Αλλεπάλληλες συναντήσεις και 3 εναλλακτικές προτάσεις για όνομα

Ραγδαίες εξελίξεις σε ό,τι αφορά το Σκοπιανό αναμένονται τις επόμενες ημέρες, καθώς στο επίκεντρο του πολιτικού ενδιαφέροντος βρίσκεται η πρόθεση όλων των εμπλεκόμενων πλευρών να βρεθεί μια ουσιαστική λύση στο θέμα της ονομασίας, έπειτα από 25 χρόνια διαμάχης.

Αύριο συναντάται με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, αρμόδιο για τις σχέσεις με την Ε.Ε., Μπουζάρ Οσμάνι ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, ο οποίος θα παραθέσει γεύμα εργασίας. Στη συνάντηση θα τεθούν επί τάπητος και ευρωπαϊκά θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος.

Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ θα έχει επίσης συνάντηση με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Κατρούγκαλο.

Στις 19 του μήνα αναμένεται να πραγματοποιηθεί στη Νέα Υόρκη συνάντηση του διαμεσολαβητή των Ηνωμένων Εθνών για το θέμα του ονόματος Μάθιου Νίμιτς με τους διαπραγματευτές της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ, Αδαμάντιο Βασιλάκη και Βάσκο Ναουμόφσκι.

Ο Μάθιου Νίμιτς, μετά τη συνάντηση της 12ης Δεκεμβρίου, είχε μιλήσει για βελτίωση του κλίματος και είχε εκφράσει την αισιοδοξία του για αίσια έκβαση των διαπραγματεύσεων εντός του 2018, αρκεί, όπως είχε πει, να υπάρχει η απαιτούμενη πολιτική βούληση και από τις δύο πλευρές.

Ο διαμεσολαβητής του Μάθιου Νίμιτς, αναμένεται να ρίξει στο τραπέζι των συνομιλιών τις επόμενες ημέρες, τρεις εναλλακτικές προτάσεις για την ονομασία της ΠΓΔΜ: «Βόρεια Μακεδονία», «Άνω Μακεδονία» και «Nova Macedonia». Ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης, μιλώντας χθες στο κανάλι «Ε», υποστήριξε ότι «η ονομασία, το πώς θα λέγονται τα Σκόπια, έχει αποφασιστεί» και θα ονομάζονται, όπως είπε, «Νova Makedonija».

Η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ εμφανίζεται τον τελευταίο καιρό έτοιμη να προβεί σε υποχωρήσεις, αφήνοντας πίσω τις προκλήσεις των περασμένων ετών. Μία σημαντική ένδειξη, πέρα από τις δηλώσεις του πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ, είναι και οι δηλώσεις της υπουργού Άμυνας, Ραντμίλα Σεκερίνσκα, η οποία όταν ρωτήθηκε σε συνέντευξη για τις εδαφικές βλέψεις που μπορεί να έχουν τα Σκόπια έναντι της Ελλάδας είπε ότι «κανείς στην ΠΓΔΜ δεν έχει εδαφικές βλέψεις, κυριολεκτικά κανείς. Είναι για γέλια. Μόνο σαν τουρίστες μπορεί να καταλάβουμε την Ελλάδα όταν ξεχυθούμε στις ελληνικές παραλίες».

Στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων αναφέρθηκε η βουλευτής της Ν.Δ. Ντόρα Μπακογιάννη, υποστηρίζοντας με δηλώσεις της χθες στον ΣΚΑΪ ότι η κυβέρνηση διαπραγματεύεται για την ονομασία της ΠΓΔΜ «εν κρυπτώ» και χωρίς να ενημερώνει την αντιπολίτευση διότι προσπαθεί να κρύψει την απουσία κοινής θέσης ανάμεσα και τον Πάνο Καμμένο.
Η πρώην υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε τη βεβαιότητα πως ο αρχηγός των Ανεξάρτητων Ελλήνων δεν θα διακινδυνεύσει βέτο για το όνομα, καθώς «η καρέκλα της εξουσίας είναι πολύ γλυκιά» και θα είναι «πολύ δύσκολο να την ξαναδεί». Ο κ. Καμμένος «τρώει τις κόκκινες γραμμές του όπως το ψωμί του κάθε μέρα», είπε ειρωνικά.

Επισήμανε ωστόσο πως ο ενδοκυβερνητικός διχασμός για το ονοματολογικό έχει βλάψει τη διαπραγματευτική εικόνα της Ελλάδας στο εξωτερικό, διότι εκεί δεν γνωρίζουν το ποιόν του υπουργού Άμυνας και ο λόγος του, με δεδομένο το αξίωμά του, έχει μεγαλύτερη βαρύτητα.

«Το πρόβλημα είναι ότι επί έναν μήνα η κυβέρνηση έδινε δύο διαφορετικά μηνύματα», είπε η κα Μπακογιάννη, προσθέτοντας ότι κατά τη θητεία της στο ΥΠΕΞ φρόντιζε να ενημερώνει τακτικά τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης για τα ζητήματα της διαπραγμάτευσης με τα Σκόπια που δεν μπορούσαν να συζητηθούν δημοσίως.

Η κα Μπακογιάννη σημείωσε ότι υπό τις παρούσες συνθήκες, με τις παραχωρήσεις που έχει κάνει η νυν κυβέρνηση της ΠΓΔΜ, μπορεί να υπάρχει παράθυρο για επίλυση του ονοματολογικού. Υπογράμμισε πάντως πως η κυβέρνηση θα υποπέσει σε «ολέθριο λάθος» εάν η δεν επιδιώξει ολική λύση με τα Σκόπια, δηλαδή ταυτόχρονη διευθέτηση του ονόματος και των υπόλοιπων φαινομένων αλυτρωτισμού.

Όσον αφορά τη θέση της Ν.Δ., η κα Μπακογιάννη επανέλαβε πως η αξιωματική αντιπολίτευση θα τοποθετηθεί μόνο αφού μελετήσει το σύνολο της κοινής κυβερνητικής θέσης, όταν αυτή διατυπωθεί.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, το Σάββατο, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξει συμφωνία έως τη σύνοδο του NATO, που είναι προγραμματισμένη για τον Ιούλιο. Ο κ. Τζανακόπουλος απέφυγε να δεσμευτεί εάν θα συγκληθεί συμβούλιο πολιτικών αρχηγών, ωστόσο ανέφερε πως όλες οι παρατάξεις πρέπει να επιδείξουν υπεύθυνη στάση.

SHARE