Ανασχηματισμός – Εκλογές: Τα τέσσερα «θέλω» του Τσίπρα και οι δυο μεγάλες αλήθειες

Μπορεί ο επικείμενος ανασχηματισμός να είναι «ανασχηματισμός εκπλήξεων» όπως διατείνεται το Μαξίμου ή μήπως θα καταλήξει σε«ανασχηματισμό απελπισίας»;

Παρά τα όσα δραματικά συνέβησαν με τις φονικές πυρκαγιές στο Μάτι στο μέγαρο Μαξίμου επιμένουν ότι η παραίτηση του Ν. Τόσκα δεν φαίνεται να ανατρέπει τους αρχικούς σχεδιασμούς του Αλ. Τσίπρα σχετικά με τον –αναμενόμενο- ανασχηματισμό της κυβέρνησης. Αυτό τουλάχιστον αναφέρουν κυβερνητικά στελέχη που βρίσκονται κοντά στον πρωθυπουργό.

tsipras 1

Προφανώς όμως επιταχύνει τις διαδικασίες του ανασχηματισμού και δυσκολεύει αρκετά τον Αλέξη Τσίπρα που αρχικά ήθελε να συνδέσει τον ανασχηματισμό με την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια.

Κάτι τέτοιο πλέον καθίσταται εξαιρετικά δύσκολο, αφού όπως έχω αρθρογραφήσει σχετικά οι πυρκαγιές στο Μάτι έκαψαν και τις φιέστες της κυβέρνησης.

Μετά τα όσα «αστάθμητα» συνέβησαν ο σχεδιασμός του Αλ. Τσίπρα είναι η πραγματοποίηση των αλλαγών στην κυβέρνηση να γίνει μετά την 21η Αυγούστου, μετά δηλαδή την έξοδο της χώρας απ’ τα μνημόνια.

Πριν ή μετά την 8η Σεπτέμβρη, ημέρα που ο πρωθυπουργός θα είναι στη Θεσσαλονίκη, για τα εγκαίνια της έκθεσης;
Ιδού το ερώτημα;

Επ’ αυτού οι εισηγήσεις στον Αλ. Τσίπρα είναι δύο, όπως επιμένουν έγκυρες πληροφορίες μας:

• Η μία προτείνει ανασχηματισμό πριν την Έκθεση, ώστε να εμφανιστεί ο πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη με ένα νέο κυβερνητικό σχήμα και να δώσει την εικόνα μιας επανεκκίνησης με χρονικό ορίζοντα τις εκλογές του 2019.

• Η άλλη προβάλλει το επιχείρημα ότι θα είναι καλό να πάει στη Θεσσαλονίκη ο πρωθυπουργός, να κάνει τις εξαγγελίες που θα έχει στο μεταξύ αποφασίσει και στη συνέχεια να ανακοινώσει την κυβέρνηση που θα τις υλοποιήσει.

1405041 tsipras2

Ο Αλ. Τσίπρας, ο οποίος αυτονοήτως θα λάβει την τελική απόφαση, μελετά και τις δύο εισηγήσεις. Μέχρι στιγμής δεν έχει αποφασίσει. Ζυγίζει τα υπέρ και τα κατά κάθε πρότασης, δεδομένου μάλιστα ότι η κυβέρνηση που θα ανακοινώσει θα είναι εκ των πραγμάτων εκλογική, είτε ο κ. Τσίπρας επιθυμεί να γίνουν οι εκλογές τον Μάη του 2019, είτε οι εξελίξεις τον οδηγήσουν να τις προκαλέσει εντός του 2018.

Εν ολίγοις η πρόθεση του μεγάρου Μαξίμου είναι να τραβήξει όσο πιο μακριά γίνεται τον χρόνο των εκλογών και όχι να συρθεί σε πρόωρες κάλπες μέσα στο φθινόπωρο του 2018, εξαιτίας των ευθυνών που οδήγησαν στην εκατόμβη νεκρών στην Ανατολική Αττική.

Τούτο γίνεται αντιληπτό και από την άρνηση του πρωθυπουργού να «πάρει κεφάλια» εν θερμώ, παρά την οργή του κόσμου που βίωσε την τραγωδία…

Εδώ πρέπει να σημειώσουμε ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν υιοθέτησε τις σκληρές εισηγήσεις που του έλεγαν πιεστικά να «καθαρίσει» αμέσως όλους τους υπουργούς και τους επιτελείς του κρατικού μηχανισμού που ενεπλάκησαν στις φονικές πυρκαγιές.

Ο Αλέξης Τσίπρας δείχνει αποφασισμένος να ακολουθήσει τη λογική των τμηματικών αποπομπών για να μπορέσει να τις «πουλήσει» επικοινωνιακά.

Μετά την παραίτηση του Νίκου Τόσκα, θα ακολουθήσουν κι άλλες «παραιτήσεις – αποπομπές» και από το χώρο της γενικής γραμματείας πολιτικής προστασίας και από την πυροσβεστική και από την αστυνομία.

Η υιοθέτηση αυτού του μοτίβου απόδοσης πολιτικών ευθυνών (οι ποινικές προς το παρόν αγνοούνται…) ενέχει σοβαρούς κινδύνους για τον ίδιο τον Τσίπρα, αφού οι υπουργοί του συνεχίζουν να τον εκθέτουν καθημερινώς με δηλώσεις και συνεντεύξεις τους στα μέσα ενημέρωσης παρουσιάζοντας την εικόνα μιας κυβέρνησης σε πλήρη αποσύνθεση.

Και δυστυχώς αυτή η εικόνα είναι απολύτως αληθινή, αφού μετά την τραγωδία των πυρκαγιών όλα τα κυβερνητικά στελέχη έχουν μπει στη λογική «ο σώζων εαυτόν σωθήτω».

