Αγωνία για τις δέκα μεγάλες επιχειρήσεις, με πρώτη την MARFIN, που αφήνει ορφανές η απώλεια του Ανδρέα Βγενόπουλου.

Ερωτηματικά και προβληματισμός για τις εταιρείες, όπως οι Δέλτα, Μπάρμπα Στάθης, Flocafe, Goodys και Everest, Blue Star Ferries και Super Fast Ferries αλλά και Singular Logic.

Κατόρθωσε να δημιουργήσει μέσα σε σκληρό ανταγωνισμό μεγάλες επιχειρήσεις , διεθνούς εμβέλειας οι περισσότερες και τελικά ένα επενδυτικό Όμιλο από τους ισχυρότερους στην ΝΑ Ευρώπη, με συμμετοχή πολλών γνωστών εφοπλιστών και των μεγαλοεπιχειρηματιών .Μια άνοδος θεαματική. Η καριέρα του ξεκίνησε από μία αγγελία, η οποία τον οδήγησε να περάσει το κατώφλι μεγάλης ναυτιλιακής εταιρείας κάποια χρόνια προτού ιδρύσει το δικηγορικό γραφείο του. Η έναρξη των επενδυτικών δραστηριοτήτων του ξεκινά από τη σοκολατοποιία Παυλίδης, στο μετοχικό κεφάλαιο της οποίας κατάφερε να έχει σημαντική συμμετοχή, ενώ στη συνέχεια πούλησε τις μετοχές του.

Το 1998 ιδρύεται η Marfin ΑΕΠΕΥ, μία εταιρεία παροχής επενδυτικών υπηρεσιών, από την οποία προήλθε ο όμιλος MIG (Marfin Investment Group). Το 2001 η εταιρεία προχώρησε σε διαδοχικές επενδύσεις και εξαγορές που περιελάμβαναν ελληνικά και κυπριακά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Το 2006 έκανε το βήμα εισόδου στον κλάδο της Υγείας με την απόκτηση του 49% του θεραπευτηρίου «Υγεία» και την εξαγορά των μαιευτηρίων «Μητέρα» και «Λητώ». Ακολούθησε η απόκτηση ποσοστού 34,1% της εταιρείας Vivartia, ενώ στους τομείς του Τουρισμού και της ακτοπλοΐας απέκτησε την πλειονότητα των μετοχών του Hilton Κύπρου και της Attica Group (Blue Star Ferries, Superfast Ferries).

Με τον όμιλο MIG ο αμφιλεγόμενος επιχειρηματίας προχώρησε σε διαδοχικές επενδύσεις και εξαγορές στην Ελλάδα και την Κύπρο, ενώ… ιστορία έχουν γράψει τα πούρα που κάπνιζε όταν παρακολουθούσε από την κερκίδα τον αγαπημένο του Παναθηναϊκό

Μία από τις ημερομηνίες-ορόσημα για την εταιρεία ήταν η 12η Ιουλίου 2007, όταν ολοκληρώθηκε η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου με την καταβολή μετρητών ύψους 5,19 δισ. ευρώ με την είσοδο αραβικών κεφαλαίων.
Σφοδρές αντιδράσεις είχε προκαλέσει η απόφαση του Ανδρέα Βγενόπουλου να αποκτήσει σταδιακά και το 20% του μετοχικού κεφαλαίου του ΟΤΕ. Κάποιοι είχαν μιλήσει τότε για αμφιλεγόμενη κίνηση, αν και ο ίδιος είχε επισημάνει ότι αποτελεί μια επένδυση στρατηγικού χαρακτήρα για τη MIG. Για την υπόθεση του ΟΤΕ είχε συγκρουστεί με την τότε κυβέρνηση, ενώ τελικά το ποσοστό που κατείχε η MIG πωλήθηκε στη Deutsche Telekom.

