Αναστασιάδης: “Θα ματώσουμε στο γήπεδο, δεν φοβόμαστε την Ιταλία”

Την πίστη του πως η Εθνική Ελλάδας μπορεί να πάρει ένα θετικό αποτέλεσμα κόντρα στην Ιταλία εξέφρασε ο Άγγελος Αναστασιάδης στη συνέντευξη Τύπου για το παιχνίδι του Σαββάτου (8/6, 21.45) .

Ο έμπειρος τεχνικός τόνισε πως όσοι αγωνιστούν θα ματώσουν μέσα στο γήπεδο, υποστήριξε πως σέβεται αλλά δεν φοβάται τους Ιταλούς και αναφορικά με τον κόσμο που θα βρεθεί στο ΟΑΚΑ σημείωσε πως είναι υποχρέωση των Ελλήνων να στηρίζουν την Εθνική ομάδα.

Έχουμε δει τα τελευταία χρόνια πως ήταν δύσκολα για την Εθνική Ελλάδας και τα αποτελέσματα της και μιλάμε για μια αλλαγή φουρνιάς όπως και στην Ιταλία, εσείς πως αντιμετωπίζετε όλη αυτή τη μεταμόρφωση;“Εκείνο που έχει μεγάλη σημασία για εμάς και ήταν το ζητούμενο από τη μέρα που ήρθαμε εδώ ήταν να αλλάξουμε τον τρόπο λειτουργίας όσον αφορά την φιλοσοφία. Να την επαναφέρουμε στο παλιό καθεστώς που ήταν πριν το 2004. Μια ομάδα που θα πιστεύει στον εαυτό της. Θα είναι αγαπημένη, θα προσπαθεί μαζί να καταφέρει πράγματα. Αυτός ήταν ο πρώτος στόχος που είχαμε και εκεί έπεσε το μεγαλύτερο βάρος ώστε ερχόμενη αυτή η νέα γενιά με τους παλιούς να μπει στο συγκεκριμένο πλάνο φιλοσοφίας”.

Ο κ. Μαντσίνι παίζει με ένα συγκεκριμένο σύστημα 4-3-3 πως θα το αντιμετωπίσετε; “Δεν με ενδιαφέρουν οι αντίπαλοι να ξέρετε αλλά τι θα κάνει η δική μου ομάδα. Και αυτό είναι το ζητούμενο. Αν εμείς είμαστε αυτοί που πρέπει να είμαστε, πειθαρχημένοι, και δώσουμε αυτά που μπορούμε και πιστεύω ότι μπορούν να κάνουν οι ποδοσφαιριστές μου, τότε πιστεύω ότι τα πράγματα θα είναι πιο εύκολα απ’ ότι φαίνονται τώρα. Η Ιταλία είναι μια μεγάλη δύναμη, έχει καλούς ποδοσφαιριστές, τη σεβόμαστε. Αλλά εμείς θα παίξουμε το παιχνίδι το δικό μας. Θα δούμε πως θα την αντιμετωπίσουμε ανάλογα με τον τρόπο που θα λειτουργήσει μέσα στο παιχνίδι”.

Είπατε για αλλαγή φιλοσοφίας αυτό έχει να κάνει πέρα από την πειθαρχία και με την ψυχολογία και την αυτοπεποίθηση;“Η προσπάθεια ήταν σε αυτόν τον τομέα. Να πείσουμε τα παιδιά πως άσχετα με το τι πιστεύει ο κόσμος, εμείς έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε πράγματα τα οποία ίσως οι πολλοί δεν πιστεύουν. Και αυτό πιστεύω έχει δώσει μια άλλη σχέση μεταξύ των ποδοσφαιριστών. Ο στόχος ο μεγαλύτερος ήταν όχι εγώ να εμπιστευθώ τα παιδιά, εγώ αν δεν εμπιστευόμουν τα παιδιά δεν θα ήμουν εδώ. Η ομάδα είχε ανάγκη να εμπιστευτούν οι ίδιοι τους εαυτούς τους και να εμπιστευτούν τους συμπαίκτες τους. Και αυτό αρχίζει και υπάρχει και με ικανοποιεί. Είναι μια καλή αναμέτρηση η αυριανή για να αποδείξουμε αυτό το πράγμα”.

