Αμερικανικό τσουνάμι σαρώνει τις διεθνείς αγορές μετοχών

Το φάντασμα του πληθωρισμού έχει στοιχειώσει για τα καλά τις διεθνείς αγορές. Με τους επενδυτές να αντιδρούν με τρόμο μπροστά στην προοπτική απότομης αύξησης των επιτοκίων από τη Federal Reserve στις ΗΠΑ και άλλες μεγάλες κεντρικές τράπεζες του πλανήτη, οι βασικοί δείκτες σε Wall Street, Ευρώπη και Ασία έχουν εισέλθει ήδη σε φάση διόρθωσης για πρώτη φορά εδώ και δύο χρόνια. Αυτό σημαίνει ότι βρίσκονται ήδη τουλάχιστον 10% χαμηλότερα από το εφετινό ζενίθ στο οποίο είχαν σκαρφαλώσει στα μέσα με τέλη Ιανουαρίου.

Μετά τη νέα βουτιά του Dow Jones κατά περισσότερο από 1.000 μονάδες ή 4% αργά το βράδυ της Πέμπτης, σήμερα από νωρίς το πρωί το αμερικανικό τσουνάμι σαρώνει και τις ασιατικές αγορές. Στις 7:45 ώρα Ελλάδος ο δείκτης Nikkei 225 στο Χρηματιστήριο του Τόκιο υποχωρούσε περισσότερο από 3%, ενώ ακόμη πιο μαζικές ήταν οι ρευστοποιήσεις στις κινεζικές αγορές, με τον Σύνθετο Δείκτη στη Σαγκάη να κάνει “βουτιά” 4,8% και τον Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ να ακολουθεί με απώλειες 3,8%. Νωρίτερα και ο Hang Seng κατέγραφε πτώση μεγαλύτερη του 4%.

Σημειώνεται ότι οι μετοχές της κυρίως Κίνας είχαν ήδη δει την αξία τους να συρρικνώνεται κατά περισσότερο από 828 δισ. δολάρια την τελευταία εβδομάδα, ενώ για την αγορά του Χονγκ Κονγκ οι απώλειες υπερβαίνουν τα 475 δισ. δολάρια.

Αναλυτές εκτιμούσαν ότι και οι ευρωπαϊκές αγορές θα ανοίξουν στο κόκκινο, χωρίς πάντως να μπορεί κανείς με βεβαιότητα να πει πως θα εξελιχθεί η ημέρα. Το κύριο χαρακτηριστικό των αγορών τις τελευταίες ημέρες είναι η έντονη μεταβλητότητα, με τους δείκτες να θυμίζουν συχνά τρενάκι του τρόμου.

naftemporiki.gr

SHARE