Αλέξης Τσίπρας: Είμαστε απέναντι στο «τέρας» του εθνικισμού και της μισαλλοδοξίας

«ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΜΕ ΣΤΟΥΣ ΑΠΑΤΕΩΝΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΝΑ ΓΥΡΙΣΟΥΝ ΠΙΣΩ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ» – «Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΩΝ ΠΡΕΣΠΩΝ ΚΛΕΙΝΕΙ ΟΡΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΑΜΕΤΑΚΛΗΤΑ ΤΗΝ ΠΟΡΤΑ ΣΤΟΥΣ ΠΑΤΡΙΔΟΚΑΠΗΛΟΥΣ»

Μήνυμα κατά του εθνικισμού, της πατριδοκαπηλίας και όσων καλλιεργούν το εθνικό μίσος έστειλε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, το βράδυ της Παρασκευής (14/12/2018) από τη Θεσσαλονίκη, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο Αλεξάνδρειο Αθλητικό Μέλαθρο με θέμα ««Ναι στη Μακεδονία της Δημοκρατίας και της Αλληλεγγύης – Όχι στο μίσος και τον εθνικισμό».

«Η Θεσσαλονίκη και η παρουσία σας σήμερα εδώ στο Αλεξάνδρειο δίνει απάντηση», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας ξεκινώντας την ομιλία του στο Αλεξάνδρειο Αθλητικό Μέλαθρο.

«Είναι μήνυμα», σημείωσε, «απέναντι σε όλους που προσπάθησαν να μας πείσουν ότι αυτή η πόλη είναι βυθισμένη στο μίσος και στο σκοτάδι. Όμως η παρουσία σας δίνει το μήνυμα της αντίστασης, της δημοκρατίας, ελευθερίας. Γιατί σε αυτόν τον τόπο δεν πέρασε ποτέ ο εθνικισμός και η πατριδοκαπηλεία».

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι η Θεσσαλονίκη της αρμονικής συνύπαρξης διαφορετικών πολιτισμών και παραδόσεων, της βαριάς ιστορίας και των μεγάλων δημοκρατικών αγώνων, «δεν είναι η πόλη της ακροδεξιάς και του μίσους.”Δε θα την αφήσουμε να γίνει η πόλη της ακροδεξιάς και του μίσους. Γιατί η Θεσσαλονίκη, η Μακεδονία, η Ελλάδα δε θα γυρίσει πίσω», υπογράμμισε.

Είπε ότι «η Θεσσαλονίκη δίνει σήμερα απάντηση στο σκοτάδι, στο μίσος, στον εθνικισμό και στην πατριδοκαπηλία” και ότι “ο δημοκρατικός λαός της Μακεδονίας στέλνει σήμερα μήνυμα αντίστασης, ελευθερίας, δημοκρατίας».

«Ως εδώ», τόνισε. «Δε θα επιτρέψουμε στους απατεώνες της πολιτικής που λεηλάτησαν τη πατρίδα μας και την έριξαν στα βράχια της χρεοκοπίας, να ντύνονται σήμερα με χλαμίδες και περικεφαλαίες και να παριστάνουν τους υπερπατριώτες, χέρι χέρι με τους νεοναζί της Χρυσής Αυγής», είπε.

«Δε θα επιτρέψουμε άλλο στους κληρονόμους, στους πολιτικούς γόνους και στους χορηγούμενους της Siemens και της Novartis, να παριστάνουν του υπερπατριώτες και να αποκαλούν την Αριστερά, τη δημοκρατική παράταξη των μεγάλων αγώνων, τους προοδευτικούς και δημοκρατικούς πολίτες προδότες και μειοδότες», πρόσθεσε.

Η Ελλάδα γίνεται ηγέτιδα δύναμη στα Βαλκάνια και την ανατολική Μεσόγειο, ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Για τη Συμφωνία των Πρεσπών

Αναφερόμενος στη Συμφωνία των Πρεσπών, ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε πως «βάζει τέλος στην παραχάραξη της Ιστορίας μας».

