Ανασχηματισμός Τσίπρα, με πολλές αρνήσεις Υπουργών.Κουρουμπλής,Σκουρλέτης,Παππάς,Φίλης,Σπίρτζης Κατρούγκαλος μέχρι Πολάκης.

Σε δομικό ανασχηματισμό προσανατολίζεται ο Αλ. Τσίπρας,του οποίου τα χαρακτηριστικά περιέγραψε χθες στο συνέδριο,δίνοντας έμφαση-όπως συνέβαινε στα παλαιά κουμμουνιστικά καθεστώτα- και μεγαλύτερη αξία στα ηγετικά κλιμάκια του κόμματος παρά στα Υπουργικά αξιώματα.Μέσα σε γνωστές απροθυμίες Υπουργών να μετακινηθούν από τις θέσεις τους, γεγονός το οποίο επιβεβαίωσαν πολλοί σε συζητήσεις τους στους διαδρόμους του συνεδρίου.Ανάμεσά τους οι Υπουργοί Κουρουμπλής,Σκουρλέτης,Παππάς,Φίλης,Σπίρτζης,Κατρούγκαλος μέχρι Πολάκης, με τον ισχυρισμό ότι θέλουν να ολοκληρώσουν το “έργο τους” στο υπουργικό αξίωμα που βρίσκονται σήμερα.Ωστόσο παράλληλα αυξάνονται οι πιέσεις στο Μαξίμου να αντικατασταθούν οι φθαρμένοι Υπουργοί,οι περισσότεροι από τους παραπάνω και επίσης άλλοι όπως οι κ.κ Παρασκευόπουλος,Αλεξιάδης και Μπαλτάς.
Νέα δυναμική στις συζητήσεις περί ανασχηματισμού της κυβέρνησης μετά την ολοκλήρωση του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ, την προσεχή Κυριακή, έδωσαν σχετικές αναφορές της κυβερνητικής εκπροσώπου, Ολγας Γεροβασίλη. Η ίδια, αν και φρόντισε να πει (Ρ/Σ Real) ότι δεν υπάρχει αυτήν τη στιγμή θέμα ανασχηματισμού, έσπευσε να προσθέσει ότι «κάποια στιγμή θα γίνει ανασχηματισμός» και να υπογραμμίσει ότι αυτό έχει αναγγελθεί από τον ίδιο τον πρωθυπουργό.Ο ίδιος ο κ.Τσίπρας χθες στο συνέδριο παρουσίασε μια νέα θεωρία για την αντικατάσταση ή μετακίνηση σημερινών Υπουργών δίνοντας προτεραιότητα στα υψηλά κομματικά καθήκοντα του ΣΥΡΙΖΑ όταν κοινή πεποίθηση είναι ότι η Κουμουνδούρου έχει παύσει να αποτελεί σοβαρό παράγοντα παραγωγής πολιτικής και έχει τελείως υποβαθμιστεί λ.χ. η θέση του γραμματέα του κόμματος και το πολιτικό γραφείο από το Μαξίμου καθώς το κόμμα είναι απολύτως υποταγμένο στην κυβέρνηση, στο Μαξίμου και έχει χαρακτηριστικό γνώρισμα τον αρχηγισμό στο πρόσωπο του Α.Τσίπρα.Γεγονός το οποίο πρώτοι από όλους έχουν γνωρίσει και βιώσει όλοι Υπουργοί.
Για το κόμμα – κυβέρνηση και ανασχηματισμό
Ο πρωθυπουργός προανήγγειλε ανασχηματισμό της κυβέρνησής του, επιβεβαιώνοντας τις σχετικές πληροφορίες των τελευταίων ημερών, συνέδεσε την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης με μία συμφωνία για την ελάφρυνση του χρέους, δρομολόγησε τη μετατροπή του ΣΥΡΙΖΑ σε ευρύτερη παράταξη της «αριστεράς» μεν, αλλά ουσιαστικά της κεντροαριστεράς. «Οι υπουργικές θέσεις δεν έχουν εκχωρηθεί ούτε παραχωρηθεί σε κανέναν με κριτήρια μονιμότητας» ήταν το μήνυμα του πρωθυπουργού στους υπουργούς του, προαναγγέλλοντας ουσιαστικά ανασχηματισμό.
«Όλοι να κατανοήσουν ότι είναι πιο σημαντικό για ένα μέλος του κόμματος να είναι εκλεγμένο μέλος της Πολιτικής Γραμματείας, δηλαδή της ηγεσίας, παρά να είναι υπουργός» τόνισε.