Μάλιστα αρκετοί εξ αυτών έχουν αρχίσει και «πουλάνε» στον ίδιο τον Τσίπρα δήθεν εκδούλευση, ενώ ταυτόχρονα ετοιμάζουν στο παρασκήνιο το πολιτικό τους μέλλον με ορίζοντα την επομένη των εκλογών, έχοντας στο πίσω μέρος του μυαλού τους μια συντριπτική ήττα!

Όσοι γνωρίζουν καλά το ρεπορτάζ του ΣΥΡΙΖΑ ξέρουν ότι αυτή την περίοδο πίσω από τις κουρτίνες διεξάγονται ζυμώσεις που θυμίζουν καταστάσεις τύπου «Βυζαντινής αυτοκρατορίας των πρώτων χρόνων του 13ου αιώνα».

Και προσέξτε, τον εκθέτουν ανεπανόρθωτα οι ίδιοι άνθρωποι που κατ’ ιδίαν του λένε «είμαστε δίπλα σου και θα σε στηρίξουμε μέχρι το τέλος».

Αυτό όμως που έχει μεγαλύτερη σημασία για το Μαξίμου δεν είναι μόνο ο χρόνος του ανασχηματισμού, αλλά και η ουσία.

Σε κάθε περίπτωση και ανεξάρτητα απ’ το χρόνο πραγματοποίησης του ανασχηματισμού στο μυαλό του πρωθυπουργού σχηματοποιούνται ήδη και πρόσωπα και δομές.

Σε αυτό το timing τα στελέχη το Μαξίμου καίγονται να παρουσιάσουν έναν ανασχηματισμό εκπλήξεων και διεύρυνσης.

Μάλιστα όπως τονίζουν: «Αυτή τη φορά ο Τσίπρας δεν θα υποκύψει σε λογικές ισορροπιών και συσχετισμών. Αντίθετα, θα παρακάμψει μέχρι τώρα δεδομένα και θα βάλει στην κυβέρνηση πρόσωπα εκτός ΣΥΡΙΖΑ, πρόσωπα που θα σηματοδοτούν και διεύρυνση αλλά και άνοιγμα σε κοινωνικές δυνάμεις που επιθυμούν να συμβάλλουν σε ένα νέο –μεταμνημονιακό- ξεκίνημα».

Κάθε άλλο παρά τυχαία ήταν η συνάντηση, για παράδειγμα, του Αλ. Τσίπρα με τους καθηγητές Ζερεφό και Λέκκα.

Σηματοδοτούν το προς τα πού «κοιτάει» ο πρωθυπουργός ενόψει των αλλαγών που θα κάνει.

Επίσης αυτή τη φορά θα αντιμετωπίσει σοβαρά την είσοδο στην κυβέρνηση προσώπων απ’ το χώρο της κεντροαριστεράς.
Προσώπων όπως η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου ή ο Σταύρος Μπένος.

Αλλά η λογική των εκπλήξεων φτάνει μέχρι ακόμα και την πιθανή αξιοποίηση προσώπων απ’ τον κεντροδεξιό χώρο τα οποία λειτουργούν όμως στο πλαίσιο μιας συναινετικής λογικής, όπως ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος!

Μια άλλη –πιθανή- έκπληξη, θα μπορούσε να είναι η μετακίνηση του Πάνου Καμμένου απ’ το υπουργείο Άμυνας σε άλλο, μάλλον παραγωγικό υπουργείο. Κάτι τέτοιο βέβαια θα μπορούσε να γίνει μόνο με τη συναίνεσή του. Πληροφορίες μας πάντως λένε, πως κάτι τέτοιο δεν το αποκλείει και ο ίδιος…

Συμπερασματικά καταλήγουμε στα τέσσερα «θέλω» του Τσίπρα:

1.Θα «καθαρίσει» πολλούς χωρίς να το συζητήσει με κανέναν
2.Θα επιχειρήσει να βάλει πρόσωπα – έκπληξη
3.Θα επιχειρήσει να κάνει το άνοιγμα προς τις δυνάμεις της σοσιαλδημοκρατίας παρά τις διαφωνίες των σκληροπυρηνικών Συριζαίων
4.Θα προστατεύσει ελάχιστους με τη μέθοδο του switching, αλλάζοντας τους απλά υπουργείο…

tsipras mati1532943638 copy

Πάμε τώρα δούμε και δυο μεγάλες αλήθειες που λίγοι τολμούν να παραδεχθούν:

• Το μέγα πρόβλημα είναι ότι μετά τα όσα τραγικά συνέβησαν στο Μάτι, κανείς εξωκοινοβουλευτικός παράγοντας δεν θα θέλει να συμμετάσχει σε μια κυβέρνηση που φέρει στις πλάτες τις τόσο βαριές ευθύνες οι οποίες μάλιστα δεν έχουν εξιχνιαστεί και από τη Δικαιοσύνη. Ξέρετε είναι άλλο πράγμα ποιους θέλει στην κυβέρνηση, κι άλλο πράγμα ποιοι θα δεχθούν!!!

• Είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι ο ανασχηματισμός δύσκολα θα βρει εκπλήξεις που να συνταράξουν τη λαϊκή βάση και είναι πολύ ισχυρό το ενδεχόμενο να μετατραπεί σε ανασχηματισμό απελπισίας, όπου ο κ. Τσίπρας θα αναγκαστεί να συμπληρώσει τις καρέκλες με στελέχη του κομματικού σωλήνα τα οποία βεβαίως θα έδιναν τα πάντα για να γίνουν υπουργοί έστω και για μια ημέρα.