Ανασχηματισμός με ανακύκλωση… ΠΑΣΟΚ-ΝΔ -Σε θέσεις-κλειδιά οι «απολύτου εμπιστοσύνης» του Τσίπρα

Ώδινεν όρος και έτεκεν… μυν, το συμπέρασμα του χθεσινού πολυδιαφημισμένου ανασχηματισμού.

Και δη, μυν… Φρανκενστάιν, με τερατώδη χαρακτηριστικά, από την προσπάθεια να «μοιάζει λίγο απ’ όλα», να υπηρετήσει πολλούς στόχους, με αποτέλεσμα… να μην υπηρετείται κανένας!

Γιατί, αν υποτεθεί ότι από τις βασικές επιδιώξεις του κ. Τσίπρα ήταν να δώσει τη γεύση κεντροαριστερού ανοίγματος, την (οικειοθελή, πρόθυμη, σχεδόν παρακλητική…) επιστράτευση των «πράσινων» κυριών Ξενογιαννακοπούλου (στο υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης) και Ζορμπά (υπουργείο Πολιτισμού), ακυρώνει αναφανδόν η τοποθέτηση της διαγραφείσας από τη ΝΔ για… ακροδεξιές απόψεις Κατερίνας Παπακώστα (υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη), που έχει χαρακτηρίσει τους μετανάστες «κατσαρίδες» και τον νυν πρωθυπουργό «της»… «θλιβερό Τσίπρα»!

Πέρα από το «άρωμα γυναίκας» που θέλησε να δώσει ο κ. Τσίπρας στη «νέα» του κυβέρνηση (ο βασικός κορμός της οποίας, όμως, παραμένει ο παλιός σε όλα τα κρίσιμα υπουργεία), έχοντας κατά νου ότι η πλειοψηφία του εκλογικού σώματος είναι… θηλυκού γένους, και την ενεργοποίηση στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ της δικής του «γενιάς» ως ένδειξη ανανέωσης και επανεκκίνησης, ο ανασχηματισμός αποπνέει αμηχανία, εξυπηρέτηση ισορροπιών (αυξάνεται και η αριθμητική συμμετοχή των ΑΝΕΛ στο σχήμα…) και έλλειψη «πάγκου».

Οι δύο (και ίσως μόνες) επιλογές του κ. Τσίπρα που δείχνουν να έγιναν με προσωπικά κριτήρια εμπιστοσύνης και όχι μικροπολιτικές σκέψεις ισορροπιών και εντυπώσεων είναι αυτές δύο συνομηλίκων του πρωθυπουργού, του κ. Μιχάλη Καλογήρου (μέχρι σήμερα επικεφαλής της Γενικής Γραμματείας της κυβέρνησης, στενός συνεργάτης του Νίκου Παππά και της απολύτου εμπιστοσύνης δικηγόρος του πρωθυπουργού) στο κρίσιμο υπουργείο Δικαιοσύνης και του κ. Αλέξη Χαρίτση (μέχρι σήμερα αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης) στο «καυτό» λόγω εκλογικών αναμετρήσεων, πρώτο τη τάξει υπουργείο Εσωτερικών, ως διάδοχος του κ. Σκουρλέτη.

Η… περίπτωση Παπακώστα

Το πιθανότερο είναι αυτός ο ανασχηματισμός να περάσει στην Ιστορία ως… «ο ανασχηματισμός της Παπακώστα»! Όχι μόνο για το «τρελό» της υπουργοποίησης μιας τόσο ακραίας δεξιάς, που τη διέγραψε και το ίδιο της το κόμμα, αλλά τόσο για τη μεθόδευση της «επιστράτευσης» όσο και για την εξευτελιστική σιωπή του «αριστερού» ΣΥΡΙΖΑ, για μια πολιτικό που έχει καθυβρίσει τον Τσίπρα και έχει χαρακτηρίσει ρατσιστικά τους μετανάστες ως «κατσαρίδες»!

Η κυρία Παπακώστα, εν ενεργεία… πρόεδρος του κόμματος «ΝΕΟ», λίγες ώρες πριν από τον ανασχηματισμό συναντήθηκε με τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ και συμφώνησαν στη… συνεργασία των δύο κομμάτων! Έτσι, την υπουργοποίηση Παπακώστα τυπικά τη χρεώνεται ο «συγκυβερνήτης» Καμμένος, το κόμμα του οποίου έτσι ανέβασε τον αριθμό των στελεχών του (έγινε υφυπουργός και η κυρία Χρυσοβελώνη) που μετέχουν στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Ακόμη κι αν υποτεθεί ότι τη «συνεργασία» με την κυρία Παπακώστα την επιδίωξε ο κ. Καμμένος για να δείξει «ενίσχυση» και «ανανέωση» των βυθιζόμενων ΑΝΕΛ, και επέβαλε τη συμμετοχή της στην κυβέρνηση στον κ. Τσίπρα, παραμένει απορίας άξιον (και είναι βέβαιο ότι θα του γυρίσει μπούμερανγκ) γιατί ο πρωθυπουργός δέχθηκε ένα τέτοιο πολιτικό εξευτελισμό, και γιατί ο σκληρός πυρήνας του ΣΥΡΙΖΑ δεν έδειξε κανένα σημάδι αντίδρασης.