Για εσάς τους προπονητές αυτά είναι τα πιο εύκολα ματς σε σχέση με αυτό που ακολουθεί την Τρίτη με την Αρμενία. Έρχεται η Ιταλία, μια μεγάλη ομάδα μετά το 2003 που ήταν η Ισπανία, οπότε δεν χρειάζεστε να δώσετε κίνητρο, υπάρχει από μόνο του. Επίσης από τη στιγμή που η Ιταλία έχει αποκλειστεί από το Μουντιάλ αυτό κάνει πιο δύσκολο το έργο σας; “Είναι καλή η ερώτηση που κάνετε και μου δίνετε την αφορμή να πω το εξής. Η δική μας ομάδα αυτή τη στιγμή έπρεπε να πιστέψει έναν και συγκεκριμένο στόχο ο οποίος είναι να πάμε στα τελικά. Αυτό είναι το πρώτο το πιο βασικό, και αυτό περνάει απ’ όλα όσα είπατε εσείς. Δηλαδή να πιστέψουμε, να κάνουμε και όσα είπα εγώ πριν, με μια προϋπόθεση. Πρέπει να περάσει το μήνυμα στα παιδιά πως δεν είναι το τελευταίο παιχνίδι αυτό που παίζουμε με την Ιταλία και μετά με την Αρμενία. Όλα τα παιχνίδια έχουν τρεις πόντους και σας το είχα πει και τον Μάρτιο πως η πρόκριση θα κριθεί στο τελευταίο παιχνίδι. Όλες οι ομάδες είναι σχεδόν ισοδύναμες, δεν υπάρχουν μεγάλες διαφορές. Είναι θέμα ημέρας. Την τελευταία αγωνιστική θα δούμε αν έχουμε καταφέρει ή όχι να περάσουμε όλα τα μηνύματα.

Το πιο σημαντικό είναι πως θα το παλέψουμε το παιχνίδι αυτό για να το κερδίσουμε. Ο κόσμος που θα έρθει θα δει έντεκα παίκτες που άσχετα με το αποτέλεσμα, θα μπουν στο γήπεδο να ματώσουν. Αυτό είναι το ζητούμενο, το πρωταρχικό και για μένα είναι το 99% αυτό. Τα άλλα όλα δίνεις και παίρνεις, για το αποτέλεσμα αποφασίζει ο Θεός. Εμείς μπορούμε να κάνουμε αυτά που μπορούμε να κάνουμε. Το ίδιο θα προσπαθήσει να κάνει και η Ιταλία. Ελπίζω πως αύριο θα είμαστε εμείς αυτοί που θα είναι χαρούμενοι χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν σέβομαι τον αντίπαλο, προς θεού. Τους σεβόμαστε αλλά δεν τους φοβόμαστε. Αυτό πρέπει να ξεκαθαριστεί από μένα. Πιστεύω ότι δεν το έχω καταφέρει αυτό 100% στα παιδιά ή σε όλους αν θέλετε. Αλλά είμαι ευχαριστημένος αυτό το λίγο διάστημα που είμαι μαζί πως οι περισσότεροι θα είναι εκεί. Όλα όμως εξαρτώνται από εμάς”.

Έχετε ζήσει τα 40 χρόνια του επαγγελματικού ποδοσφαίρου τόσο σε συλλογικό όσο και Εθνικό επίπεδο. Το αυριανό είναι ένα από τα πιο σημαντικά ματς που έχει γίνει εδώ; Την ίδια ώρα όμως η προπώληση των εισιτηρίων είναι στις 12.000 θέλετε να στείλετε ένα μήνυμα στον κόσμο; “Πιστεύω ότι αυτό πρέπει να το κάνετε εσείς. Από εσάς εξαρτάται. Θα ήθελα να ασχολείστε με την εθνική ομάδα περισσότερο. Η Εθνική ομάδα είναι όλων των Ελλήνων. Δεν μπορείς να παρακαλάς τον Έλληνα να έρθει να παρακολουθήσει την Εθνική Ελλάδας. Όπως δεν μπορείς να παρακαλέσεις τον Ιταλό, τον Βραζιλιάνο να παρακολουθήσει την Εθνική του ομάδα.

Εμείς θα κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας για να ευχαριστήσουμε τον κόσμο. Και αν μπορούμε να κάνουμε μια νίκη αύριο. Πιστεύω θα έχει μεγάλη συμμετοχή αν έρθει όσο το δυνατόν περισσότερος κόσμος να παρακολουθήσει το παιχνίδι και να βοηθήσει τα παιδιά αυτά. Είναι υποχρέωση όλων μας. Δεν νομίζω ότι εμείς μπορούμε να ζητήσουμε αυτό το πράγμα, είναι αυτονόητο. Ελπίζω και πιστεύω αυτό το γήπεδο να το γεμίσουμε. Όχι γιατί το ζητήσαμε αλλά γιατί θέλουν να έρθουν και να βοηθήσουν αυτά τα παιδιά”.