Τον Μάρτιο του 2009 προχώρησε στην απόκτηση των Olympic Air, Olympic Handling και Olympic Engineering, μία κίνηση για την οποία επίσης δέχτηκε μεγάλη κριτική. Ο Ανδρέας Βγενόπουλος είχε ανακοινώσει ότι είχε κατοχυρώσει τον τίτλο «Μακεδονικές Αερογραμμές», που σύντομα θα λειτουργούσαν ως θυγατρική της Olympic Air. Στο τιμόνι της Ολυμπιακής παρέμεινε έως και τον Οκτώβριο του 2012, οπότε πούλησε το 100% των μετοχών της στην Aegean Airlines, ενώ νωρίτερα είχαν κυκλοφορήσει σενάρια περί συγχώνευσης.
Η MIG είχε παρουσία και στον κλάδο της πληροφορικής και των τηλεπικοινωνιών με την εταιρεία Singular Logic, ισχυρό όμιλο λογισμικού και ολοκληρωμένων λύσεων πληροφορικής στη χώρα μας.

Ο Παναθηναϊκός

Η είδηση του θανάτου του Ανδρέα Βγενόπουλου προκάλεσε βαθιά οδύνη και στον κόσμο του Παναθηναϊκού, καθώς το 2008 είχε προχωρήσει στη δημιουργία της Παναθηναϊκής Ενωτικής Κίνησης, «μιας ομάδας επιφανών επιχειρηματιών φίλων του Παναθηναϊκού, η οποία είχε ως βασικό όραμα την ανέλιξη του συλλόγου μέσω ενός ιδιοκτησιακού καθεστώτος πολλών μετόχων» όπως αναφερόταν σε ανακοίνωση.
Ο ίδιος συμμετείχε στην ηγετική τετράδα μαζί με τους Γιάννη Βαρδινογιάννη, Παύλο Γιαννακόπουλο και Νίκο Πατέρα, η οποία σηματοδότησε μια νέα εποχή για τον Παναθηναϊκό με την αλλαγή μετοχικής σύνθεσης και διοικητικού μοντέλου, στοιχεία που έμειναν στην Ιστορία ως «εποχή πολυμετοχικότητας», ενώ την άνοιξη του 2012 είχε στηρίξει και το εγχείρημα της εταιρείας λαϊκής βάσης «Παναθηναϊκή Συμμαχία».

Η ΑΝΟΔΟΣ ΚΑΙ Η ΠΤΩΣΗ

Το «πάθος» για τις τράπεζες & οι περιπέτειες με τη Δικαιοσύνη στην Ελλάδα και την Κύπρο
Ο τραπεζικός τομέας αποτέλεσε το μεγάλο επιχειρηματικό «πάθος» του Ανδρέα Βγενόπουλου. Το 2001 είναι η χρονιά που εισέρχεται στον τραπεζικό κλάδο, εξαγοράζοντας την Πειραιώς Prime Bank την οποία και μετονόμασε σε Marfin Βank. Το 2005 θα εισέλθει και στην Εγνατία Τράπεζα, αποκτώντας αρχικά ένα 10% του μετοχικού κεφαλαίου της, ποσοστό που έναν χρόνο αργότερα θα φτάσει στο 44,95%.
Στη συνέχεια εξαγόρασε τη Λαϊκή Τράπεζα Κύπρου -με έδρα την Κύπρο- και παρουσία καταστημάτων στην Ελλάδα. Το 2007 προχώρησε στην τριπλή συγχώνευση των τραπεζών Marfin, Εγνατία, Λαϊκή σε μία τράπεζα, η οποία τελικά κατέληξε, μετά την τραπεζική κρίση στην Ελλάδα, υπό την ομπρέλα της Πειραιώς.

Το όνομα Marfin έγινε γνωστό στην ελληνική αγορά από την εποχή της ξέφρενης ανόδου του Χρηματιστηρίου, το 1998-1999. Μέσω της Marfin είχε αποκτήσει μειοψηφικό πακέτο στη σοκολατοποιία Παυλίδης. Το όνομα Βγενόπουλος το έμαθαν όλοι οι επιχειρηματίες το 1997, καθώς με τους χειρισμούς του στην υπόθεση της Παυλίδης με την πολυεθνική Jacobs Suchard ανάγκασε την τελευταία να ασχοληθεί με τους μικρομετόχους της σοκολατοποιίας και παράλληλα ώθησε την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να παρέμβει με μέτρα που θα διασφάλιζαν την ομαλή λειτουργία της αγοράς.