Ενδιαφέρον, εξάλλου, θα έχει και η… ποιότητα της συνεργασίας που θα έχει η νέα υπουργός Προστασίας του Πολίτη (κομματική και στενή συνεργάτης του κ. Τσίπρα) κυρία Όλγα Γεροβασίλη με την υφυπουργό της κυρία Κατερίνα Παπακώστα, γνωστή για τις θέσεις της όχι μόνο για τους μετανάστες, αλλά και για τις ιδέες της περί νόμου και τάξης…

Το μυστήριο Τζανακόπουλου

Από το «πάνελ» της απαράδεκτα προκλητικής κυβερνητικής συνέντευξης Τύπου (με συμμετοχή της ηγεσίας ΕΛ.ΑΣ. και ΠΥ), με την οποία επιχειρήθηκε όσο ακόμη το Μάτι μέτραγε νεκρούς η επικοινωνιακή διαχείριση της τραγωδίας (με ψέματα και ισχυρισμούς ότι «όλα έγιναν σωστά…»), τα μεν υπηρεσιακά όργανα των Σωμάτων Ασφαλείας αντικαταστάθηκαν όλα, από τους δε τρεις υπουργούς ο Προστασίας του Πολίτη κ. Τόσκας παραιτήθηκε, ο Εσωτερικών κ. Σκουρλέτης αναβαθμίστηκε (ή υποβαθμίστηκε -οι απόψεις διίστανται) και ο μόνος που παραμένει στη θέση του, ως κυβερνητικός εκπρόσωπος, είναι ο κ. Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Ακόμη και λίγες ώρες πριν από τον ανασχηματισμόυπήρχαν πληροφορίες που ήθελαν τον κ. Τζανακόπουλο να απομακρύνεται ή έστω να αλλάζει πόστο, ώστε να περάσει το μήνυμα ότι όλοι οι κυβερνητικοί πρωταγωνιστές της τραγωδίας με τους 97 νεκρούς στο Μάτι, που προκάλεσε τεράστια ζημιά στην κυβέρνηση, «βγήκαν από το κάδρο».

«Έπαιζε», μάλιστα, ως αντικαταστάτης του κ. Τζανακόπουλου και το όνομα του γραμματέα της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ κ. Κώστα Ζαχαριάδη, από τα δυναμικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και με πολύ καλές επιδόσεις στην επικοινωνία, όπως έχουν αποδείξει οι πολύ συχνές παρουσίες του στα τηλεοπτικά παράθυρα, τις οποίες χαρακτηρίζει η ψυχραιμία και η προσπάθειά του να προβάλλει επιχειρήματα.

Τα περί αντικατάστασης της «φωνής» της κυβέρνησης διακινούνταν ως «ανάγκη» και στην Κουμουνδούρου. Παρά ταύτα, ο κ. Τζανακόπουλος, εξ απορρήτων του κ. Τσίπρα, παρέμεινε αμετακίνητος, ισχυρός, έμπιστος και πολλαπλά χρήσιμος. Προσώρας…

Πώς θα συνεργαστούν Σκουρλέτης – Χαρίτσης

Η τοποθέτηση του «προεδρικού» κ. Αλέξη Χαρίτση στο κρίσιμο και απαιτητικό, ενόψει εκλογικών αναμετρήσεων, υπουργείο Εσωτερικών δημιουργεί προβληματισμούς για την ποιότητα της συνεργασίας και των επιλογών μεταξύ του νέου υπουργού και του προκατόχου του κ. Πάνου Σκουρλέτη, από τη νέα θέση του ως γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ.

Πρόθεση του κ. Τσίπρα, όπως την ξεκαθάρισε και στην προχθεσινή ομιλία του στην ΚΕ του κόμματος, είναι ενόψει εκλογών η προσέγγιση με την Κεντροαριστερά, ιδίως δε σε ό,τι αφορά τις αυτοδιοικητικές εκλογές η προσέγγιση κεντροαριστερών υποψηφίων ανά την χώρα και η υποστήριξή τους, ώστε το βράδυ των εκλογών ο ΣΥΡΙΖΑ να εμφανισθεί ως… νικητής μαζί με τις «άλλες δημοκρατικές δυνάμεις», κάτι που θα είναι εξαιρετικά χρήσιμο επικοινωνιακά για τον κ. Τσίπρα, ιδίως αν οι αυτοδιοικητικές δεν συμπέσουν με τις εθνικές εκλογές…

Ο κ. Σκουρλέτης, όμως, όπως άφησε να διαφανεί και από τις πρώτες του δηλώσεις μετά την εκλογή του ως Γραμματέας του κόμματος, δείχνει αποφασισμένος να προωθήσει την «αριστερή στροφή» του κόμματος, σ’ αντίθεση με την άποψη των «προεδρικών» και την «γεύση» του ανασχηματισμού δια της υπουργοποίησης (κυρίως) της κ. Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου, πρώην… Γραμματέως του ΠΑΣΟΚ!

Υπό αυτό το πρίσμα, και με δεδομένη την εμπιστοσύνη του κ. Τσίπρα στον κ. Χαρίτση, θα έχει ενδιαφέρον η πορεία της συνεργασίας του με τον νέο γραμματέα κ. Σκουρλέτη, ο οποίος εκτιμάται περισσότερο για τις πολύ «τετράγωνες» κομματικές-ιδεολογικές απόψεις του, παρά για τις επιδόσεις του στα τέσσερα υπουργεία από τα οποία έχει περάσει…