Αλέκος Παπαδόπουλος Θεωρώ βέβαιο το τέταρτο Μνημόνιο. Αντιπρόεδρος Δραγασάκης Δεν βλέπω πιθανό ένα τέταρτο Μνημόνιο.

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών που έχει δικαιωθεί έως τώρα σε όλες τις προβλέψεις του επιμένει ότι με την σημερινή της πορεία η Κυβέρνηση μας οδηγεί σε νέες περικοπές μισθών, συντάξεων και επιδομάτων.

Σίγουρος πως θα υπάρξει τέταρτο Μνημόνιο, εφόσον η χώρα συνεχίσει να ακολουθεί τη σημερινή της πορεία, εμφανίστηκε ο Αλέκος Παπαδόπουλος.
«Αν δεν επανακτηθεί η αξιοπιστία της χώρας, όχι μόνο σε τέταρτο, αλλά και σε πέμπτο και έκτο μνημόνιο», σημείωσε σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ ο πρώην υπουργός.

Ο κ. Παπαδόπουλος επέκρινε την κυβέρνηση επισημαίνοντας πως δεν έχει αντιληφθεί το βάρος της ευθύνης και πως διακατέχεται από παμπάλαιες αντιλήψεις.
«Η κυβέρνηση κινείται με επικοινωνιακούς και αντιθεσμικές λειτουργίες και για αυτό δεν πιστεύω πως θα φέρει κάποιο θετικό αποτέλεσμα για τη χώρα», κατέληξε.

Δραγασάκης: Δεν προβλέπεται τέταρτο μνημόνιο

Όσοι λένε ότι δεν χρειάζεται να προχωρήσουμε σε ρύθμιση του χρέους, όσοι λένε ότι δεν χρειάζεται να τηρηθεί η συμφωνία για το χρέος και αντιδρούν, είναι εκείνοι που θέλουν τη χώρα δεμένη και υπό επιτροπεία, δήλωσε σήμερα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης

Μιλώντας το πρωί της Κυριακής στην ΕΡΤ ο Γιάννης Δραγασάκης όχι απλώς διέψευσε κατηγορηματικά τα σενάρια για 4ο Μνημόνιο αλλά υπογράμμισε πως πρέπει όλοι να κάνουμε ό,τι περνάει από χέρι μας, για να αποτρέψουμε ακόμη και τη συζήτηση ενός τέτοιου ενδεχομένου. «Δεν αντέχει η κοινωνία, είναι παράλογο να συζητάμε για 4ο μνημόνιο, έπρεπε ήδη να είχαμε φύγει από τα μνημόνια διότι αποδείχθηκαν προβληματικές συνταγές. Δεν είναι φόβος που θα κινητοποιήσει μια κοινωνία αλλά η προσδοκία ενός καλύτερου μέλλοντος. Η Ευρώπη δεν μπορεί να ενοποιηθεί με τον φόβο», είπε ο Γιάννης Δραγασάκης.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης αναφέρθηκε και στις εξελίξεις μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας αλλά και στην κρίσιμη αυριανή διάσκεψη των προέδρων της Βουλής, σημειώνοντας ότι όσες πολιτικές δυνάμεις δεν συμπράξουν για τη συγκρότηση του ΕΣΡ θα πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους για το θεσμικό κενό το οποίο θα υπάρξει, ενώ απαντώντας για τις αντιδράσεις των κομμάτων αναφορικά με την πρόταση για τον Βύρωνα πολύδωρα, τόνισε ότι στον βαθμό που η πρόταση του κ. Πολύδωρα και η διαθεσιμότητά του θα βοηθήσει να βρεθεί λύση, έχει καλώς, εάν ωστόσο και σ΄αυτή την περίπτωση δεν είναι δυνατό να βρεθεί λύση «τότε θα πρέπει να αναζητηθεί κάποια άλλη πρόταση».