Το κόμμα πρέπει να ελέγχει τη κυβέρνηση αλλά και τα μέλη του κόμματος το ίδιο το κόμμα και την ηγεσία του.
Δε μπορεί να χαράζεται στρατηγική για τη κυβερνητική πολιτική κάπου έξω από το κόμμα, χωρίς το κόμμα. Όπως και δεν μπορεί να χαράζεται στρατηγική σε ορισμένα υπουργεία αγνοώντας τις επεξεργασίες των αντίστοιχων τμημάτων και των ΕΠΕΚΕ.
Φυσική παρουσία της πολιτικής ηγεσίας και των στελεχών στα όργανα του κόμματος.
Το κόμμα χρειάζεται ένα ενιαίο πολιτικό κέντρο, μια Κεντρική Επιτροπή που θα εκλεγεί στη βάση των πραγματικών αναγκών του κόμματος και μιας πολιτικής Γραμματείας που θα είναι το μοναδικό πολιτικό κέντρο και θα λειτουργεί με αίσθηση ευθύνης και με πολιτική αλληλεγγύη.
Όλοι να κατανοήσουν ότι είναι πιο σημαντικό για ένα μέλος του κόμματος να είναι εκλεγμένο μέλος της ΠΓ, δηλαδή της ηγεσίας, παρά να είναι υπουργός.
Οι υπουργικοί θώκοι δεν έχουν εκχωρηθεί ούτε παραχωρηθεί σε κανέναν με κριτήρια μονιμότητας.
Το κόμμα όχι μόνο να στηρίζει την κυβέρνηση αλλά και να κρίνει την κυβέρνηση.
Να θέσουμε ξανά τις βάσεις για ένα μεγάλο άνοιγμα του κόμματος στον ελληνικό λαό. Και κυρίως στις κοινωνικές ομάδες, τα συμφέροντα των οποίων εκπροσωπούμε.
Δεν θέλουμε απλώς και μόνο ένα μαζικό κόμμα, αλλά ένα μαζικό κόμμα της Αριστεράς. Τη συγκρότηση της μεγάλης παράταξης της Αριστεράς. Όπου τα μέλη και τα στελέχη της δεν θα αντλούν κύρος από το ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ θα αντλεί κύρος από τα μέλη και τα στελέχη του.
Οι εισηγήσεις για αλλαγές στον ανασχηματισμό

Πληροφορίες από το πρωθυπουργικό περιβάλλον αναφέρουν ότι ο κ. Αλ. Τσίπρας έχει γίνει αποδέκτης διαφορετικών εισηγήσεων ως προς τον καταλληλότερο χρόνο για να προχωρήσει σε ανασχηματισμό, ο οποίος, διά της συνεχιζόμενης συζήτησης, τείνει να εξελιχθεί σε αυτοεκπληρούμενη προφητεία. Υπάρχουν εκείνοι που εισηγούνται αμέσως μετά το συνέδριο να γίνουν οι όποιες αλλαγές, καθώς ο κ. Τσίπρας θα έχει εξέλθει με ανανεωμένη την εμπιστοσύνη του κόμματος και ενισχυμένος από τις εσωκομματικές διεργασίες, οπότε δύσκολα θα αμφισβητηθούν οι όποιες αποφάσεις από δυσαρεστημένους είτε γιατί θα απομακρυνθούν από το κυβερνητικό σχήμα είτε γιατί δεν θα επιβεβαιωθούν οι προσδοκίες ένταξής τους σε αυτό. Παράλληλα, ακριβώς λόγω αυτής της ισχύος του, θα μπορέσει πιο εύκολα να προχωρήσει σε πιθανά ανοίγματα προς όμορους πολιτικά χώρους για να σηματοδοτήσει τη στρατηγική διεύρυνσης προκειμένου να καθιερωθεί ο ΣΥΡΙΖΑ ως ο ένας εκ των δύο ισχυρών πόλων του νέου διπολισμού.

Από την άλλη πλευρά, δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι δεν μπορεί να γίνει ανασχηματισμός τώρα, καθώς αμέσως μετά το συνέδριο θα αρχίσει η δεύτερη αξιολόγηση και δεν μπορούν να κληθούν νέοι υπουργοί να αντεπεξέλθουν στις απαιτήσεις της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές. Τυχόν αλλαγές σε κρίσιμα υπουργεία, μάλιστα, θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν και ως αφορμή για καθυστερήσεις στη διαδικασία, τη στιγμή που η κυβέρνηση επιθυμεί να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση τάχιστα, προκειμένου να ακολουθήσει η συζήτηση για το χρέος.

Εκτός, βεβαίως, εάν ο κ. Τσίπρας προχωρήσει σε μικρής κλίμακας ανασχηματισμό, με αλλαγές κυρίως αναπληρωτών ή υφυπουργών που δεν βρίσκονται σε κομβικές για τη διαπραγμάτευση θέσεις. Αλλωστε, συνεργάτες του κ. Τσίπρα αναφέρουν ότι στα κεντρικά υπουργεία θα ήταν μάλλον δύσκολο να γίνουν αυτή τη στιγμή αλλαγές, καθώς η κυβέρνηση δεν διαθέτει «πάγκο», στελέχη, δηλαδή, με κυβερνητική εμπειρία, και για έναν νέο υπουργό θα απαιτείτο διάστημα μερικών μηνών προκειμένου να εξοικειωθεί με το αντικείμενο.