Αφράτη ομελέτα με σύγκλινο και γραβιέρα

Υπέροχη και λαχταριστή συνταγή

ΥΛΙΚΑ

  • 50γρ. βούτυρο και έξτρα για το βουτύρωμα του σκεύους
  • 6 μέτρια πράσα ξεπλυμένα καλά και ψιλοκομμένα
  • 2κ.σ. ελαιόλαδο
  • 12 μεγάλα αυγά
  • 800ml. γάλα πλήρες
  • Αλάτι-πιπέρι
  • 300γρ. τριμμένη γραβιέρα
  • 250γρ. σύγκλινο κομμένο σε μικρά κυβάκια

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ & ΕΚΤΕΛΕΣΗ

1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170 βαθμούς στον αέρα και βουτυρώνουμε ένα οβάλ πυρίμαχο σκεύος.

2. Ζεσταίνουμε ένα μεγάλο τηγάνι σε μέτρια φωτιά. Ρίχνουμε 2κ.σ. ελαιόλαδο και το βούτυρο. Μόλις ζεσταθεί, προσθέτουμε τα πράσα και ρίχνουμε αρκετό αλάτι και πιπέρι.
3. Μαγειρεύουμε ανακατεύοντας με μια κουτάλα μέχρι να μαλακώσουν τα πράσα για 10’-15’. Αν πάρουν αμέσως χρώμα χαμηλώνουμε τη φωτιά στο χαμηλό.
4. Μόλις ετοιμαστούν τα αδειάζουμε σε ένα μπολ. Στο ίδιο τηγάνι ψήνουμε το σύγκλινο για 2 με 3 λεπτά, όταν ετοιμαστεί το αδειάζουμε στο μπολ με τα πράσα.
5. Σε ένα άλλο μπόλ με το σύρμα χειρός χτυπάμε τα αυγά με το γάλα προσθέτοντας αλάτι και πιπέρι.
6. Παίρνουμε το πυρίμαχο σκεύος και απλώνουμε στον πάτο του 1/3 από το τυρί από πάνω ρίχνουμε ½ από τα πράσα και το σύγκλινο, 1/3 από το τυρί και στη συνέχεια τα υπόλοιπα πράσα και το υπόλοιπο σύγκλινο. Ρίχνουμε από πάνω τα αυγά και πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο τυρί.
7. Ψήνουμε για 55 λεπτά περίπου μέχρι που να καρφώνουμε ένα μαχαίρι στο κέντρο και να βγαίνει καθαρό. Μόλις ετοιμαστεί το αφήνουμε να κρυώσει 5’-10’ και σερβίρουμε.