλληλοι που στελεχώνουν σημαντικούς δημόσιους οργανισμούς (σχολεία, νοσοκομεία, αστυνομία), θα έπρεπε να επιστρατευθούν.

Το σχέδιο περιελάμβανε ασφαλείς επικοινωνίες, ακόμα και τοποθέτηση κινητών τηλεφώνων σε ψυγεία ξενοδοχείων.

Ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Τέξας δεν κρύβει την απογοήτευσή του για το γεγονός ότι το Σχέδιο δεν εφαρμόστηκε. «Πραγματοποιήθηκε μια συνάντηση υψηλού επιπέδου για το ζήτημα, ο πρωθυπουργός δεν ζήτησε ενημέρωση από μας και η εργασία επί του θέματος τερματίστηκε με την υποβολή ενός εκτενούς υπομνήματος στις αρχές Μαΐου», σημειώνει.

Το σχέδιο μπορεί να μην εφαρμόστηκε, αλλά, όπως αναφέρει στο βιβλίο του ο καθηγητής, θα μπορούσε να εφαρμοστεί στο μέλλον καθώς θεωρεί σίγουρο ότι το ελληνικό πρόγραμμα θα αποτύχει.

Ενδιαφέρουσες είναι οι πληροφορίες που παρουσιάζει ο Γκάλμπρεϊθ για την επικοινωνία της κυβέρνησης με τις ΗΠΑ, καθώς εμφανίζεται ως βασικός δίαυλος της κυβέρνησης με Αμερικανούς αξιωματούχους. «Υπάρχει η αίσθηση εδώ ότι οι ΗΠΑ είναι οι πολυτιμότεροι σύμμαχοι της Ελλάδας λόγω σύγκλισης συμφερόντων και ότι το ΔΝΤ είναι ενδεχομένως ο δεύτερος πολυτιμότερος σύμμαχος εν μέρει λόγω της επιρροής που ασκούν σ’ αυτό η κυβέρνηση των ΗΠΑ και το Κογκρέσο», έγραφε σε e-mail του προς την αναπληρώτρια υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ Σάρα Ράσκιν στις 8 Φεβρουαρίου του 2015.

Στο ίδιο μήνυμα, ο συγγραφέας εμφανιζόταν δυσαρεστημένος από την αποστολή του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών στην Αθήνα, ενώ διαμαρτυρόταν για τη συνεργασία του πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Αθήνα, επικρίνοντάς τον ως «εχθρικό και τελείως εκτός γραμμής σε σχέση με τη δήλωση του προέδρου Ομπάμα».
Το βιβλίο του κ. Γκάλμπρειθ που έχει τίτλο«Καλώς όρισες στη μαρτυρική αρένα», είναι αφιερωμένο στον Γιάννη Βαρουφάκη και τη σύζυγό του Δανάη Στράτου.

Οι αποκαλύψεις του κ. Γκαλμπρέιθ εγείρουν νομικές ευθύνες για την τότε κυβέρνηση οι οποίες θα πρέπει άμεσα να εξετασθούν.

Σημειώνεται ότι πριν από 95 ημέρες η ΝΔ έχει καταθέσει αίτημα για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για την διερεύνηση των συνθηκών κάτω από τις οποίες οδηγηθήκαμε στο μνημόνιο Τσίπρα, αλλά ο Πρόεδρος της Βουλής αρνείται ακόμα και να απαντήσει στο αίτημα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.
.