Αμετανόητος ο Α.Τσίπρας θέλει τώρα να εκβιάσει την Ευρώπη με πρόωρες εκλογές στην Ελλάδα. Είχε προηγηθεί ο Ε.Τσακαλώτος.

Τσίπρας στην ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ: Η αποτυχία των διαπραγματεύσεων μπορεί να οδηγήσει σε εκλογές αλλά θα καταστραφεί η οικονομία και θα έρθει 4ο μνημόνιο, όπως επιθυμεί η ΝΔ. Η κοινωνία είναι απογοητευμένη, όχι επειδή υπήρχαν άλλες επιλογές, αλλά επειδή υπήρχε η ελπίδα για πιο γρήγορη ανάκαμψη της οικονομίας.

Για πρώτη φορά άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών ο Πρωθυπουργός, όπως είχε κάνει πριν μέρες ο Υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος σε μεγάλη ξένη εφημερίδα. Και οι δύο χρησιμοποίησαν αισιόδοξες προοπτικές για την χώρα και την οικονομία, αλλά δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο να υπάρξουν αγεφύρωτες διαφορές, με τους θεσμούς και τις Βρυξέλλες, γεγονός το οποίο – όπως υπογράμμισαν και οι δύο – θα οδηγήσει αναπόφευκτα σε πρόωρες εκλογές στην Ελλάδα. Απειλεί που δεν φαίνεται να πιάνει ιδιαίτερα και να συγκινεί στο εξωτερικό, όταν τον επόμενο χρόνο υπάρχουν εθνικές εκλογές σε μια σειρά από χώρες της Ευρώπης, όπως στην Ολλανδία, στη Γαλλία και στην Γερμανία, μαζί με το κρίσιμο δημοψήφισμα του Δεκεμβρίου στην Ιταλία.

«Η αποτυχία των διαπραγματεύσεων μπορεί να οδηγήσει σε εκλογές αλλά θα καταστραφεί η οικονομία και θα έρθει 4ο μνημόνιο, όπως επιθυμεί η ΝΔ» ανέφερε ο Πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του κατά την συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος, το μεσημέρι της Τετάρτης, στην Αίθουσα Γερουσίας της Βουλής.

Κατέληξε εξηγώντας στους βουλευτές ότι η κοινωνία είναι απογοητευμένη, όχι επειδή υπήρχαν άλλες επιλογές, αλλά επειδή υπήρχε η ελπίδα για πιο γρήγορη ανάκαμψη της οικονομίας.

Όλα αυτά καθώς ένα δραματικό παρασκήνιο εξελίσσεται γύρω από το ελληνικό ζήτημα και τη ρύθμιση του χρέους, με όλους τους εμπλεκόμενους διεθνείς παίκτες να επιδίδονται σε ανελέητες συγκρούσεις και «χτυπήματα», διατηρώντας σοβαρές διαφωνίες για τις τελικές αποφάσεις και την ελληνική κυβέρνηση να παρακολουθεί προσπαθώντας να διατηρήσει κόκκινες γραμμές και βάζοντας εμμέσως στο τραπέζι ακόμη και το ενδεχόμενο των εκλογών.

Με τους δανειστές και εταίρους να μην μπορούν να καταλήξουν σε κοινή γραμμή για το ελληνικό ζήτημα, αρχίζει να φαίνεται ότι θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να κλείσει η αξιολόγηση και να ληφθούν αποφάσεις για το χρέος μέσα στα χρονοδιαγράμματα και έως το Εurogroup της 5ης Δεκεμβρίου, παρά την προσδοκία και την αισιοδοξία που εξέφρασε ο πρωθυπουργός στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.

Το πρόβλημα της κυβέρνησης μέσα σε αυτές τις συνθήκες είναι τεράστιο. Όσο δεν φαίνεται να καταλήγουν οι δανειστές και εταίροι σε μία συμφωνία, η εκκρεμότητα παραμένει, η αξιολόγηση καθυστερεί και ο οδικός χάρτης που περιμένει η Αθήνα για την έξοδο από την κρίση δεν μπορεί να διαμορφωθεί. Ο Πρωθυπουργός εξέφρασε μεν την εκτίμηση ότι οι διαφορές μπορούν να γεφυρωθούν, αλλά επανέλαβε την ανυποχώρητη στάση της κυβέρνησης ιδίως στα εργασιακά. Η κυβέρνηση διαμηνύει επίσης, ότι δεν μπορεί να υπάρξει καμία συμφωνία, εφόσον αυτή περιλαμβάνει νέα μέτρα.

Όλα αυτά πρακτικά σημαίνουν ότι στο Μαξίμου αρχίζουν να εξετάζουν σοβαρά μια εναλλακτική διέξοδο στην περίπτωση που η συμφωνία η οποία θα προσφερθεί στην Αθήνα – εάν και εφόσον τελικά διαμορφωθεί από μέρους των δανειστών – δεν είναι διαχειρίσιμη κοινωνικά και πολιτικά και θεωρηθεί εξαιρετικά επώδυνη.

Και βέβαια με την Ευρώπη να βρίσκεται στη δίνη εκλογών και δημοψηφισμάτων κανείς δεν θέλει, πιστεύει η ελληνική κυβέρνηση, ένα ακόμα μέτωπο στην Ελλάδα και προσπαθεί να πάρει την πολιτική απόφαση στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου.

Στην Πολιτική γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ το απόγευμα της Τετάρτης ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και η υπουργός Εργασίας κυρία Εφη Αχτσιόγλου ενημέρωσαν για την πορεία της διαπραγμάτευσης παρουσιάζοντας τρία σενάρια, το καλό, το μέτριο και το κακό. Οι δύο υπουργοί έδωσαν αυξημένες πιθανότητες στο καλό σενάριο αλλά ο υπουργός Οικονομικών όταν όταν ρωτήθηκε αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα προκηρύξει εκλογές απάντησε ότι «δεν βλέπω ο ΣΥΡΙΖΑ να πηγαίνει σε εκλογές το 2017, εκτός και αν βγει το χειρότερο σενάριο για το χρέος και την ανάκαμψη»!

Όλα λοιπόν ανοιχτά για τον ΣΥΡΙΖΑ που ξορκίζει μεν τις εκλογές αλλά προετοιμάζει τους βουλευτές του για αυτές, προκειμένου – όπως πιστεύει – ότι θα μπορέσει να εκβιάσει την ολοκλήρωση της δεύτερης διαπραγμάτευσης με τις Βρυξέλλες και την Γερμανία που καθυστερεί επί πολλούς μήνες.