Τα βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα μέτρα

«Έχουμε μια συμφωνία πίσω μας η οποία λέει ότι θα υπάρξει συζήτηση για το χρέος μόλις ολοκληρωθεί και τυπικά η πρώτη αξιολόγηση. Η πρώτη αξιολόγηση έχει ολοκληρωθεί, άρα έχουμε μπει στην τροχιά αυτής της απόφασης. Η απόφαση λέει ότι υπάρχουν τριών ειδών μέτρα, τα άμεσα -τα βραχυπρόθεσμα, τα οποία δεν είναι υποχρεωτικό οι διάφορες χώρες της Ευρώπης να τα πάνε στα κοινοβούλιά τους. Δηλαδή, μπορεί να είναι τεχνικές διαρρυθμίσεις αλλά σημαντικές, για παράδειγμα να είναι σταθερό το επιτόκιο κάποιων δανείων. Αυτό είναι το πρώτο κεφάλαιο. Το δεύτερο κεφάλαιο είναι μέτρα τα οποία θα παρθούν μετά το 2018 αλλά θα πρέπει να διευκρινισθούν από τώρα ούτως ώστε όποιος θέλει να επενδύσει σε ελληνικά ομόλογα, να γνωρίζει το μέλλον και να κρίνει. Αυτά προβλέπονται από τη συμφωνία. Εμείς αυτά διεκδικούμε και γι΄αυτά παλεύουμε», ανέφερε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.
«Βαρίδι το χρέος»

«Λένε ορισμένοι “μα το χρέος δεν είναι το κύριο πρόβλημα της Ελλάδας, είναι οι μεταρρυθμίσεις”. Κάνουν λάθος, διότι το χρέος όπως είναι σήμερα είναι ένα βαρίδι στα πόδια της χώρας. Δεν μπορούμε να δανειστούμε και πρέπει κάθε φορά να αντιμετωπίζουμε το πρόβλημα με τις δόσεις, με τα μνημόνια. Είμαστε μια χώρα υπό επιτήρηση, υπό επιτροπεία. Και άρα όποιοι λένε λοιπόν ότι το χρέος δεν είναι σοβαρό ζήτημα και μπορεί να περιμένει, στη δική μου ερμηνεία, είναι πως κατά βάθος το πρόβλημα είναι πως θέλουν τη χώρα να είναι δεμένη», είπε ο Γιάννης Δραγασάκης σημειώνοντας μάλιστα ότι «και μέσα στην Ελλάδα ακούγονται κάποιες παράξενες απόψεις, ότι το θέμα είναι οι μεταρρυθμίσεις και δεν είναι το χρέος».

«Όποιος αντιδρά στη ρύθμιση του ελληνικού χρέους σημαίνει ότι κατά βάθος θέλει την Ελλάδα υποταγμένη και υποχείριο άλλων δυνάμεων και άλλων επιλογών. Διότι δεν υπάρχει κανένα οικονομικό επιχείρημα σήμερα ενάντια στη ρύθμιση του χρέους», επέμεινε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

Τα σενάρια για 4ο Μνημόνιο

Ερωτηθείς για το σενάριο να πάμε σε 4ο Μνημόνιο αλλά και τις δηλώσεις Σόιμπλε αναφορικά με το ελληνικό χρέος, ο κ. Δραγασάκης υπογράμμισε πως «ο κ. Σόιμπλε, όσο σεβαστός και σοβαρός και να είναι, είναι μια φωνή. Και η άποψη αυτή δεν είναι πλέον κυρίαρχη στην Ευρώπη».

«Υπάρχουν αποφάσεις οι οποίες προβλέπουν άμεσα μέτρα για το χρέος μέχρι το τέλος του χρόνου, που θα ανακοινωθούν, είναι υπό επεξεργασία από τον ESM και τον δικό μας ΟΔΔΗΧ, είναι άλλα μέτρα που θα πρέπει να διευκρινισθούν και από αυτά συναρτάται τι θα κάνει και το ΔΝΤ. Αυτά τα δεύτερα θα τα δούμε μετά τις αρχές του Δεκέμβρη, τι θα γίνει», πρόσθεσε και σημείωσε οι αποφάσεις στις Βρυξέλλες, παίρνονται μέσα από τους συσχετισμούς που διαμορφώνονται. «Εμείς επιδιώκουμε και είναι θετικό ότι δεν είμαστε μόνοι πια στην Ευρώπη, επιδιώκουμε τις ευρύτερες δυνατές συνεργασίες και συμμαχίες λέγοντας ότι ο τρόπος που θα αντιμετωπιστεί το ζήτημα του χρέους για την Ελλάδα θα καθορίσει τον τρόπο που θα αντιμετωπιστεί και το χρέος των Ιταλών, των Πορτογάλων, Ισπανών ακόμη και Γάλλων.

