Αλεξιάδης: Μερική αμνηστία για επαναπατρισμό κεφαλαίων από Ελβετία

Αγωνιώδεις προσπάθειες να εισρεύσει “ζεστό” χρήμα στα άδεια κρατικά ταμεία καταβάλει η κυβέρνηση.

Στο πλαίσιο αυτό ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρύφων Αλεξιάδης, σε συνέντευξή του στο Bloomberg προανήγγειλε μερική αμνηστία και φορολόγηση με συντελεστές πάνω από 15% σ’ όσους επαναπατρίσουν τα κεφάλαιά τους από την Ελβετία. Αντίστοιχες πρωτοβουλίες, σε λεκτικό επίπεδο είχαν είχαν αναληφθεί στο παρελθόν, χωρίς όμως ποτέ να υλοποιηθούν με νομοθετική πρωτοβουλία.

«Δεν θα διαγράψουμε κάθε ευθύνη, αλλά θα δώσουμε κίνητρα» στους Έλληνες καταθέτες να επιστρέψουν τα χρήματά τους στην Ελλάδα, δήλωσε ενδεικτικά ο αρμόδιος υπουργός, προαναγγέλλοντας τη σχετική νομοθετική ρύθμιση.

Όπως εξήγησε, το νομοθέτημα αυτή τη στιγμή, βρίσκεται σε φάση διαπραγμάτευσης μεταξύ της κυβέρνησης και των θεσμών και εξέφρασε την αισιοδοξία του, ότι σύντομα θα κατατεθεί στη Βουλή.

Ο κ. Αλεξιάδης υποστήριξε ότι η κυβέρνηση θα επιδιώξει να μειώσει τα πρόστιμα και τις επιβαρύνσεις για τέτοιου είδους υποθέσεις, τονίζοντας ωστόσο, ότι τα αδήλωτα ποσά θα φορολογούνται με συντελεστή άνω του 10 – 15%.

Ερωτηθείς για τη λίστα Lagarde, ο αναπληρωτής υπουργός τόνισε ότι έχουν επιβληθεί έως τώρα, πρόστιμα άνω των 200 εκατ. ευρώ, προσθέτοντας ότι οι ελληνικές αρχές ελέγχουν συνδυαστικά όλες τις υπάρχουσες λίστες.

Σχετικά με τη διαπραγμάτευση, παραδέχθηκε ότι θα «θα ληφθούν ορισμένα μέτρα, τα οποία θα επιβαρύνουν κάποιους φορολογούμενους, προκειμένου να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό» και διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση «διαπραγματεύεται σκληρά».

Ερωτηθείς αν η Ελλάδα μπορεί να επιβιώσει σε περίπτωση η αξιολόγηση δεν ολοκληρωθεί εντός του στόχου που έχει βάλει ο κ. Αλεξιάδης είπε ότι η κυβέρνηση δεν έχει κανένα άμεσο πρόβλημα ταμειακών ροών.