Ανασχηματισμός από την επόμενη εβδομάδα – «Δεν χαλάμε τις διακοπές του κόσμου», λέει το Μαξίμου

Ανασχηματισμός: Εξαιρετικά σύνθετη φαίνεται ότι είναι η λύση της εξίσωσης του ανασχηματισμού, καθώς όπως όλα δείχνουν θα είναι και ο τελευταίος που θα κάνει ο πρωθυπουργός πριν τις εκλογές.

Απομακρύνεται το ενδεχόμενο ανασχηματισμού μέσα στην εβδομάδα, με ανώτατο κυβερνητικό αξιωματούχο να αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «δεν χαλάμε τις διακοπές του κόσμου».

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στο περιθώριο της επίσκεψης του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην Ιθάκη, η εν λόγω κυβερνητική πηγή φάνηκε να «μεταθέτει» τη συζήτηση αυτή για την επόμενη εβδομάδα ή και αργότερα.

Σημείωνε δε, ότι τα επιτόκια είναι χαμηλά, οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας κινούνται ακόμη σε χαμηλότερα επίπεδα από άλλες ευρωπαϊκές χώρες του Νότου αλλά διευκρίνιζε ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει άμεση ανάγκη για έξοδο στις αγορές.

Απαντώντας, μάλιστα, σε σχετικό ερώτημα, εκτίμησε ότι θα υπάρξει ταξίδι του πρωθυπουργού στη Μόσχα.

Είναι φανερό πως ο Αλέξης Τσίπρας θέλει χρόνο να μελετήσει προσεκτικά τις κινήσεις του και να μην πάρει αποφάσεις που ίσως οδηγήσουν σε κακά εκλογικά αποτελέσματα.

 DSF58422 copy

Ποιοι μετακινούνται και ποιοι μένουν σταθεροί – Όλα τα σενάρια

Πρόθεση του Αλέξη Τσίπρα είναι πέρα από το φρεσκάρισμα της κυβέρνησης να αναδιοργανωθεί και ο ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να ανταπεξέλθει στις τρεις εκλογικές αναμετρήσεις του 2019. Γι’ αυτό το λόγο ο πρωθυπουργός έχει προτείνει στον υπουργό Εσωτερικών, Πάνο Σκουρλέτη να μετακινηθεί στην Κουμουνδούρου και να αναλάβει τη θέση του Γραμματέα του κόμματος. Σύμφωνα με πληροφορίες του CNN Greece ο κ. Σκουρλέτης δεν εμφανίζεται θετικός σε αυτή την προοπτική και δεν αποκλείεται να ακολουθήσει το δρόμο που χάραξε ο Νίκος Φίλης όταν του έγινε αντίστοιχη πρόταση.

Από την τελική κατάληξη της «υπόθεσης Σκουρλέτη» θα εξαρτηθούν και οι υπόλοιπες θέσεις στο υπουργικό συμβούλιο. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν αρκετά σενάρια, το πιθανότερο όμως είναι ότι ο ανασχηματισμός θα αφορά περισσότερο ανακατατάξεις προσώπων παρά είσοδο νέων στελεχών. Οι περισσότεροι από όσους θα μπουν στο υπουργικό συμβούλιο θα είναι νέοι σε ηλικία, προερχόμενοι από το κόμμα και θα πάρουν κυρίως θέσεις υφυπουργών. Επιπλέον, σίγουρα ένας από τους νέους υπουργούς θα είναι πρόσωπο που έχει συνδεθεί στο παρελθόν με τον χώρο του ΠΑΣΟΚ (πιθανότερη η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου). Άλλωστε, όπως φάνηκε και από τις χθεσινές τοποθετήσεις των Δραγασάκη και Παππά, η διαμόρφωση της μεταμνημονιακής ατζέντας περνά μέσα από το δίπολο «συντήρηση-προοδευτισμός» και το άνοιγμα στην κεντροαριστερά. Επιπλέον, δεν αποκλείεται η υπουργοποίηση προσώπου από τον χώρο του Ποταμιού (όχι κάποιο στέλεχος αλλά πρόσωπο ευρύτερης αποδοχής) ως ένα άνοιγμα για πιθανή στήριξη της κυβέρνησης στην ψηφοφορία για την επικύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών.

Ο πρωθυπουργός επεξεργάζεται αρκετά σενάρια για το νέο υπουργικό. Ένα από αυτά θέλει αλλαγή του κυβερνητικού εκπροσώπου και μετάθεση του Δημήτρη Τζανακόπουλου είτε σε άλλο υπουργείο είτε στην Κουμουνδούρου, σε περίπτωση άρνησης του Σκουρλέτη. Παρά το γεγονός ότι ο Δημήτρης Τζανακόπουλος θεωρείται επιτυχημένος, πολλοί πιστεύουν ότι σε μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδο, χρειάζεται αλλαγή στο «πρόσωπο της κυβέρνησης». Ήδη για τη θέση «παίζει» το όνομα του Νίκου Παππά ο οποίος ετοιμάζεται να επιστρέψει για τα καλά στο Μέγαρο Μαξίμου. Άλλο σενάριο θέλει τον Κ. Ζαχαριάδη να αναλαμβάνει τη θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου με τον Ν. Παππά να μετακινείται στο υπουργείο Εσωτερικών, προκειμένου να έχει την ευθύνη για τη διεξαγωγή των εκλογών. Παράλληλα, δεν πρέπει να αποκλειστεί η αλλαγή στο υπουργείο Εσωτερικών να συνεπάγεται και με “ψαλίδισμα” της απλής αναλογικής στις αυτοδιοικητικές εκλογές και εισαγωγή του πλαφόν του 3% για την εκλογή στα δημοτικά συμβούλια.

Βέβαιη πρέπει να θεωρείται η επάνοδος του Νίκου Φίλη, αυτή τη φορά, μάλλον στο υπουργείο Πολιτισμού. Επιπλέον, ο Παύλος Πολάκης αναμένεται να μεταφερθεί στο υπουργείο Γεωργικής Ανάπτυξης ενώ το πιθανότερο είναι να υπάρξει μετακίνηση και του Σταύρου Κοντονή από το υπουργείο Δικαιοσύνης. Σημειώνεται ότι πρόθεση του πρωθυπουργού είναι να υπουργοποιηθούν και ορισμένα νέα σε ηλικία στελέχη, με τα ονόματα των Γ. Μπουρνού, Κ. Ζαχαριάδη, Ρ. Σβίγκου και Χ. Στάικου να εξετάζονται.

Όπως σημειώνει, πάντως, έμπειρο κομματικό στέλεχος στο CNN Greece, ο Αλέξης Τσίπρας μέσα από το νέο υπουργικό συμβούλιο θα δώσει το στίγμα του και για τη σύνθεση της επόμενης Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και για την πολιτική που θα ακολουθήσει ο ΣΥΡΙΖΑ την επόμενη των εκλογών, ανεξαρτήτως αποτελέσματος.