«Η Συμφωνία των Πρεσπών κλείνει οριστικά και αμετάκλητα την προσβλητική οικειοποίηση της Αρχαίας Ελληνικής Μακεδονίας και την παραδοξολογία του αλυτρωτισμού από την πΓΔΜ. Κλείνει το παράθυρο που άνοιξε η εθνικά ανεύθυνη στάση των προηγούμενων κυβερνήσεων», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Τα κυριότερα σημεία της ομιλίας του Αλέξη Τσίπρα

– Δεν επιτρέπουμε στους απατεώνες της πολιτικής που λεηλάτησαν τη πατρίδα μας και την έριξαν στα βράχια της χρεοκοπίας, να ντύνονται σήμερα με χλαμύδες και περικεφαλαίες και να παριστάνουν τους υπερπατριώτες, χέρι-χέρι με τους νεοναζί της Χρυσής Αυγής.

– Η χώρα ζει τους πρώτους μήνες της απελευθέρωσής της από τα δεσμά της λιτότητας και των μνημονίων. Αναπνέουμε πιο ελεύθερα, χαράζουμε τον δικό μας δρόμο προς τη δίκαιη ανάπτυξη, χτίζουμε βήμα-βήμα, με σύνεση και αποφασιστικότητα, μια δημοκρατική πατρίδα.

– Δεν εγκαταλείψαμε τη μάχη στα δύσκολα. Δεν παραδοθήκαμε αμαχητί στις επιταγές τεχνοκρατών, δανειστών και μεγάλων συμφερόντων. Αποδείξαμε ότι η έξοδος από τα μνημόνια είναι μια μακρά πορεία παρεμβάσεων, ακόμα και μέσα στο πιο ασφυκτικό πλαίσιο. Ανοίξαμε δρόμους και συνεχίζουμε.

– Ανοίξαμε τις ντουλάπες με τους σκελετούς του παλιού πολιτικού συστήματος. Είναι πλέον στο φως το πάρτι στην Υγεία, οι μίζες μεγαλοστελεχών του φαρμάκου προς πολιτικούς, οι διαδρομές του χρήματος από τράπεζες, ΜΜΕ και κόμματα, ο κρυμμένος πλούτος των φοροφυγάδων στην Ελβετία.

– Οι δεσμεύσεις που αναλάβαμε στη ΔΕΘ τηρήθηκαν στο ακέραιο. Έχουν ήδη νομοθετηθεί: Μείωση ΕΝΦΙΑ & ασφαλιστικών εισφορών για ελεύθερους επαγγελματίες, πρόσληψη 3.200 εργαζομένων για το «Βοήθεια στο Σπίτι», μείωση της φορολογίας επιχειρήσεων κατά 1% κάτ’ έτος για την επόμενη 4ετία.

– Τις πρώτες 100 μέρες της μεταμνημονιακής Ελλάδας, δείχνουμε όλοι το πραγματικό μας πρόσωπο. Και εμείς και οι άλλοι. Οι απέναντι.

– Δεν αλλάξαμε στρατηγική. Δεν υπαναχωρήσαμε στιγμή από τον ύψιστο σκοπό της κοινωνικής δικαιοσύνης. Δεν πήγε χαμένη η έκφραση της συλλογικής αξιοπρέπειας ενός ολόκληρου λαού που συντάραξε την Ευρώπη και τον κόσμο, το καλοκαίρι του 2015.

– Σήμερα η ρημαγμένη, απείθαρχη, ξεροκέφαλη Ελλάδα, είναι όρθια, με υγιή δημοσιονομικά, την υψηλότερη ανάπτυξη της δεκαετίας, την ανεργία μειωμένη κατά 8 μονάδες και την κοινωνία να βρίσκει ξανά ελπίδα. Αντίθετα, οι ιεραπόστολοι της λιτότητας και της σιδηράς δημοσιονομικής πειθαρχίας, αφήνουν πίσω τους μια Ευρώπη των κοινωνικών εκρήξεων, της ακροδεξιάς, των κλειστών συνόρων. Την Ευρώπη του Brexit, του Όρμπαν, του Σαλβίνι και της Λεπέν.