Αυτόματοι έλεγχοι για 1.200.000 ΑΦΜ από Εφορίες και ΣΔΟΕ σε εισοδήματα και καταθέσεις.

Σε χρόνο-εξπρές θα «σκανάρει» τις τραπεζικές κινήσεις με τα εισοδήματα που έχουν δηλώσει οι φορολογούμενοι στην Εφορία το νέο ηλεκτρονικό υπερόπλο που ρίχνει στη «μάχη» για την αποκάλυψη υποθέσεων «μαύρου» χρήματος και παράνομης προσαύξησης περιουσίας το υπουργείο Οικονομικών.

Σε συνέντευξη Τύπου οι Ευκλείδης Τσακαλώτος, Κατερίνα Παπανάτσιου και Γιώργος Πιτσιλής παρουσίασαν το νέο υπερόπλο της Εφορίας, το οποίο δημιούργησε αποκλειστικά μια ομάδα υπαλλήλων της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων. Με τα έσοδα που αναμένονται από την επιτάχυνση των φορολογικών ελέγχων, ο υπουργός Οικονομικών εξέφρασε την ελπίδα να μπορέσουν να αμβλυνθούν οι πιέσεις στη μεσαία τάξη την οποία επανέλαβε χθες πως «έχουμε ζορίσει».

Περιγράφοντας τις δυνατότητες του νέου λογισμικού, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος τόνισε ότι μέσα σε λίγα λεπτά μπορεί να ξεχωρίζει τις πρωτογενείς καταθέσεις του φορολογουμένου – εξαιρώντας δάνεια ή μεταφορές κεφαλαίων από λογαριασμό σε λογαριασμό – και μέσα σε λίγες μέρες οι ελεγκτές μπορούν να έχουν μια πλήρη εικόνα πιθανής απόκρυψης εισοδημάτων μετά την αντιπαραβολή των στοιχείων αυτών με τα δηλωθέντα εισοδήματα.

Η αρχή γίνεται με τις κινήσεις που πραγματοποίησαν την περίοδο 2002-2014 στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους 1,27 εκατομμύρια φυσικά πρόσωπα, που βρίσκονται σε κάποια από τις λίστες για τις οποίες έχει εκδοθεί εισαγγελική παραγγελία ελέγχου.
Για τους συγκεκριμένους φορολογούμενους οι υπηρεσίες της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων έχουν ήδη στη διάθεσή τους την πλήρη κίνηση των τραπεζικών τους λογαριασμών για την περίοδο 2002-2014.

Ενεργοποίηση

Τις επόμενες ημέρες, πιστοποιημένοι ελεγκτές της ΑΑΔΕ πιάνουν δουλειά ενεργοποιώντας το νέο λογισμικό σύστημα το οποίο θα μπορεί να διασταυρώνει σε ελάχιστο χρόνο τα στοιχεία από τις κινήσεις των τραπεζικών λογαριασμών των φυσικών προσώπων με τα αντίστοιχα των δηλωθέντων εισοδημάτων τους. Η διασταύρωση γίνεται αυτόματα και με ασφάλεια αξιοπιστίας προκειμένου να ξεχωρίσουν οι πλέον ενδιαφέρουσες υποθέσεις και να επιλεγούν με βάση συγκεκριμένα κριτήρια ανάλυσης κινδύνου για πλήρη έλεγχο.

Το σύστημα Αυτοματοποιημένου Ελέγχου Προσαύξησης Περιουσίας παρουσιάστηκε χθες από τον υπ. Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, την υφυπουργό Κατερίνα Παπανάτσιου και τον διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργο Πιτσιλή.

τσακαλωτος

Ο κ. Τσακαλώτος, επαναλαμβάνοντας την παραδοχή ότι «έχουμε ζορίσει τη μεσαία τάξη», ανέφερε ότι οι πόροι από την πάταξη της φοροδιαφυγής θα μπορέσουν να χρησιμοποιηθούν και για την άμβλυνση αυτής της κατάστασης.
Ο υπουργός επιχείρησε να στείλει και ένα μήνυμα σε όσους έχουν κρατήσει εισοδήματα κρυφά από την Εφορία συνδέοντας το «υπερόπλο» με τη ρύθμιση της οικειοθελούς αποκάλυψης κεφαλαίων. Τα προγράμματα αυτά, όπως είπε, έχουν «καρότο και μαστίγιο». «Το καρότο είναι ότι αν δηλώσεις χρήματα που δεν έχουν φορολογηθεί θα ξεχάσουμε κάποιες ποινές και πρόστιμα. Το μαστίγιο είναι ότι τώρα διαθέτουμε τα στοιχεία ώστε όσοι δεν έχουν εκμεταλλευτεί μέχρι τώρα την ευκαιρία που τους δίνει ο νόμος, να το σκεφτούν και δυο, και τρεις και τέσσερις φορές».