Διότι το πρόβλημα του χρέους είναι πανευρωπαϊκό», είπε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπογράμμισε: «Έτσι προχωράμε και γι΄αυτό θέλουμε να υπάρχει και ένα μέτωπο συμπαγές μέσα στη χώρα. Βεβαίως θα έχουμε τις διαφορές μας, τις κομματικές αντιπαραθέσεις. Αλλά δεν μπορώ να διανοηθώ ότι στο θέμα τού να μειώσουμε το χρέος ή στο θέμα τού να ελαφρύνουμε αυτό τον κορσέ της επιτροπείας, θα ήταν για μένα έκπληξη αν υπάρχει Έλληνας ή πολιτική δύναμη που να μιλάει διαφορετικά».
«Δεν προβλέπει νέο πρόγραμμα η συμφωνία που έχουμε υπογράψει. Δεν προβλέπει νέο πρόγραμμα ο όλος σχεδιασμός που έχουμε εμείς ως κυβέρνηση.

Πάντα θα υπάρχουν κάποιοι που θα μιλούν για 4ο πρόγραμμα, για 5ο πρόγραμμα», είπε ο κ. Δραγασάκης.
Στην ερώτηση τι θα γίνει στην περίπτωση που δεν καταστεί εφικτό να υπάρξει μια νέα ρύθμιση από την αρχή του έτους για το χρέος, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης είπε ότι θα αποτελέσει κρίση για την Ευρώπη να μην τηρηθεί η συμφωνία. «Τότε και η Ευρώπη θα πρέπει να δει τι θα κάνει. Διότι η Ευρώπη είναι μια Ένωση από την οποία μια χώρα, η Μ. Βρετανία ζητάει να φύγει, σε πέντε-έξι χώρες έχουμε εκλογές τον ερχόμενο χρόνο, επομένως δεν είναι σε μια φάση σταθερότητας. Είναι η ίδια σε κρίση. Η Ελλάδα είναι μέρος του προβλήματος και μπορεί η Ελλάδα να γίνει μέρος της λύσης. Δηλαδή, μια θετική διέξοδος στην Ελλάδα θα βοηθούσε και την Ευρώπη», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η ποσοτική χαλάρωση

Απαντώντας στην ερώτηση τι θα γίνει αν δεν υπάρξει τελικά απόφαση για το χρέος είπε: «Το πρώτο ενδεχόμενο είναι να μην υπάρξει η ρύθμιση του χρέους που θα θέλαμε εμείς αλλά να υπάρξει μια απόφαση από την ΕΚΤ η οποία να μας βάζει στο λεγόμενο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Αυτό σημαίνει ότι το πρόβλημα του χρέους δεν θα λυθεί όπως θα θέλαμε, θα μπει όμως η χώρα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και θα μπορούμε να εκδίδουμε ομόλογα σε χαμηλό επιτόκιο και τα ομόλογα αυτά θα αγοράζουμε, τελικά θα ξέρει ο καθένας ότι μπορεί να τα αγοράσει η Κεντρική Τράπεζα. Αυτό θα είναι ένα ενδεχόμενο που θα μας το παρουσιάσουν ως λύση, όντως θα είναι λύση αλλά δεν θα είναι η βιώσιμη λύση που εμείς θα θέλαμε. Θα μοιάζει λίγο με αυτό που έγινε το 2014, με την κυβέρνηση Σαμαρά.

Αν θυμάστε και τότε εκδόθηκε ένα ομόλογο, υπήρξε μια άποψη ότι βγήκαμε στις αγορές αλλά στην πραγματικότητα αυτό που έγινε ήταν έκδοση ενός ομολόγου, υπό την προστασία της Τράπεζας Επενδύσεων. Εμείς λέμε ότι αυτό δεν είναι το ζητούμενο. Πρέπει η Ελλάδα να ρυθμίσει το χρέος της, να μπει στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, να βγούμε στις αγορές με τρόπο βιώσιμο και όχι επειδή κάποιος θα μας κρατάει την ομπρέλα προστασίας και να κάνουμε τη συζήτηση να μειώσουμε τα πρωτογενή πλεονάσματα μετά το 2018. Αυτά τα τρία πράγματα αποτελούν εχέγγυο ότι τώρα που φεύγουμε από την ύφεση και περνάμε σε ανάκαμψη, αυτό θα έχει διάρκεια, θα έχει προοπτική και μετά με άλλα ενισχυτικά μέτρα, να κάνουμε δίκαιη αυτή την ανάκαμψη».