Ισχυρές φιλίες

Τα επόμενα χρόνια η Marfin εξελίχθηκε στο μεγαλύτερο επενδυτικό κεφάλαιο στην Ελλάδα, τη MIG (Marfin Investment Group), και ο Βγενόπουλος προχώρησε σε μια τεράστια αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της τάξεως των 5,2 δισ. ευρώ εκμεταλλευόμενος τις ισχυρές φιλίες του με Ελληνες και ξένους (ιδιαίτερα Αραβες) επιχειρηματίες και εφοπλιστές.

Η επιχειρηματική δραστηριότητά του τον έφερε αντιμέτωπο με τις δικαστικές αρχές σε Ελλάδα και Κύπρο. Ο Ανδρέας Βγενόπουλος βρέθηκε στο στόχαστρο της ελληνικής και της κυπριακής Δικαιοσύνης εξαιτίας της ιδιότητάς του ως επικεφαλής της πρώην Λαϊκής Τράπεζας αλλά και της Marfin Bank. Τώρα οι εναντίον του διώξεις παύουν.

Πρόσφατα είχε ασκηθεί ποινική δίωξη εις βάρος του Βγενόπουλου και άλλων 14 ατόμων για δάνειο 200 εκατ. ευρώ που χορήγησε όταν ήταν επικεφαλής της Λαϊκής Τράπεζας στην εφοπλίστρια Αγγελική Φράγκου χωρίς εγγυήσεις. Επίσης η ελληνική Δικαιοσύνη ασχολήθηκε και με την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της MIG το 2011, εξετάζοντας το ενδεχόμενο φοροδιαφυγής και ξεπλύματος βρώμικου χρήματος.
Στην Κύπρο οι δικαστικές αρχές ελέγχουν εδώ και μήνες τις κατηγορίες για χειραγώγηση της αγοράς, παραπλανητικές δηλώσεις, συνωμοσία προς διάπραξη κακουργήματος και τήρηση ψευδών λογαριασμών την περίοδο 2011 αναφορικά με την πρώην Λαϊκή Τράπεζα, πρόεδρος της οποίας ήταν ο Βγενόπουλος. Επίσης ήταν κατηγορούμενος και στην υπόθεση δωροδοκίας του πρώην διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου Χριστόδουλου Χριστοδούλου από την εταιρεία Focus του Μ. Ζολώτα.

ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΣΤΟ ΝΕWSIT

Με την απώλεια του Ανδρέα Βγενόπουλου ο όμιλος Marfin έχασε την ιδρυτή του, τον ηγέτη και τον εμπνευστή του. Ήταν τόσο ισχυρή η επιρροή του εκλιπόντος τραπεζίτη και επιχειρηματία και τόσο καθοριστικό το αποτύπωμά του στις εξελίξεις, που η πρώτη σκέψη που έρχεται στο μυαλό είναι πως ο όμιλος θα ταρακουνηθεί για τα καλά.
Σίγουρα αποτελεί μεγάλο πλήγμα λένε οι γνωρίζοντες επιχειρηματίες και τραπεζίτες και θα μπορούσε το πλήγμα να είναι καθοριστικό, αν ο Ανδρέας Βγενόπουλος δεν είχε φροντίσει να προικίσει το δημιούργημά του με ισχυρές ομάδες μάνατζερ.

Βεβαίως, το κενό είναι σημαντικό. «Η απώλεια ενός ανθρώπου σαν τον Βγενόπουλο δεν αναπληρώνεται εύκολα», λέει γνωστός τραπεζίτης. Ομως, γύρω από αυτόν είχαν δημιουργηθεί ομάδες μάνατζερ οι οποίοι μπορούν κάλλιστα μπορούν να ανταποκριθούν στην μετά Βγενόπουλο εποχή.
«Οι προϋποθέσεις και οι δυνατότητες υπάρχουν», προσθέτει και διευκρινίζει ότι «αυτό μένει να αποδειχθεί». Αυτός, σύμφωνα με το συνομιλητή μας είναι ο πρώτος και καθοριστικός παράγοντας. Ο δεύτερος είναι ο ρόλος που θα διαδραματίσουν οι μέτοχοι και προπαντός η Τράπεζα Πειραιώς που κατέχει το 28% περίπου της Marfin, καθώς και οι Ελληνες εφοπλιστές που είχαν μακρά σχέση συνεργασίας και εμπιστοσύνης με τον Ανδρέα Βγενόπουλο.

