Αξιολόγηση: 4+1 καμπανάκια ότι αν δεν κλείσει άμεσα πάει για Ιούλιο!!!

Γερούν Ντάισελμπλουμ, Royal Βank of Scotland, Bank of America Merrill Lynch, γερμανικό πρακτορείο ΜΝΙ, με συντονισμένα πυρά προσπάθησαν να επαναφέρουν την ελληνική κυβέρνηση στην ωμή πραγματικότητα, προβλέποντας ότι πιθανότερος χρόνος για το κλείσιμο της ελληνικής αξιολόγησης είναι ο Ιούλιος, με ό,τι αυτό σημαίνει για την έλλειψη ρευστότητας της ελληνικής οικονομίας.

Την ίδια ώρα, όμως, αξιωματούχος της ΕΕ δήλωνε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ:

«Οι αποφάσεις βρίσκονται τώρα στα χέρια της ελληνικής κυβέρνησης, είτε υπάρξει απόφαση σε ένα συνολικό πακέτο μεταρρυθμίσεων έως την Κυριακή το βράδυ, είτε όχι», σημειώνοντας ότι αν υπάρξει συμφωνία τις επόμενες ημέρες, τότε η επόμενη εκταμίευση θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί στις αρχές Ιουνίου.

Οι δηλώσεις Ντάισελμπλουμ, τραπεζών, ΜΝΙ και αξιωματούχου ΕΕ, δεν είναι αντικρουόμενες, καθώς η προειδοποίηση ότι οι αποφάσεις βρίσκονται στα χέρια της ελληνικής κυβέρνησης, δεν δείχνει τίποτε περισσότερο από το ότι οι δανειστές δεν πρόκειται να υποχωρήσουν και η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να υποχωρήσει και να φέρει πριν από το Πάσχα τη συμφωνία στη Βουλή. Και τούτο γιατί είναι γνωστό ότι δεν πρόκειται να υπάρξει καμία εκταμίευση αν δεν υπογραφεί η συμφωνία, ενώ με δεδομένο ότι η Ευρώπη τον Ιούνιο θα ασχολείται με το δημοψήφισμα της Βρετανίας, κάθε συζήτηση αν δεν κλείσει τώρα είναι λογικό να μεταφερθεί για τον Ιούλιο.

«Δεν υπάρχει προθεσμία για την ελληνική αξιολόγηση» κατέστησε σαφές ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, ερωτηθείς σήμερα για την πορεία των διαπραγματεύσεων κυβέρνησης – κουαρτέτου. Ωστόσο εξέφρασε την ελπίδα ότι αυτή θα ολοκληρωθεί σύντομα, επισημαίνοντας ότι αναπόφευκτα η Ελλάδα καλείται να εφαρμόσει μία σειρά δύσκολων μέτρων.

Η Royal Βank of Scotland σε έκθεσή της διαμηνύει προς κάθε ενδιαφερόμενο: «Μην περιμένετε να υπάρξει αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος πριν τον Ιούλιο, καθώς τότε και μόνο θα πεισθούν όλες οι πλευρές ότι πρέπει να κάνουν πίσω στη διαπραγματευτική τους στάση, όπως εκτιμά η τράπεζα».

Η Bank of America Merrill Lynch επισημαίνει ότι πιθανές αρνητικές εξελίξεις θα οδηγούσαν την Ελλάδα σε πρόωρες εκλογές και όχι σε Grexit. Στελέχη του χρηματοπιστωτικού ομίλου πάντως εμφανίζονται συγκρατημένα αισιόδοξα σχετικά με την επίτευξη συμφωνίας, η οποία θεωρούν ότι αργά ή γρήγορα θα κλείσει, καθώς και ότι η ελληνική οικονομία θα ανακάμψει, μεταφέροντας περαιτέρω τις σχετικές εντυπώσεις τους από πρόσφατο ταξίδι τους στην Αθήνα.
Αξιωματούχος της ΕΕ υπό τον όρο τήρησης της ανωνυμίας του διέλυσε την αισιοδοξία της Αθήνας τονίζοντας στο γερμανικό πρακτορείο ΜΝΙ:

«Συνεχίζουμε να λέμε ότι είναι πιθανό να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση τον Απρίλιο, αλλά οι πιθανότητες είναι πολύ, πολύ μικρές. Βλέπω να ολοκληρώνεται ως τον Ιούλιο».

Ο εν λόγω αξιωματούχος, βασίζει το συλλογισμό του στο ότι ενώ το ΔΝΤ θεωρεί αναγκαίο όρο της συμφωνίας μια γενναία μείωση του Χρέους, οι Ευρωπαίοι και ειδικά το Βερολίνο προσανατολίζονται σε μια κίνηση συμβολικού χαρακτήρα, με δεδομένο ότι τα χαμηλά επιτόκια και η περίοδος χάριτος (που λήγει το 2022) κρατάνε σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα τις δαπάνες εξυπηρέτησης του Χρέους.

Ως γνωστόν και στην υπόθεση απομείωσης του χρέους υπάρχουν διαφωνίες καθώς η ελληνική πλευρά επιδιώκει μείωση χρέους ή μια μακρά επιμήκυνση με ταυτόχρονη μείωση του επιτοκίου, άποψη που ευνοεί το ΔΝΤ, ενώ οι ευρωπαίοι εταίροι μας είναι πιο συγκρατημένοι και περιορίζονται το πολύ σε μια αναμόρφωση του χρέους ή στην επιμήκυνση κάποιων δανείων που λήγουν.

Όλοι όμως γνωρίζουν ότι αν δεν γίνει μια γενναία παρέμβαση, δηλαδή μείωση επιτοκίων και επιμήκυνση της 30ετίας στα 70 χρόνια για αποπληρωμή των δανείων, τότε η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να βγει από την κρίση, αντιθέτως το χρέος θα την «πλακώσει» και πάλι.