Αλβανία: Συμφωνία Ράμα-Μπάσα για άρση του πολιτικού αδιεξόδου

Mετά  στα Σκόπια,  ΗΠΑ και  Ε.Ε. παρεμβαίνουν στην Αλβανία  για  νέα Κυβέρνηση, με θύμα τον εθνικιστή-« σοσιαλιστή» Εντι  Ράμα.

Καλές εξελίξεις  για την Ελλάδα   στις γειτονικές  χώρες  Αλβανία και Σκόπια, φέουδα φαύλων και εθνικιστών  πρωθυπουργών, μεγάλων εχθρών της Ελλάδος. Ο έτερος εθνικιστής και δημαγωγός  Πρωθυπουργός  της Αλβανίας, μετά τον όμοιό του   Γκρουέφσκι  των Σκοπίων, βλέπει να  έρχεται η περίοδος της εξόδου  τους από την εξουσία. Με κοινό χαρακτηριστικό της  αποτυχίας  τους, τις μεγάλες   διαδηλώσεις εναντίον τους, την  μεγάλη πολιτική τους  φθορά και  τον αναγκαστικό συμβιβασμό  με την αντιπολίτευση(όπως ήδη αναλύσαμε θες για τα Σκόπια). Με κοινή την πίεση από παράγοντες των ΗΠΑ, της  Ε.Ε. και της Γερμανίας  ειδικότερα  για σταθερότητα και ειρήνη στην περιοχή και δημοκρατία στις  δύο χώρες.

Έτσι,  σε συμφωνία για την άρση του πολιτικού αδιεξόδου, στο οποίο έχει εγκλωβιστεί η Αλβανία από τις αρχές του χρόνου, κατέληξαν, σήμερα, στα Τίρανα, κυβέρνηση και αντιπολίτευση.

Ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα και ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος Λουλζίμ Μπάσα εμφανίστηκαν μαζί ενώπιον των δημοσιογράφων και ανήγγειλαν την εξεύρεση κοινής φόρμουλας για τη διαδικασία διενέργειας των εκλογών, που είναι προγραμματισμένες να γίνουν στις 18 Ιουνίου και πιθανότατα πλέον θα μετατεθούν.

Οι δυο ηγέτες δεν αποκάλυψαν λεπτομέρειες της μεταξύ τους συμφωνίας, λέγοντας πως αυτές θα γίνουν γνωστές τις επόμενες ώρες.

Πληροφορίες όμως που διέρρευσαν στα ΜΜΕ των Τιράνων αναφέρουν ότι η συμφωνία έγινε στην βάση της πρότασης του Γερμανού ευρωβουλευτή Μακ Άλιστερ, που είχε επιχειρήσει, ανεπιτυχώς, το προηγούμενο διάστημα να μεσολαβήσει προς εκτόνωση της κατάστασης.

Χρειάστηκε να μεταβεί, τη Δευτέρα, στα Τίρανα, ο βοηθός αναπληρωτής ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Χόιτ Γι για να φέρει στο τραπέζι των συζητήσεων κυβέρνηση και αντιπολίτευση και να πείσει τις δυο πλευρές να συμφωνήσουν.

Στο πακέτο Μακ Άλιστερ προβλέπεται μετάθεση των εκλογών για ένα μικρο διάστημα, συγκρότηση κυβέρνησης με υπηρεσιακούς υπουργούς στα “ευαίσθητα” χαρτοφυλάκια, έναν αντιπρόεδρο κοινής επιλογής και πάντως όχι την παραίτηση του κ. Ράμα που ζητούσε μετ’ επιτάσεως η αντιπολίτευση.
Εφόσον η συμφωνία εφαρμοστεί, τα κόμματα της αντιπολίτευσης αναμένεται να άρουν την απόφασή τους για αποχή από τις εκλογές και να αποκατασταθεί η πολιτική ομαλότητα.