Το τρίτο και καθοριστικό επίσης στοιχείο είναι η απόφαση του διεθνούς διαιτητικού δικαστηρίου. Η Marfin και ο Ανδρέας Βγενόπουλος προσέφυγαν σε αυτό ζητώντας αποζημίωση ένα δισεκατομμύριο ευρώ για τις ζημιές που υπέστη ο όμιλος από τις πράξεις του κυπριακού δημοσίου.
Αν η Marfin δικαιωθεί, τότε γίνεται αντιληπτό, πως τα οποιαδήποτε οικονομικά προβλήματα υπάρχουν θα εκλείψουν και οι εταιρείες του ομίλου θα μπορέσουν να περάσουν σε μία έντονη αναπτυξιακή πορεία.

Οπως, λέει έτερος γνώστης των εσωτερικών του ομίλου, η ποιότητα των ανθρώπων που είχε συγκεντρώσει ο Ανδρέας Βγενόπουλος, θα τους επιτρέψει να φέρουν εις πέρας το έργο και οι αναπόφευκτοι κλυδωνισμοί θα απορροφηθούν χωρίς περαιτέρω κινδύνους με τη βασική προϋπόθεση οι μέτοχοι να τους εμπιστευτούν, όπως τους εμπιστευόταν ο εκλιπών.
Η Marfin Group ήταν, σύμφωνα με τα οικονομικά στοιχεία ο μεγαλύτερος επενδυτικός όμιλος στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και είχε στο χαρτοφυλάκιό του εταιρείες όπως, η Vivartia με κύκλο εργασιών 601 εκατομμυρίων ευρώ το 2015 που περιλαμβάνει τις εταιρείες Δέλτα, Μπάρμπα Στάθης, Flocafe, Goodys και Everest.

Στον τομέα της υγείας ο κύκλος εργασιών ήταν 220 εκατομμύρια ευρώ με τρεις μονάδες στην Ελλάδα και μία στην Αλβανία.
Στην επιβατηγό ναυτιλία το Attica group περιλαμβάνει τις εταιρείες Blue Star Ferries και Super Fast Ferries με 13 πλοία εκ των οποίων τα 12 ιδιόκτητα και κύκλο εργασιών 278 εκατομμύρια ευρώ το 2015. Στην πληροφορική έχει την Singular Logic με κύκλο εργασιών 49 εκατ. ευρώ.
Στον τουρισμό διαθέτει την εταιρεία Bluesun στην Κροατία και κύκλο εργασιών 39 εκατ. ευρώ, το Ηilton στη Λευκωσία με 10 εκατ. ευρώ κύκλο εργασιών, ενώ στο Real Estateδραστηριοποιείται στη Σερβία με την εταιρεία ΡΚΒ με έδρα το Βελιγράδι και τζίρο 5 εκατ. ευρώ. Συνολικά ο κύκλος εργασιών αγγίζει το εξωπραγματικό για τα ελληνικά δεδομένα ύψος του 1,2 δισ. ευρώ.

Το μέγεθος του ομίλου δεν μπορεί να αποκρύψει και τα προβλήματα τα οποία εν μέρει αναδεικνύουν τα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου του 2016 τα οποία παρουσίασαν μείωση τζίρου στα 524 εκατ. ευρώ και ζημιές 45,9 εκατ. ευρώ.
Επίσης, ένα στοιχείο δυσκολίας είναι ο υψηλός δανεισμός ορισμένων επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στα τρόφιμα και τη ναυτιλία, πρόβλημα που όπως λένε με τυχόν ευνοϊκή απόφαση του διεθνούς διαιτητικού δικαστηρίου θα εκλείψουν πάραυτα.