Το δικό της μήνυμα στους φοροφυγάδες έστειλε και η κ. Παπανάτσιου, σημειώνοντας ότι «κάθε φορά που κλείνουμε ένα παράθυρο, οι φοροφυγάδες ψάχνουν το επόμενο αλλά το ίδιο κάνουμε και εμείς για να το κλείσουμε».

Περιγράφοντας τη λειτουργία του νέου λογισμικού ο υπουργός ανέφερε ότι η διαδικασία του εντοπισμού των ποσών που έχουν κατατεθεί για πρώτη φορά στους τραπεζικούς λογαριασμούς κάθε ελεγχόμενου φορολογούμενου και η διασταύρωσή τους με τις φορολογικές τους δηλώσεις απαιτούσε έως και έναν χρόνο για να ολοκληρωθεί, με τα μέσα που υπήρχαν μέχρι τώρα. Με το νέο λογισμικό, η διαδικασία αυτή μπορεί να ολοκληρώνεται σε διάστημα μιας εβδομάδας, μαζικά και για πληθώρα φορολογουμένων, επιταχύνοντας κατά πολύ την πρώτη αυτή φάση των ελέγχων.

Διασταύρωση πρωτογενών καταθέσεων με τα εισοδήματα

Το σύστημα εντοπίζει και επεξεργάζεται μόνο τα στοιχεία πρωτογενών καταθέσεων, δηλαδή των ποσών που εμφανίζονται για πρώτη φορά κατατεθειμένα στους τραπεζικούς λογαριασμούς κάθε ελεγχόμενου, καθώς έχει τη δυνατότητα να εξαιρεί από τα προς διασταύρωση στοιχεία μεταφορές κεφαλαίων από λογαριασμό σε λογαριασμό του ιδίου προσώπου, δάνεια και αντιλογισμούς. Μέσω αυτοματοποιημένων λογιστικών αλγορίθμων, το σύστημα μπορεί να συσχετίσει τα στοιχεία των πρωτογενών καταθέσεων με τα δηλωθέντα εισοδήματα μέσα σε λίγη ώρα, οδηγώντας σε κάποιες πρώτες ενδείξεις πιθανής φοροδιαφυγής.

Το «υπερόπλο» της Εφορίας θα λειτουργεί ως εξής:

• «Σκανάρει» τις τραπεζικές κινήσεις σε πρώτη φάση 1,27 εκατ. φορολογουμένων για την περίοδο 2002-2014.
• Διασταυρώνει τις τραπεζικές καταθέσεις με τα δηλωθέντα εισοδήματα.
• Με την εφαρμογή αυτοματοποιημένων λογιστικών αλγορίθμων εντοπίζονται πρώτες ενδείξεις φοροδιαφυγής.
• Απομονώνει τις τραπεζικές κινήσεις, που παρουσιάζουν κατ’ αρχήν φορολογικό ενδιαφέρον (δηλαδή κινήσεις, που παρουσιάζουν ενδείξεις νέου χρήματος).
• Επεξεργάζεται μόνο τα στοιχεία πρωτογενών καταθέσεων. Εξαιρούνται μεταφορές κεφαλαίων από λογαριασμό σε λογαριασμό του ιδίου προσώπου και δάνεια.
• Επιταχύνει τον φορολογικό έλεγχο.
• Δεν υπάρχει χρόνος αναμονής δεδομένων.
• Στόχος να ελεγχθούν φέτος 23.300 υποθέσεις.
• Δεν υποκαθιστά το έργο των ελεγκτών.
• Δεν εξάγει οριστικό φορολογικό αποτέλεσμα.

ΓΙΑ ΤΙΣ ΛΙΣΤΕΣ. Το πρόβλημα είναι ότι οι διάφορες λίστες (Λαγκάρντ, Μπόργιανς, ακινήτων εξωτερικού, εμβασμάτων κ.λπ.) αφορούν στη συντριπτική τους πλειοψηφία υποθέσεις της περιόδου 2000-2012. Στις λίστες, επομένως, το αποτέλεσμα ενδέχεται να είναι περιορισμένο.

Σε κάθε περίπτωση, όμως, από δω και πέρα το βέβαιο είναι ότι ο ελεγκτικός μηχανισμός μπορεί να εντοπίσει ταχύτατα τον φοροφυγάδα που θεωρεί πως έχει κρυμμένα τα λεφτά του στην τράπεζα, χωρίς να τα δηλώνει στην Εφορία. Το λογισμικό καραδοκεί να τον συλλάβει.
Η οικειοθελής αποκάλυψη μπορεί να κοστίζει φόρο έως και 50%, ο έλεγχος όμως μπορεί να οδηγήσει σε φόρους και πρόστιμα έως και 120% του κεφαλαίου και ποινικές διώξεις